در میانه آذرماه و با سردتر شدن هوا، مشابه دستکم ۱۵ سال گذشته، هوای شهرهای بزرگ ایران و حتی برخی مناطق روستایی، سنگین و برای تنفس ناسالم شده است.
دولت سیزدهم نیز همچون دولتهای قبل از خود در جمهوری اسلامی به جای حل مسئله، تنها به تعطیل کردن مدارس بسنده میکند اما کارشناسان میگویند «مازوتسوزی» باید متوقف شود.
مرکز کنترل کیفیت هوای تهران با اعلام شاخص ۱۵۷ برای وضعیت هوای پایتخت در روز تعطیل جمعه ۱۰ آذر، اعلام کرد که هوای این شهر در شرایط ناسالم برای همه گروهها قرار گرفته است.
اداره هواشناسی استان تهران هم اعلام کرد با توجه به استقرار هوای پایدار و عدم وزش باد قابل ملاحظه، طی پنج روز آینده و به ویژه از یکشنبه تا سهشنبه آلودگی هوای شهر و استان تهران افزایش خواهد یافت.
کمیته اضطرار آلودگی هوا نیز برای روز شنبه ۱۱ آذر مدارس پیشدبستان و دبستان استان تهران به غیر از شهرستانهای فیروزکوه، دماوند و بخش رودبار قصران را غیرحضوری
و مهدهای کودک استان تهران و مدارس استثنائی در کلیه مقاطع را تعطیل کرد.
مدیریت بحران استانداری اصفهان هم اعلام کرد همه مقاطع تحصیلی در نواحی شش گانه شهر اصفهان در روز شنبه ۱۱ آذر غیرحضوری برگزار خواهند شد و مهدهای کودک، پیش دبستانی و مدارس استثنایی در مناطق یاد شده تعطیل است. کلاسهای دانشگاهها و مراکز آموزش عالی نیز به صورت غیرحضوری و مراکز فرهنگی، ورزشی و مسابقات ورزشی نیز تعطیل خواهند بود.
روزبه اسکندری، کارشناس محیط زیست در همین رابطه به صدای آمریکا گفت شدت گرفتن آلودگی هوا در این روزها در ایران به ویژه در کلانشهرهای تهران و اصفهان به دلیل سوزاندن گسترده مازوت و اجرا نشدن «قانون هوای پاک» است.
به گفته او دولت برای تامین گاز مصرفی مردم، چارهای به جز سوزاندن مازوت در پالایشگاههای فرسوده خود ندارد ضمن آن که وجود گوگرد بالا در مازوتهای تولیدی در ایران و غیراستاندارد بودن آنها نیز مانع از صادرات و حتی مصرف آن در کشتیها میشود.
روزبه اسکندری همچنین انتشار آلایندههایی مثل دیاکسید گوگرد، اکسیدهای نیتروژن و دوده را حاصل سوزاندن مازوت در پالایشگاههای ایران عنوان کرد و افزود: «همین عوامل باعث ماندگاری چتر آلودگی هوا در کلانشهرهای ایران و در نتیجه بروز بیماریهای مختلف در میان مردم میشود.»