لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۰۵

آنگلا مرکل در انتخابات عمومی آلمان پیروز شد، ولی برپایی کابینه ائتلافی آسان نخواهد بود


با پایان گرفتن شمارش آراء در انتخابات عمومی آلمان، آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان در حین ابراز خرسندی از پیروزی دوباره خود، که او را به یک سیاستمدار افسانه ای در دوران جدید اروپا مبدل می کند، می گوید برپایی کابینه ائتلافی جدید، این بار برایش دشوارتر خواهد بود و ممکن است چند ماه به درازا بکشد. برخی رسانه های آلمانی، نتایج انتخابات را یک "پیروزی ترش" برای مرکل نامیدند زیرا از یک سو حزب سوسیال دموکرات مسیحی حاضر به ادامه شراکت در کابینه نیست و از سوی دیگر، حزب ناسیونالیستی افراطی موسوم به "گزینۀ آلمان" پیروزی بی سابقه به دست آورده که موجب نگرانی قشرهای ضد فاشیستی در آلمان شده است.

محافل سیاسی آلمان ابراز نگرانی کردند که موفقیت "گزینۀ آلمان" موجب سربلند کردن دوباره گرایش های نازی خواهد شد. در روز انتخابات و پس از آن چندین رشته تظاهرات علیه "گزینه آلمان" و پیروزی بی سابقه آن برگزار شد. برخی تظاهر کنندگان رهبران این حزب را "خوک های نازی" خطاب می کردند. این حزب ۱۲،۶ کل آراء را به دست آورده است و برای نخستین بار است که وارد پارلمان می شود.

ولی رهبر این گروه الکساندر گاولند دوشنبه ۳ مهر در یک کنفرانس خبری تاکید کرد که حزب او بیگانه ستیز نیست، بلکه با موج گسترده مهاجران که با اجازه آنگلا مرکل به آلمان آمدند مخالف است. کاولند همچنین ابراز شگفتی کرد که چرا اظهارات او در تمجید از سربازان آلمانی در هر دو جنگ جهانی اول و دوم، موجب اعتراض و تظاهرات شده است. او ادعا کرد که رهبران پیشین آلمان نیز توان رزمی ارتش آن کشور را تجلیل کرده اند و سربازان آلمانی در هر دو جنگ بر این باور بودند که از وطن خویش دفاع می کنند – گرچه هدف ها و رفتارهای رهبران آن هنگام آلمان غیرانسانی و قابل نکوهش بوده است.

در آلمان و چند کشور دیگر در اعتراض به موفقیت نسبی حزب "گزینه آلمان" تظاهراتی برگزار شد – ولی برخی از کارشناسان امور آلمان معتقدند که این حزب دوام چندانی نخواهد داشت، زیرا با اختلاف نظر در میان رهبران خود روبرو است.

"گزینۀ آلمان" با کرسی هایی که در پارلمان جدید به دست آورده، سومین حزب بزرگ آن کشور محسوب خواهد شد.

ناظران می گویند که پس از تشکیل دولت جدید نیز، در سیاست های بین المللی آلمان، از جمله در برابر ایران و اسرائیل تغییری ایجاد نخواهد شد. آلمان خواهان ادامه و حتی گسترش داد و ستد بازرگانی با ایران است که دستیار نزدیک مرکل، زیگمار گابریل آن را پیش می برد. در همان حال، خانم مرکل روابط بسیار دوستانه ای با اسرائیل داشته و همیشه از آن حمایت کرده است. و اما از هنگام به روی کار آمدن پرزیدنت دونالد ترامپ، روابط برلین و واشنگتن تا حدی به سردی گرائیده و رهبر جدید ایالات متحده مورد انتقادهایی قرار گرفته است.

این چهارمین بار است که آنگلا مرکل در انتخابات عمومی آلمان پیروزی می شود و در راس رهبری آن قرار می گیرد.

در دولت پیشین آنگلا مرکل (رهبر ائتلاف حزبی محافظه کار) شریک اصلی حزب سوسیال دمکرات بود که دارای گرایش های میانه و چپ است. حالا که این حزب اعلام کرده که به اوپوزیسیون خواهد پیوست، مرکل در صدد ائتلاف با حزب سبزها خواهد بود. ولی او همچنین نیاز دارد حزب دموکرات های آزاد را نیز که دارای گرایش های لیبرالیستی می باشد به عضویت در کابینه خود تشویق کند. اگر این تلاش بی حاصل بماند، مرکل باید امکان برپایی "دولت اقلیت" را مورد بررسی قرار دهد – پدیده ای که در تاریخ سیاسی آلمان امری بی سابقه بوده است.

مطبوعات آلمان نوشته اند هر دولت جدیدی، با هر ساختاری که به ریاست آنگلا مرکل برپا شود، باید با یک رشته مشکلات در زمینه دشواری های اقتصادی و مسائل سیاست خارجی دست و پنجه نرم کند. ولی یکی از فوری ترین مسائلی که هم در برابر حزب مرکل و هم روبروی حزب سوسیال دموکرات در اقلیت قرار دارد، کشاکش با حزب راست گرای "گزینۀ آلمان" است که از دیدگاه آن ها دموکراسی و آینده آلمان را تهدید می کند.

یکی از انتقادهایی که برخی روزنامه های آلمانی امروز مطرح کردند آن است که آنگلا مرکل به جای آن که به دشواری های بزرگ امروزی کشورش بپردازد، بیشترین توجه خود را تا کنون متوجه گذشته آلمان کرده است. البته همین محافل ارزیابی کردند که سیاست های اقتصادی مرکل در گذشته نزدیک موفقیت آمیز بوده است، ولی برای آن که آلمان بتواند جایگاه نیرومند خود را در اقتصاد اروپا و جهان همچنان حفظ کند، تلاش های بیشتری باید مبذول شود.

یکی از مشکلاتی که در درجه اول اهمیت قرار دارد، کاهش اختلاف طبقاتی در جامعه آلمان است که یکی از علل قدرت گرفتن حزب "گزینۀ آلمان" محسوب می شود. برای این منظور دولت آینده باید بودجه های کلانی را به ایجاد زیرساخت های صنعتی به منظور ورود گسترده تر آلمان به دوران دیجیتال اختصاص دهد. کاهش تفاوت ها در زمینه آموزش کودکان و نوجوانان، و همچنین افزایش امنیت داخلی و کمک به جذب بیش از یک میلیون مهاجر در جامعه آلمان، از جمله چالش های مهم دیگر محسوب می شود.

به نوشته روزنامه های آلمان، رهبری سیاست خارجی آلمان، در جهانی که از نظر دیپلماتیک نیز دستخوش دگرگونی های سریعی می باشد، از دیگر اولویت های دولت آینده مرکل محسوب می شود. او باید با دولت پرزیدنت ترامپ راه همکاری را بیابد، با بریتانیا که رسما از اتحادیه اروپا خارج شده کنار آید و با همسایه خود، فرانسه و رئیس جمهوری جدید آن به اشتراک مساعی گسترده تری بپردازد. مبارزه با ترور، یکی از بزرگترین چالش های خانم مرکل در این زمینه محسوب می شود.

XS
SM
MD
LG