آمریکا، بریتانیا، آلمان، و فرانسه پیشنویس قطعنامهای را به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کردهاند که در آن از ایران به دلیل پاسخ ندادن کامل به پرسشهای این سازمان در مورد پیدا شدن ذرات اورانیوم در سایتهای از پیش اعلام نشده مورد انتقاد قرار گرفتهاست.
شورای حکام آژانس بینالمللی بازوی نظارتی سازمان ملل متحد در امور هستهای است.
رویترز که متن این پیشنویس را مشاهده کرده است میگوید که این پیشنویس نسبت به هفته قبل تغییر چندانی نکرده است. ارائه این پیشنویس به شورای حکام به این معنی است که در نشست سهماهه این شورا که ۳۵ کشور عضو آن هستند و این هفته برگزار میشود، درباره آن متن بحث و رأیگیری میشود.
مقامات ایران هشدار دادهاند که اگر شورا ایران را نکوهش کند، واکنش نشان خواهد داد.
به گزارش رویترز در روز سه شنبه، چندین دیپلمات گفتند که احتمال میدهند قطعنامه محکومیت ایران بهرغم هشدارهای ایران در مورد واکنش نشان دادن به آن، به آسانی تصویب میشود هرچند که روسیه با صدور چنین قطعنامهای مخالف است.
یک روز پیش از این، رافائل گروسی، رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی، گفته بود که ایران به سوالات آژانس در مورد ذرات اورانیوم کشف شده در سایتهای تورقوزآباد، ورامین و مریوان پاسخ «قانعکننده» نداده و این مسائل همچنان باقیمانده است. این سه سایت از مراکزی هستند که انجام فعالیت هستهای در آنها از سوی ایران به این سازمان اعلام نشدهاست.
متن پیشنویس قطعنامه ارائه شده میگوید که شورای حکام عمیقا نگرانی خود را از عدم حل مسائل باقیمانده مربوط به این سه سایت و نبود همکاریهای اساسی ناکافی از سوی ایران، ابراز میکند.
در متنی که رویترز مشاهده کرده است، شورای حکام از ایران میخواهد که فورا به تعهدات قانونی خود عمل کند و بدون تأخیر، پیشنهاد رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای تعامل بیشتر برای شفافسازی و حل و فصل همه مسائل باقیمانده را بپذیرد.
نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، روز سهشنبه گفت که انتظار دارد شورای حکام که اکنون در حال برگزاری نشست خود است، هشداری صریح به ایران درباره برنامه هستهای اش صادر کند.
بنت در اظهاراتی تلویزیونی در یک جلسه پارلمانی گفت که اسرائيل انتظار دارد که شورای حکام یک «علامت هشدار آشکار» برای «رژیم تهران صادر کند و روشن کند که اگر به سیاست سرپیچی هستهای خود ادامه دهند، هزینه سنگینی خواهند پرداخت.»
بنت هفته گذشته پیش از نشست شورای حکام با رئیس آژانس دیدار کرد و به او گفت که اسرائیل یک راهحل دیپلماتیک را به بنبست با ایران ترجیح میدهد اما توانایی انجام اقداماتی مستقل را نیز دارا است، سخنانی که به منزله تهدید نظامی قلمداد میشود.
کیومرث حیدری، فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی، نیز روز سهشنبه ۱۷ خرداد طی سخنانی با بیان این که «سرزمینهای مسلمانان» در اسرائیل طی «کمتر از ۲۵ سال آینده» به آغوش اسلام باز خواهد گشت، در تهدیدی مستقیم گفت در صورتی که «خطایی» از اسرائیل سر بزند، ایران شهرهای تل آویو و حیفا را با خاک یکسان خواهد کرد.
رافائل گروسی در کنفرانس خبری روز دوشنبه خود گفت که سفرش به اسرائيل پیامی در بر ندارد. او تصریح کرد که به طور معمول پیش از چنین نشستهایی در آژانس به تهران دعوت میشد اما تهران هفته پیش از او دعوت نکرده است.
جمهوری اسلامی ایران اسفند سال گذشته اعلام کرد در یک بازه زمانی سهماهه به پرسشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره منشأ اورانیوم پیدا شده در سایتهای اعلام نشده خود پاسخ خواهد داد. اما بنا بر گزارش جدید آژانس، ایران به تعهد خود در این زمینه عمل نکرده است.