لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۴۲

شیوع ویروس «اچ‌ام‌پی‌وی» در چین و چند کشور دیگر آسیایی 


چین- ششم ژانویه
چین- ششم ژانویه

افزایش ناگهانی موارد ابتلا به یک ویروس به نام متاپنوموویروس انسانی (اچ‌ام‌پی‌وی) در چین به نگرانی‌ها از احتمال بروز یک همه‌گیری دیگر شبیه کووید-۱۹ دامن زده است ولی کارشناسان می‌گویند از آنجا که این ویروس جدید نیست، این احتمال اندک است.

مقامات بهداشتی چین هنوز تأیید نکرده‌اند که «اچ‌ام‌پی‌وی» عامل افزایش بستری‌ها در این کشور است، و گزارش‌های اخیر مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های چین نشان می‌دهد که این افزایش ممکن است به دلیل آنفولانزای نوع اِی باشد.

با این حال، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های چین در کنفرانسی مطبوعاتی تأیید کرد که موارد عفونت به این ویروس در بین افراد زیر ۱۴ سال به ویژه در استان‌های شمالی افزایش یافته است.

«اچ‌ام‌پی‌وی» ویروسی است که می‌تواند باعث بیماری تنفسی فوقانی (خارج از قفس سینه ) و تحتانی ( داخل قفس سینه) در افراد در هر سنی شود. کودکان خردسال، افراد مسن و افراد با سیستم ایمنی ضعیف بیشترین خطر ابتلا به بیماری‌های جدی ناشی از این ویروس را دارند.

«اچ‌ام‌پی‌وی» ویروس جدیدی نیست و نخستین‌بار در سال ۲۰۰۱ میلادی کشف شد. این ویروس علائمی شبیه سرماخوردگی، آنفولانزا یا کووید-۱۹ دارد و همزمان با فصل آنفلوانزای زمستانی در گردش است.

علائم ویروس شامل سرفه، تب، گرفتگی یا آب ریزش بینی و تنگی نفس است و ممکن است تبدیل به برونشیت یا ذات‌الریه شود.

کارشناسان می‌گویند شیوع اچ‌ام‌پی‌وی در چین نگرانی عمده‌ای نیست چرا که این بیماری نه بیماری مرموز جدیدی است و نه در شیوع بیشتر موارد کووید-۱۹ یا سایر عفونت‌ها در این فصل نقش دارد.

برای این که شیوع یک بیماری در سطح یک کشور «گسترده» در نظر گرفته شود، باید بیش از ۱۰ درصد از نتایج مثبت به مدت دو هفته را به خود اختصاص دهد.

«اچ‌ام‌پی‌وی» بر اساس داده‌های مرکز‌ کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا کمتر از ۳ درصد از تست‌های مثبت هفتگی ویروس‌های تنفسی را تشکیل می‌دهد. در مقایسه، آنفولانزا تقریباً ۱۹ درصد و کووید-۱۹ کمی بیش از ۷ درصد از موارد ابتلا در هفته را به خود اختصاص دادند.

کارشناسان معتقدند شیوع این ویروس در آسیا به اندازه‌ای است که می‌توان آن را یک اپیدمی نامید.

تعداد موارد ابتلای نسبتاً بالای آن در چین، این کشور و کشورهای اطراف را بر آن داشته است تا نظارت خود را افزایش دهند.

موارد ابتلا به این ویروس در مالزی، هند و قزاقستان نیز شناسایی شده است.

در مالزی، شماری از رسانه‌ها گزارش داده‌اند که در سال ۲۰۲۴ میلادی شاهد ۳۲۷ مورد ابتلا به این ویروس بودند ۴۵ درصد بیشتر از سال قبل بوده است.

سخنگوی سازمان جهانی بهداشت می‌گوید داده‌های چین نشان داده است که «افزایش عفونت‌های حاد تنفسی به تازگی در این کشور وجود داشته» اما «مقیاس کلی و شدت بیماری‌های عفونی تنفسی در چین در سال جاری کمتر از سال گذشته بوده است».

در ایران، کاربران شبکه‌های اجتماعی از افزایش ابتلا به بیماری‌های تنفسی در دو ماه اخیر خبر دا‌ه‌اند. شماری از متخصصان نیز نسبت به گسترش موج آنفلوآنزا و‌کووید-۱۹ و پرشدن بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها هشدار داده‌اند.

در نهم دی‌ماه و با حدود دو ماه تأخیر نسبت به گزارش‌های میدانی افزایش بیماری‌های تنفسی در ایران، سرپرست مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت جمهوری اسلامی از «افزایش قابل توجه» موارد ابتلا به آنفلوانزا در ایران خبر داد و نسبت به رعایت پروتکل‌های بهداشتی، به‌ویژه در میان افراد پرخطر، هشدار داد.

او گفت در هفته منتهی به ۳۰ آذر ماه، بین ۲۱ تا ۲۳ درصد از کل موارد عفونت‌های تنفسی در ایران به آنفلوانزا مربوط می‌شد.

نادر توکلی، سرپرست دانشگاه علوم پزشکی ایران، گفته است که شواهدی درباره ورود ویروس جدیدی به کشور وجود ندارد.

ایرج خسرونیا، رئیس انجمن متخصصان داخلی ایران می‌گوید در ایران، برای «این نوع از بیماری‌ها»، آمار دقیقی وجود ندارد ولی از هر سه تن یک نفر دچار ویروس تنفسی می‌شود، یعنی حدود ۱۰ الی ۲۰ درصد افراد جامعه درگیر این بیماری هستند.

جمهوری اسلامی در اقدام برای هشدار کرونا و سپس نیز در واردات واکسن‌های معتبر «کند و با تأخیر» عمل کرد و منجر به مرگ شمار زیادی از افراد شد.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل در مورد به تأخیر در اعلام ورود کرونا به کشور اذعان کرده و گفته بود: «کرونا را زمانی کشف کردیم که چند فوتی داشتیم.»

غلامرضا جلالی گفته بود که این موضوع یعنی «سیستم دیده‌بانی سلامت ما مرخص است.»

XS
SM
MD
LG