یک روزنامه چاپ تهران در گزارشی میدانی از دانشجو معلمان و داوطلبان استخدامی وزارت آموزش و پرورش به مواردی از گزینش مدنظر جمهوری اسلامی برای استخدام پرداخته است.
بنا بر گزارش روزنامه شرق در روز یکشنبه ششم آبان، نحوه گزینش استخدامی وزارت آموزش و پرورش که مورد اعتراض دانشجو معلمان و داوطلبان استخدامی است، غیرحرفهای و ایدئولوژیک است و شامل پرسوجو درباره جزئیات سبک زندگی افراد میشود.
در این گزارش عنوان شده که معترضان گفتهاند که «به دلایل غیرحرفهای مثل خواندن کتابهای فلسفی، نحوه لباس پوشیدن، سبیل داشتن، لاک زدن، قضا شدن نماز، ارتباط با همکلاسی دختر یا پسر (جنس مخالف) نداشتن چادر در روز آزمون کتبی، پیدا بودن ریشه مو در گزینش (زنان)، لایک کردن صفحه اینستاگرام، حضور کمرنگ در نماز جمعه یا راهپیماییها، و نحوه پوشش در مهمانیهای خانوادگی» از امکان تحصیلی یا شغلی بازماندهاند.
بنا بر این گزارش نحوه گزینش در آموزش و پرورش «غیرعلمی، افراطی، و همراه با سلیقه شخصی گزینشگر» است و در این روند به «سطح علمی و شایستگی داوطلبان» توجهی نمیشود.
محمد حیدری ورجانی، دبیر پیشین انجمن اسلامی دانشگاه تربیت دبیر رجایی، به روزنامه شرق گفته که نحوه گزینشهای جاری در آموزش و پرورش «درست مثل گزینشهای دهه ۶۰ است» و «در این سه سال گذشته شدت گزینش بیشتر شده است»؛ روندی که وزیر آموزش و پرورش به آن «هیچ واکنشی نشان نداده است.»
سختگیریهای عقیدتی در نحوه گزینش آموزش و پرورش در حالی است که بنا بر گزارش پیشین، در سال جاری مدارس ایران با کمبود بیش از ۱۷۶ هزار معلم مواجه هستند و عدم احراز صلاحیت در فرآیند گزینش داوطلبان آزمون استخدامی آموزش وپرورش به دلایل سیاسی نیز به این معضل دامن زده است.
علاوه بر این، سخنگوی شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان به سایت «امتداد» گفته است که در فاصله ۱۴۰۱ تا پایان ۱۴۰۲، دستکم ۸۰ معلم شامل آموزشگاران اخراج شده یا بازخرید شده، افرادی که حکم انفصال از خدمت گرفتهاند و افرادی که به اجبار بازنشسته شدهاند، از قانون رتبهبندی محروم شدهاند.
محمدحسین سپهری، دبیر فیزیک و زندانی سیاسی، یکی دیگر از آموزگارانی است که با با بیش از ۲۶ سال سابقه تدریس و استخدام در آموزش و پرورش از کار اخراج شده است.