موج دوم «گرد و خاک گسترده» در ماه اخیر از اوایل صبح امروز دوازدهم اردیبهشتماه وارد ایران شده و وضعیت برای همه گروههای سنی خطرناک و به شدت آسیبزا توصیف شده است.
غبار عراق
به گزارش وبسایت «همشهری آنلاین»، محمد سبزهزاری، مدیرکل هواشناسی خوزستان گفته است طبق «اخطاریه نارنجی» وقوع گرد و خاک در روز شنبه، روز یکشنبه «شاهد تشکیل توده قوی گرد و خاک در عراق بودیم»، به گونهای که دید در اکثر شهرهای عراق در مناطق جنوبی و مرکزی به ۱۰۰ و زیر ۱۰۰ متر رسید.
روز یکشنبه یازدهم اردیبهشتماه برخی کاربران شبکههای اجتماعی نیز با انتشار تصاویر و فیلمهایی از شدت گرد و غبار در هوای شهر بغداد، پایتخت کشور عراق در همسایگی غربی ایران خبر داده بودند که نشان میداد به زودی این وضعیت به استانهای غربی کشور نیز کشیده خواهد شد.
تعطیلی همه مراکز
بر اساس اعلام اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان، پدیده گرد و غبار از صبح امروز دوشنبه یازدهم اردیبهشتماه ۱۱ شهرستان در این استان را درگیر خود کرده و بیشترین غلظت آن، در شهر شوش با «۲۷ برابر حد مجاز» ثبت شده است.
همزمان، کارگروه «شرایط اضطرار آلودگی هوای خوزستان» هم امروز دوشنبه همه مراکز آموزشی، دانشگاهها، بانکها و ادارات این استان را به دلیل «شدت بالای آلودگی هوا» تعطیل اعلام کرده است.
جلسات بیحاصل
در سالهای اخیر بارها شهرهای متعددی در نواحی مختلف ایران درگیر گرد و غبار شدید هوا شده و هر بار مسئولان جمهوری اسلامی قول «پیگیری و مرتفع کردن وضعیت» را دادهاند اما با گذشت سالها، فقط بر میزان این آلایندههای دارای ضرر فراوان برای سلامتی افزوده شده و حال در سال ۱۴۰۱، برای چندمینبار کشور طی فصل بهار درگیر موجهای متعدد آن است.
عبدالجلال ایری، سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی بیست و دوم فروردینماه گفته بود توضیحات «مسئولان» برای «کنترل آلودگی هوا» و مقابله با «پدیده ریزگردها» قانع کننده نبوده و بنا شده تا «جلسهای با حضور وزرای دستگاها مربوطه و رئیس سازمان هواشناسی» به عنوان «متولی اجرای قانون هوای پاک» برگزار شود؛ جلساتی که پیش از تشکیل آن، موج مرگبار دیگری از این ریزگردها، کشور را درگیر خود کرد.
موج قویتر
مدیرکل هواشناسی خوزستان همچنین ضمن «قویتر» خواندن این «موج دوم» گرد و خاک، افزوده است که دیروز یکشنبه استان ایلام درگیر گرد و خاک شد و «دید افقی در ایلام به زیر ۵۰ متر و غلظت به بالای ۸۰۰۰ میکروگرم مترمکعب رسید»، شرایطی که تقریبا امروز در مناطق غربی و مرکزی این استان نیز رخ داده است.
برخی کاربران خوزستانی شبکههای اجتماعی نیز با انتشار تصاویری، از وخامت وضعیت ناسالم هوا در شهرهای این استان از صبح امروز خبر دادهاند.
بیشترین اقدام مدیران دولتی در دهههای اخیر برای جلوگیری از شکلگیری و یا کاستن از این گرد و غبارهای خطرناک، «مالچپاشی» بوده که آن نیز رویکردی مقطعی، کم اثر و به گفته احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی ایران موجب «صدمه شدید» به محیط زیست میشود و «منسوخ» شده است.
عبدالهادی آرامی، روزنامهنگار ساکن خوزستان نیز که تصویری از وضعیت نامساعد جوی و وجود آلایندههای شدید امروز در هوا را نیز منتشر کرده، نوشته است که «خوزستان در خاک و مسئولان در خواب» هستند و خواستار آن شده تا «یکی مسئولین خوزستان رو از خواب بیدار کنه.»