یک روزنامه چاپ تهران در گزارشی به تبعات فقر در خانوادهها و تاثیرات آن بر مناسبات خانوادگی پرداخته و از رها کردن سالمندان در پارکها، پاتوقهای مواد مخدر و مراکز بهزیستی نوشته است. فعالان اجتماعی و تعدادی از مسئولان میگویند که آمار «سرراهی»ها افزایش یافته است.
روزنامه هممیهن در شماره امروز شنبه ۲۸ بهمن ماه خود به نقل از محمد اسماعیلیمحجوب، رئیس اداره ساماندهی آسیبهای اجتماعی شهرداری تهران نوشت: «از ابتدای سال تاکنون واحدهای این سازمان با حدود ۲۵ سالمند رها شده مواجه شدهاند؛ عددی که البته تنها مربوط به پایتخت است.»
پیشتر نیز فاطمه عباسی، معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور، گفته بود: «آمار افراد مجهولالهویه افزایش داشته است. بیشتر افراد مجهولالهویه یا رها شده، سالمند یا بیمار روان هستند که در خیابان رها میشوند. برخی از خانوادهها که دیگر توان نگهداری این افراد را ندارند، آنها را در خیابان رها میکنند.»
آنطور که مدیرکل دفتر امور مراکز توانبخشی و مراقبتی سازمان بهزیستی کشور پیشتر اعلام کرده سه هزار و ۸۶۲ سالمند مجهولالهویه با دستور قضایی در مراکز شبانهروزی سالمندان اقامت دارند.
روزنامه هممیهن در گزارش خود به نقل کارشناسان این حوزه، نوشته است: فقر مهمترین علت پدیده «سالمندان سرراهی» است؛ موضوعی که در کنار بالارفتن تعداد سالمندان در کشور، نگران کنندهتر هم شده است.
برهمین اساس اعلام شده است که «مسکن و معیشت دو عامل مهم رها شدگی سالمندان به شمار میروند و بنابر الگوهای شکلگیری سالمندان رها شده، این فرآیند افزایشی است.»
حسامالدین علامه، رئیس سابق دبیرخانه شورای ملی سالمندان و پژوهشگری حوزه سالمندی به روزنامه هممیهن گفته که بخش زیادی از سالمندان را خانوادههایشان بهدلیل فقر مالی، مشکلات معیشتی، نبود مسکن مناسب یا ابتلای سالمند به بیماری زمینهای، رها میکنند.»
افزایش این پدیده در ایران در حالی است که کارشناسان از ظرفیت پایین بهزیستی برای پذیرش سالمندان گفتهاند و روزنامه هممیهن نوشته سازمان بهزیستی خدمات خود را در این زمینه ارائه میدهد اما با توجه به ظرفیت کم سازمان بهزیستی و فراوانی سالمندان، در جذب این افراد، سختگیری بیشتری میکنند.
برهمین اساس اعلام شده که اگر سالمندی سالم باشد، بهزیستی او را جذب میکند، اما برای نمونه سالمند دارای اعتیاد را یا جذب نمیکنند یا با تاخیر جذب میکنند.
گزارشگر هممیهن همچنین از «برخورد امنیتی» در جریان تهیه گزارش از مراکز سالمندان خبر داده و نوشته است که به رغم اخذ مجوز، خبرنگار و عکاس روزنامه در حین تهیه گزارش و عکاسی از یک مرکز نگهداری از سالمندان با «برخورد نامناسب» مدیر این مرکز مواجه شدند.
این روزنامه همچنین از الزام خبرنگار برای امضای تعهدنامهای مبنی بر عدم انتشار آمار برای صدور مجوزهای لازم خبر داده و نوشته است وزارت کشور طی بخشنامهای از سازمانها خواسته است، از ارائه آمار و ارقام در این زمینه خودداری کنند.
تورم در ایران باعث برهم خوردن بسیاری از مناسبات اقتصادی و اجتماعی و حتی خانوادگی شده است. کاهش قدرت خرید، حذف بسیاری از اقلام ضروری از سبد غذایی، حذف بسیاری از هزینههای لازم برای یک زندگی عادی از جمله آموزش، بهداشت و درمان و تفریح در کنار فقر مسکن و بدمسکنی مهمترین پیامدهای گسترش فقر در ایران است.