لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۰۸

قاضی آرژانتینی:کمیته تحقیق انفجار مرکز یهودیان لغو شود


تجمع مردم برای دادخواهی قربانیان مرکز آمیا، ۲۰۰۷
تجمع مردم برای دادخواهی قربانیان مرکز آمیا، ۲۰۰۷
آلبرتو نیسمان، دادستان ویژه آرژانتین در پرونده موسوم به آمیا که به انفجار مرکز همیاری یهودیان، آمیا، در بوئنوس ایرس در سال ۱۹۹۴ مربوط می شود، روز چهارشنبه از قاضی فدرال، کانیکوبا کورال، خواسته است که یادداشت تفاهم ایران و آرژانتین را که در اوائل امسال به امضای دو کشور رسید و در کنگره این کشور جنبه قانونی یافت، باطل و مغایر با قانون اساسی اعلام کند.

مطابق این توافق نامه پنج قاضی مستقل و غیرمقیم در آرژانتین و ایران تحت عنوان کمیته حقیقت یاب می توانند به ایران سفر کنند و از مقام های ارشد مظنون به دخالت در بمب گذاری بازجویی کنند. اما هیچ تضمینی در مورد این که ایران مظنونان را مسترد کند وجود ندارد.

نیسمان این تفاهم نامه را به خاطر مواردی چند مانند «دخالت ناصحیح» دولت در قوه قضائیه، عدم حق برخورداری از حمایت قضایی و نادیده گرفتن حق دادخواهی قربانیان، غیرقانونی دانسته است.

نیسمان در بیانیه ای که در این باره منتشر کرده به دولت آرژانتین در مورد «خطر روبرو شدن با برخورد های سازمان های بین المللی مدافع حقوق بشر» هشدار داده و از دیوان عالی کشور خواسته است مغایرت این توافق نامه دو جانیه ایران و آرژانتین را که روز ۲۷ ژانویه سال جاری در اتیوپی به امضا و در ماه می به مرحله نهایی رسید، اعلام کند.

در سال ۲۰۰۷ مقام های دادستانی آرژانتینی توانستند درخواست حکم جلب پنج تن از مقام های ارشد ایران و یک لبنانی را، که گفته می شد مغز متفکر مرکز انفجار در مرکز یهودیان آمیا بودند، توسط پلیس بین المللی صادر کنند. این افراد عبارت بودند از علی فلاحیان، وزیر اطلاعات وقت، محسن رضایی فرمانده وقت سپاه پاسداران و از نامزدهای ریاست جمهوری، احمد وحیدی فرمانده وقت نیروی قدس ، محسن ربانی رایزن فرهنگی وقت در سفارت جمهوری اسلامی در آرژانتین، احمدر ضا اصغری دبیر سوم سفارت و عماد مغنیه رئیس وقت ستاد عملیات ویژه حزب الله. دراین انفجار ۸۵ تن کشته شدند.

این بمب گذاری دوسال پس از آن صورت گرفت که یکی از گروه های وابسته به ایران و حزب الله لبنان مسئولیت بمب گذاری در سفارت اسرائیل در آرژانتین را برععهده گرفته بود. در این انفجار ۲۹ تن کشته شدند.

تفاهم نامه ایران و آرژانتین مورد انتقاد یهودیان آرژانتین و جامعه بین المللی یهودیان و کنگره یهودیان جهان و دیگر گروه های یهودی قرار گرفته و از زمان امضای آن همه گروه های یهودی خواستار لغو آن شده اند. آنان این توافق نامه را پیروزی دیپلماتیک برای تهران دانسته اند در حالی که هیچ نفعی برای آرژانتین به بار نمی آورد.

اسرائیل و آرژانتین همواره به دخالت ایران در بمب گذاری ۱۹۹۴ مظنون بوده اند اما بوئنوس آیرس مخالفت اسرائیل با تشکیل کمیته حقیقت یاب در ماه مه امسال را رد کرد.
پس از امضای توافق میان تهران و بوئنوس آیرس، کریستینا فرناندز ده کیرشنر، رئیس جمهوری آرژانتین با ابراز رضایت از آن گفت «برای اولین بار آرژانتین امکان خواهد یافت که از متهمانی که پلیس بین المللی حکم بازداشت آنان را صادر کرده باز جویی کند».
وزارت خارجه آرژانتین نیز در بیانیه ای اعلام کرد: «حمله روز ۱۸ ژوئیه ۱۹۹۴ به مردم کشور ما به هیچ شهروند اسرائیلی آسیب نرساند. بیشتر قربانیان آرژانتینی و بقیه عبارت از شش بولیویایی، دو لهستانی و یک شیلیایی بودند. باید یادآور شویم که آرژانتین هرگز سفیر اسرائیل را برای ادای توضیح درمورد اقدام های دولت متبوعش احضار نکرده است».

نیسمان پیشتر در کیفرخواستی ۵۰۰ صفحه ای ایران و حزب الله را متهم به تاسیس هسته های ترور در آمریکای جنوبی کرده است.

اسرائیل ایران و حزب الله لبنان را عامل این انفجار معرفی کرده است. تهران هرگونه ارتباط با این دوحمله را انکار می کند و آن را توطئه صهیونیست ها می داند.
XS
SM
MD
LG