لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۱۶

مریم شریعتمداری از بازداشت شدگان حاضر در حاشیه محل کشف پیکر رضاشاه، آزاد شد


مریم شریعتمداری فعال مخالف حجاب اجباری که پنجشنبه شب در شهرری بازداشت شده بود
مریم شریعتمداری فعال مخالف حجاب اجباری که پنجشنبه شب در شهرری بازداشت شده بود

مریم شریعتمداری یکی از زنانی است که به «دختران خیابان انقلاب» مشهور شد و پنجشنبه شب در تجمع گروهی از مردم برای ادای احترام به پیکر رضاشاه پهلوی توسط پلیس بازداشت شده بود، آزاد شد.

نسرین ستوده وکیل دادگستری با تائید آزادی موکل خود، گفت مرجع بازداشت کننده او سازمان اطلاعات سپاه بود.

چند روز بعد از کشف جسد مومیایی منتسب به رضا شاه پهلوی، در حالیکه هنوز مقام های رسمی از تایید موضوع یا سرنوشت جسد کشف شده خودداری می کنند، پنجشنبه شب ماموران در منطقه حرم شاه عبدالعظیم در شهرری مانع حضور گروهی از مردم برای ادای احترام به پیکر رضا شاه پهلوی شدند.

پیش از این تعدادی از فعالان فضای مجازی با ارسال فراخوانی از دوستداران رضا شاه پهلوی خواسته بودند برای ادای احترام به پیکر او به حرم شاه عبدالعظیم بروند.

پیشتر، مسیح علینژاد گزارشگر مستقل و مجری برنامه تبلت صدای آمریکا فایل صدایی از زنی به نام درسا شریعتمداری را در روی اینستاگرام خود پست کرده که او می گوید خواهرش مریم شریعتمداری از جمله بازداشت شدگان پنجشنبه شب در شهرری است.

مریم شریعتمداری یکی از زنانی است که به «دختران خیابان انقلاب» مشهور شدند. آنها کمی بعد از اعتراضات دیماه، در روی پست های مخابرات ایستادند و روسری خود را بر روی چوب زدند تا به حجاب اجباری اعتراض کنند.

مریم شریعتمداری از معترضان به حجاب اجباری که مدتی ما پیش بازداشت شد و اکنون دوباره بازداشت شده است.
مریم شریعتمداری از معترضان به حجاب اجباری که مدتی ما پیش بازداشت شد و اکنون دوباره بازداشت شده است.

برخی از این زنان بازداشت شدند اما ماجرای مریم شریتمداری پس از آنکه مامور پلیس به او حمله و او را مجروح کرد، در رسانه ها بازتاب داشت. کمی بعد هرچند خانم شریعتمداری به زندان محکوم شد اما مامور مهاجم به او مورد پیگرد قرار نگرفت.

درسا شریعتمداری ماجرای بازداشت دوباره خواهر خود در پنجشنبه شب را اینطور شرح داده است:

از جمله دیگر بازداشت شدگان دیگری که گزارش شده، دکتر کامران ایازی از فعالان مدنی است که او نیز پیش از این نیز چند سال زندانی بود.

مومیایی جنجالی

ابتدای هفته در حین حفاری در نزدیکی حرم عبدالعظیم در شهر ری در جنوب تهران، کارگران بعد از شکافتن یک بخش بتنی، به جسدی مومیایی شده رسیدند. خیلی زود این شایعه مطرح شد که این جسد متعلق به رضا شاه پهلوی است و فورا تعدادی از مقام‌ها به طور ضمنی این موضوع را تایید کردند. از جمله حسن خلیل‌آبادی، عضو شورای شهر تهران و رئیس کمیته میراث فرهنگی این شورا گفت که احتمال اینکه این جسد به رضا شاه تعلق داشته باشد، وجود دارد. او همچنین گفت که جنازه به هرکس متعلق باشد، ارزش میراثی دارد و باید حفظ شود.

بعد از این اظهارنظرها، برخی رسانه‌های حکومتی سعی در رد موضوع را کردند.

رضا شاه پهلوی سال ۱۳۲۴ در تبعید در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی درگذشت، اما بعد از مدتی به تهران منتقل و در شهر ری دفن شد.

شاهزاده رضا پهلوی، در تازه ترین موضع گیری درباره پیدا شدن جسد مومیایی احتمالی رضا شاه پهلوی بیانیه ای صادر کرد و خواستار رعایت شان پادشاه سابق ایران به عنوان «سرباز و خدمتگزار ملت و میهن» شد.

شاهزاده رضا پهلوی در بیانیه خود نوشته است که پس از «بررسی تمام شواهد و جوانب» او و خانواده سلطنتی به این نتیجه رسیده که پیکر پیدا شده، «به احتمال بسیار قوی» به رضا شاه تعلق دارد.

بعد از انقلاب ۱۳۵۷، صادق خلخالی، یکی از مقامات تندروی رژیم در اوایل انقلاب، سعی در تخریب آرامگاه رضا شاه را داشت، اما تنها توانست روی مقبره را تخریب کند. همان زمان شایع شد که خانواده سلطنتی پیکر مومیایی شده رضا شاه را از ایران خارج کرده است.

حکومت جمهوری اسلامی ایران در چهار دهه گذشته سعی در نفی حکومت پهلوی داشت اما در اعتراضات دی ماه، مردم معترض با شعارهایی از رضا شاه پهلوی به نیکی یاد کردند.

رضا شاه پهلوی بعد از کنار گذاشتن سلسله قاجار، سلسله پهلوی را در در سال ۱۳۰۴ خورشیدی تاسیس کرد که خود تا سال ۱۳۲۰ و فرزندش محمدرضا شاه پهلوی تا سال ۱۳۵۷ در قدرت بودند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG