لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۴۳

عراقچی:امکان توافق زیاد نیست


عباس عراقچی، از نمایندگان ایران در گفتگوهای اتمی ژنو
عباس عراقچی، از نمایندگان ایران در گفتگوهای اتمی ژنو
عباس عراقچی مذاکره کننده ارشد ایران در ژنو گفت امکان رسیدن به توافق با قدرت های جهانی زیاد نیست.
گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از خبرگزاری مهر حاکی است معاون وزارت امور خارجه ایران، پس از جلسه بعد ازظهر پنجشنبه به خبرنگاران گفته است « فکر نمی کنم مذاکرات امشب به نتیجه برسد»؛ اما افزود مذاکرات جدی بود و بر اختلافات باقیمانده تمرکز داشت.

مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ روز پنجشنبه ادامه یافت. مذاکره کنندگان نشستهای مهمی را برگزار خواهند کرد.

مسوولان می گویند این نشست ها می تواند به برداشتن اولین قدم به سمت تضمین در مورد این که برنامه اتمی ایران، همانطوری که می گوید، صرفا صلح آمیز است منجر، و باعث کاهش تحریم ها شود.

ایران همواره اعلام کرده است که برنامه اتمی اش اهدافی نظامی ندارد.

روز چهارشنبه، اولین جلسه ای که تمامی مذاکره کنندگان در آن شرکت داشتند تنها ۴۵ دقیقه طول کشید. اما مسوولان می گویند مدت زمان این نشست طبق برنامه بود و جلسات دو جانبه گروه ها، از جمله جلسه دو جانبه دیپلمات های ایران با نمایندگان آمریکا، تا شب ادامه یافت.

عباس عراقچی، معاون وزیر امورخارجه ایران روز چهارشنبه به خبرگزاری مهر گفت: «هنوز نسبت به جلسه گذشته که مشکلات و سوء تفاهماتی پیش آمد به موضع گذشته بر نگشته ایم.»

او همچنین گفت تا زمانی که اعتماد دوباره برقرار نشود، مذاکرات جدی در مورد برنامه اتمی ایران نمی تواند آغاز شود.

روز پنجشنبه، لوران فابیوس، وزیر امورخارجه فرانسه در یک گفتگوی تلویزیونی گفت در حالی که امیدوار است مذاکرات اتمی به یک توافق با ایران منجر شود، هر گونه توافقی باید سفت و محکم باشد. او گفت: «موضع ما با امنیت منطقه و جهان مرتبط است.»

فابیوس گفت: «جامعه جهانی و نه تنها فرانسه این حس را دارد که برای انرژی اتمی حق وجود دارد، اما برای تسلیحات اتمی خیر.»

این سومین بار است که مذاکره کنندگان دولت جدید ایران و قدرت های جهانی ظرف ۵ هفته گذشته با یکدیگر دیدار و گفتگو می کنند.

در پایان دور دوم مذاکرات، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران مذاکره کنندگان سازمان ملل متحد را سرزنش کرد که مسیر مذاکره را منحرف کردند. ایران، فرانسه را به طور عمده مقصر بی نتیجه ماندن مذاکرات معرفی کرده است.

اما آقای ظریف در توقفی کوتاه که پیش از ژنو در ایتالیا داشت، نسبت به نتیجه این دور از مذاکرات اتمی ابراز خوش بینی کرد. وزیر امورخارجه ایران گفت: «من به قصد رسیدن به یک توافق در پایان این دور از مذاکرات به ژنو می روم.» او گفت: «اطمینان دارم که با اراده سیاسی لازم، قطعا می توانیم پیشرفت کنیم و حتی به یک توافق برسیم.»

سخنرانی روز چهارشنبه آیت الله خامنه ای اما نگرانی هایی را در این زمینه به وجود آورد. رهبر جمهوری اسلامی گفت ایران ذره ای از آنچه او «حقوق» این کشور خواند، عقب نشینی نخواهد کرد. به نظر می رسد منظور او غنی سازی اورانیوم باشد که به گفته ایالات متحده چنین حقی برای هیچ کشوری وجود ندارد.

در ویدیوئی که از محمد جواد ظریف در روز سه شنبه منتشر شد، اما جمله ای وجود داشت که به گفته تحلیلگران، امیدی برای حل پرونده اتمی ایران است. آقای ظریف گفت «حقوق، اعطا نشده، و از آنجایی که اعطا نشده آن ها را مصادره هم نمی توان کرد.»

این جمله می تواند تلویحا حاکی از آن باشد که ایران بر این امر اصرار نکند که طرف مذاکره به طور صریح حق غنی سازی اورانیوم را برای ایران به رسمیت بشناسد، مادامی که در توافقنامه احتمالی ماده ای وجود نداشته باشد که مانع غنی سازی اورانیوم در ایران باشد.

یک مقام ارشد آمریکایی در ژنو گفت مذاکره کنندگان می توانند این مورد را بررسی کنند. اما عباس عراقچی، روز پنجشنبه در پیامی در صفحه توییتر خود نوشت: «هیچ توافقی که در آن غنی سازی از ابتدا تا انتها وجود نداشته باشد مورد پذیرش نخواهد بود.»

همزمان با تلاش های دیپلماتیک برای حل پرونده اتمی ایران، مقامات اسرائیل تلاش می کنند با مذاکره با رهبران گروه ۱+۵ از امضای آنچه «توافقنامه بد» با ایران می خوانند، جلوگیری کنند.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل روز چهارشنبه در مسکو با ولادمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه دیدار و گفتگو کرد.

آقای نتانیاهو در نشستی مشترک با رئیس جمهوری روسیه گفت: «برای ما، برای اسرائیل، بزرگترین خطر برای امنیت جهانی تلاش ایران برای مسلح کردن خود به سلاح اتمی است.»

نخست وزیر اسرائیل گفت: «کشورهای ما هر دو یک هدف مشترک دارند: ما نمی خواهیم ایران را مجهز به سلاح اتمی ببینیم.»

او گفت رویکرد اسرائیل این است که «ایران غنی سازی اورانیوم را متوقف کند، مواد غنی شده را بیرون ببرد، سانتریفیوژ ها را نابود کند و ساخت تاسیسات اراک را متوقف کند.»

غنی سازی اورانیوم می تواند برای ساخت سلاح اتمی نیز به کار رود.

آلیسون بیلی، تحلیلگر مسائل خاورمیانه در شرکت مشاوره آکسفورد آنالیتیکا در لندن به صدای آمریکا گفت: دولت جدید ایران برای عمل به وعده هایش نیاز دارد که تحریم ها را کاهش دهد، اما باید با احتیاط عمل کند.

او می گوید دولت حسن روحانی نمی تواند طوری عمل کند که به نظر برسد جلوی فشار جامعه بین المللی کم آورده است؛ و باید به یک فرمولی دست یابد که هم تحریم ها را کاهش دهد و هم ظاهر خود را حفظ کند.

مذاکره کنندگان بین المللی امیدوار هستند که در مرحله اول، به توافقی با ایران دست یابند که برنامه اتمی ایران در مرحله کنونی متوقف شود و بخش هایی از آن به عقب باز گردد و در مقابل به طور محدود برخی تحریم ها علیه ایران برداشته شود.

تحریم هایی که ممکن است برداشته شود شامل آزاد شدن برخی پول های ایران در بانک های بین المللی است، اما تحریم های تجاری و محدودیت های بانکی کاهش نمی یابد.

پس از آن مذاکره کنندگان بر اساس یک جدول زمانی که انتظار می رود ۶ ماه طول بکشد، سعی می کنند به توافق دراز مدتی با ایران برسند که برنامه اتمی این کشور را محدود کند و به طور تدریجی به تمامی تحریم ها علیه ایران پایان دهد.

اگر مذاکرات با ایران شکست بخورد، این خطر وجود دارد که ایران آن قدر به ساخت یک بمب اتمی نزدیک شود که احتمال داشته باشد ایالات متحده و یا اسرائیل در مورد انجام یک عملیات نظامی علیه ایران برای جلوگیری از برداشتن آخرین گام های ساخت سلاح اتمی، تصمیم گیری کنند.

اما کارشناسان می گویند هر گونه عملیات نظامی علیه ایران ممکن است باعث بروز یک جنگ منطقه ای شود. کارشناسان می گویند اقدام نظامی علیه ایران تنها باعث تاخیر در برنامه اتمی ایران خواهد شد و آن را از بین نمی برد.

در مذاکرات این هفته وزیر امورخارجه ایران، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، و مقامات ارشد آلمان و ۵ عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد - آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین - حضور دارند.
XS
SM
MD
LG