سازمان حقوق بشری «هەنگاو» روز پنجشنبه نهم آذر آمار کولبران کشته شده و زخمی «در ماه نوامبر را ۱۱۸ تن» اعلام کرد و نوشت که عامل بیش از ۹۳ درصد کشته و زخمی شدن کولبران، «شلیک مستقیم» نیروهای مسلح جمهوری اسلامی بوده است.
این سازمان حقوق بشری تاکید کرد که در این ماه، ۸ کولبر کشته و ۱۱۰ کولبر زخمی شده اند.
بر اساس این گزارش، یکی از کولبران کشته شده، کودک بوده است و ۱۴ تن از ۱۱۰ زخمی نیز از کودکان بوده اند.
مرور آمارهای ماه های قبل نشان می دهد که در نوامبر ۲۰۲۳ نسبت به اکتبر ۲۰۲۳، تعداد کشته و زخمی ها ۲۹۳ درصد افزایش داشته است.
استان کردستان با ۹۳ مورد، بیشترین سهم را در این آمار دارد و پس از آن، استان های کرمانشاه با ۲۲ مورد و آذربایجان غربی با ۳ مورد قرار دارند.
صدای آمریکا به تازگی در سلسله گزارش هایی به مشکلات و گرفتاری های کولبران و سوخت بران و خانواده های آنها پرداخته است.
بر اساس گزارش ها، شلیک مستقیم به کولبران در یک سال اخیر شدت گرفته است و آمار کشته و زخمی شدگان نیز این موضوع را ثابت می کند.
فعالان حقوق بشری بر این باورند که اکثر کولبران برخلاف ادعای مقام های جمهوری اسلامی، اقلام ممنوعه مورد نظر آنها را حمل نمی کنند.
در همین ارتباط، دختر یکی از کولبرانی که به دست نیروهای نظامی جمهوری اسلامی کشته شد، به صدای آمریکا گفت: «این که شلیک می کنند، دلیل خاصی ندارد. مثلا پدر من هیچ وقت مشروب و اینها نمی برد که مثلا بگویند چون مشروب و بار قاچاق می برند، به آنها شلیک کردیم.»
لیلا مروتی، تحلیلگر سیاسی و همکار آژانس خبری موکریان، نیز پیشتر در گفتگو با صدای آمریکا با اعلام این که معتقد است «اراده ای برای حل مساله کولبران وجود ندارد»، گفته بود که «کولبری معلول نابرابری های سیاسی، اجتماعی، و اقتصادی موجود در مناطق کردنشین و کل کشور است.»
به گفته خانم مروتی، کولبری کودکان، نوجوانان و جوانان و همچنین زنان و دختران کرد به دلیل «تقسیم نابرابر ثروت و امکانات» به ویژه «بعد از انقلاب» است.