لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۰۷

گزارش تحقیقی؛ ترکیب شیمیایی سمی در هوای آلوده ایران با مدیریت ضعیف در بخش انرژی


آلودگی هوا در ایران (آرشیو)
آلودگی هوا در ایران (آرشیو)

مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه علوم پزشکی تهران اعلام کرده است که هر سال حدود ۴۰ هزار نفر در کشور به دلیل غلظت آلایندگی ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در هوا جان خود را از دست می‌دهند، که این رقم، معادل ۱۰ درصد کل فوتی‌ها است.

یکی از خطرناک‌ترین آلاینده‌ها در هوای ایران، دی‌اکسید گوگرد است.

تحقیقات پایگاه «داده‌های باز ایران» میزان گوگرد بنزین و گازوئیل را در ایران و اروپا مقایسه کرده است.

این بررسی نشان می‌دهد در اروپا، میزان گوگرد بنزین و گازوئیل به ۱۰ ذره در میلیون محدود شده است و در ایران حد مجاز رسمی ۵۰ ذره در میلیون، یعنی پنج برابر بیشتر است.

این گزارش تأکید می‌کند که در ایران در بسیاری از موارد، میزان واقعی گوگرد در بنزین بالاتر از حد تعیین شده است و این موضوع هیچ عواقبی برای تولیدکننده ندارد.

سایت خبری «فایننشال تریبون» در سال ۲۰۱۹ ادعا کرد که نمونه‌های بنزین آزمایش شده در ایران، حاوی ۱۹۰ ذره در میلیون گوگرد بوده است.

دی‌اکسید گوگرد که در نتیجه مصرف برخی سوخت‌ها، از جمله مازوت، تولید می‌شود به‌طور متوسط بین دو تا چهار روز در هوا باقی می‌ماند.

حد استاندارد غلظت دی ‌اکسید گوگرد، ۴۰ ميكروگرم بر متر مكعب است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که این رقم در ایران به مراتب بالاتر است.

بر اساس گزارش پایگاه «داده‌های باز ایران»، پالایشگاه‌های قدیمی فاقد فن‌آوری جدید هستند و به همین دلیل میزان گوگرد نفت کوره تولید شده در آنجا بیش از ۳.۵ درصد است. این میزان در اروپا کمتر از یک درصد است.

این ماده شیمیایی سمی نه تنها برای انسان بلکه برای حیوانات و گیاهان نیز خطرناک است و باعث باران اسیدی هم می‌شود.

از دیگر عوامل مهم آلودگی هوا در ایران، سوزاندن مازوت یا نفت کوره سنگین در نیروگاه‌های برقی کشور و صنعت است.

مقامات در مواجهه با این کمبود گاز طبیعی برای نیروگاه‌ها، «مازوت» ارزان می‌سوزانند تا حد امکان برق تولید کنند.

این در حالی است که روزنامه اعتماد، گزارش داده است که از اول تا دهم دی ماه، دورانی که مدارس و دانشگاه‌ها به دلیل آلودگی هوا ناشی از مصرف مازوت تعطیل بود، ۶.۷ میلیارد دلار گاز طبیعی ایران تبدیل به گاز مایع شده و از مرزها بیرون رفته است.

پایگاه «داده‌‌های باز ایران» نیز پیشتر در گزارشی تحقیقی به بررسی عدم شفافیت در اعلام درآمدهای حاصل از فروش گاز مایع ایران پرداخته بود.

بر اساس این گزارش، ایران باید حدود ۴.۹ میلیارد دلار در سال درآمد کسب کند. با نرخ ارز فعلی، این مبلغ حدود ۱۷۳ هزار میلیارد تومان است.

این گزارش می‌گوید مشخص نیست که مردم ایران از این افزایش قیمت چه سودی می‌برند و تأکید کرده است که حتی هیچ یک از نمایندگان مجلس هم مطمئن نیستند که درآمد حاصل از فروش گاز مایع به کجا می‌رود.

XS
SM
MD
LG