وزارت خارجه هند روز سهشنبه ۲۷ شهریور سخنان علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در مورد رفتار با مسلمانان در این کشور جنوب آسیا را محکوم کرد و آنها را «سوء اطلاعات نادرست و غیرقابل قبول» خواند.
علی خامنهای روز دوشنبه ۲۶ شهریور در حساب کاربری خود در شبکههای اجتماعی گفته بود: «اگر از رنجی که یک مسلمان در میانمار، غزه، هند، یا هر جای دیگری متحمل میشود، غافل باشیم، نمیتوانیم خود را مسلمان بدانیم.»
به گزارش خبرگزاری رویترز، وزارت خارجه هند از اظهارات علی خامنهای «به شدت ابراز تاسف» کرد.
سخنگوی وزارت خارجه هند گفت: «به کشورهایی که در مورد اقلیتها اظهار نظر میکنند، توصیه میشود پیش از هرگونه مشاهداتی در مورد سایرین به سوابق خود نگاه کنند.»
پیش از این، مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در خطبههای نماز جمعه ۱۰ شهریور با انتقاد از رویکرد جمهوری اسلامی در قبال اهل سنت گفته بود بهرغم مطالبه عدالت طی ۴۴ سال گذشته، «متاسفانه» عدالت و برابری در قبال اهل سنت وجود نداشته است.
همچنین آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز ششم تیر در جریان ارائه گزارش «آزادی مذهبی بینالمللی در سال ۲۰۲۳» میلادی، از جمله از سرکوب بهائیان در ایران انتقاد کرده بود.
در بخش مربوط به ایران در گزارش دفتر آزادیهای مذهبی وزارت امور خارجه آمریکا به موارد متعددی از نقض و سرکوب آزادیهای مذهبی توسط جمهوری اسلامی ایران اشاره شده بود.
در این گزارش از جمله به فشارها بر بهائیان، نوکیشان مسیحی، دراویش و اهل تسنن نیز پرداخته شده بود.
سخنان علی خامنهای و واکنش وزارت خارجه هند در شرایطی است که دهلینو و تهران دارای روابط حسنهای هستند و اخیرا قرارداد ده سالهای برای توسعه و بهره برداری از بندر چابهار در سواحل جنوب ایران شرقی امضا کردند.
هند در حال توسعه بندر چابهار در امتداد خلیج عمان به عنوان راهی برای انتقال کالا به ایران، افغانستان، و کشورهای آسیای مرکزی است تا بنادر «کراچی» و «گوادر» در پاکستان، رقیب منطقهای خود، را دور بزند.
علی خامنهای در گذشته نیز از هند به خاطر مسائل مربوط به مسلمانان در این کشور و منطقه آشوبزده کشمیر با اکثریت مسلمان انتقاد کرده است. با این همه، رهبر و حکومت جمهوری اسلامی از اقدامات دولت چین علیه اقلیت مسلمان ایالت سینکیانگ انتقاد نکردهاند.