لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۵ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۴۷

هند نگران کاهش میزان سرمایه گذاری خارجی است


موانعی همچون اختصاص زمین برای ساخت کارخانه، مقررات زیست محیطی و وجود منابع معتبر از جمله چالش های پیش روی سرمایه گذاران خارجی در هند است

در شرایطی که دو شرکت خارجی اخیراً برنامه های خود برای ساخت کارخانه های عظیم تولید فولاد در هند را لغو کرده اند، نگرانی های تازه ای در مورد توانایی دهلی نو برای جلب سرمایه گذاری خارجی و دشوار بودن تجارت در هند پدید آمده است.

کمپانی موسوم به آرسلور میتال که دفتر مرکزی آن در لوکرامبورگ است، بزرگترین شرکت تولیدکننده فولاد جهان است. این شرکت اعلام کرده که اعتراض مردم محلی در هند و تاخیر بسیار در اختصاص زمین برای ساخت کارخانه، نیز بی ثباتی و عدم اطمینان در مورد وجود منابع کافی سنگ آهن، مسئولان این کارخانه را وادار کرده تا پروژه ٨ و نیم میلیارد دلاری ساخت کارخانه فولاد در ایالت اوریسه هند را لغو کنند.

شرکت پسکو که قرار بود پروژه پیشنهادی ۵̷ میلیارد و ٣ میلیون دلاری ساخت کارخانه فولاد را در ایالت کارناتاکا در جنوب هند اجرا کند نیز با موانع مشابهی روبرو شده است.

طرح ساخت این دو کارخانه عظیم در دوران شکوفایی اقتصادی هند ارائه شده بود و انتظار می رفت فولاد تولید این کارخانه ها برای پروژه های زیربنایی و صنعت تولیدی این کشور مورد استفاده قرار بگیرد، اما اقتصاد هند با رکود روبرو شد و نرخ تقاضا برای فولاد کاهش یافت.

نیشیت شارما، نماینده کارخانه فولادسازی موسوم به استیل گورو در دهلی نو ضمن گلایه از شرایط موجود می گوید:«خودروها فروش نمی روند و پروژه های زیربنایی پیش نمی روند و دولت نیز بودجه ای را به این پروژه ها اختصاص نمی دهد.»

کارشناسان اقتصادی می گویند لغو تکمیل اجرای طرح هایی از این دست، برمشکل بزرگتری نور می تاباند و سرمایه گذاران نسبت به سومین اقتصاد بزرگ آسیا علاقه چندانی نشان نمی دهند.

گاه هشت تا ده سال طول می کشد تا شرکت ها بتوانند برای اجرای پروژه ها و فعالیت در هند مجوز بگیرند و بدتر از همه این که سرمایه گذاران با چالش تغییرات مکرر و متناوب سیاست ها روبرو هستند.

راجیو کومار، کارشناس اقتصادی «مرکز پژوهش سیاستگذاری» در دهلی نو می گوید هند جذابیت خود را برای سرمایه گذاری و مبادلات بازرگانی از دست داده است. او می افزاید: «خطرپذیری مسئله ای است که شرکت های سرمایه گذار مد نظر دارند اما بی ثباتی و عدم اطمینان در کشوری که اهداف اقتصادی آن مرتب تغییر می کند و نمی توان نتیجه هیچ چیز را پیش بینی کرد، یکی از دردسرهای عمده و اصلی برای سرمایه گذاران خارجی و داخلی در هند است».

سرمایه گذاری خارجی مستقیم در طی سال گذشته در هند به حدود ۲۶ میلیارد دلار و در مقایسه به سال گذشته به تقریباً یک سوم کاهش یافت.

کاهش نرخ سرمایه گذاری سبب شده است که دولت برای جلب سرمایه گذاران اصلاحات بیشتری را اعمال کند. دولت هند در اواسط ماه ژوییه تصمیم گرفت تا محدودیت های موجود در مورد مالکیت در چندین صنعت، از جمله مخابرات را تسهیل کند.

اما کارشناسان اقتصادی معتقدند که این قدم ها به تنهایی قادر به جلب سرمایه گذاران خارجی نخواهند بود. آن ها می گویند با وجودی که دولت موانع پیش روی سرمایه گذاری در بخش خرده فروشی، بیمه و هوانوردی را کاهش داده، اما سرمایه گذاری چندانی در این بخش ها انجام نشده است.

دی کی جاشی، یک کارشناس اقتصادی ارشد در بمبئی می گوید سرمایه گذاران انتظار دارند که سیاست ها باثبات باشند، پروژه ها با سرعت بیشتری مورد تایید قرار بگیرند و توقع دارند که در نهایت شاهد بازگشت سرمایه شان و سوددهی باشند.

جاشی می گوید:«سرمایه گذار خارجی به طور قطع خواهان ایجاد فضای مطمئن و معتبر برای تبادلات بازرگانی و سرعت رشد (اقتصادی) است و ما در این زمینه غفلت هایی کرده ایم، بنابراین سرمایه گذاری در هند در مقایسه با گذشته از جذابیت کمتری برخوردار است.»

کاهش جاذبه هند برای سرمایه گذاران خارجی، خبر ناخوشایندی برای دولتمردان دهلی نوست. هند به شدت به سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد تا کسری بودجه عظیم کشور را جبران کند و اقتصاد خود را که نرخ رشد آن به پایین ترین میزان طی دهه گذشته رسیده، تقویت کند.
XS
SM
MD
LG