لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۶ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۴۴

آغاز دور جدید گفت‌و‌گوهای آتش‌بس در غزه؛ کاخ سفید: همه طرف‌ها در مذاکرات شرکت کنند


جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید
جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید

دور جدید مذاکرات آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌ها روز پنجشنبه ۲۵ مرداد در دوحه، پایتخت قطر، آغاز شد. همزمان، کاخ سفید از تمامی طرف‌ها خواسته است تا در مذاکرات آتش‌بس غزه در دوحه برای دست‌یابی به توافق شرکت کنند و از اسرائیل و حماس نیز خواست تا به مصالحه دست یابند.

جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، در گفتگو‌ با شبکه خبری «سی‌ان‌ان» گفت که جمهوری اسلامی ایران از تهدید خود برای حمله به اسرائیل، از جمله از طریق گرو‌ه‌های نیابتی‌اش، دست نکشیده است.

او افزود که ایالات متحده از نزدیک اوضاع را زیر نظر دارد؛ هرچند امیدوار است که چنین اتفاقی نیافتد.

آمریکا می‌گوید پیشرفت در روزهای آینده امکان‌پذیر است.

خبرگزاری رویترز روز پنحشنبه به نقل از یک مقام مطلع از دور جدید مذاکرات در دوحه گزارش داد که رئیس سازمان اطلاعاتی اسرائیل همراه با همتایان آمریکایی و مصری خود و نخست‌وزیر قطر در پشت درهای بسته مشغول گفتگو هستند.

این گفتگوها که ادامه تلاش‌ها برای پایان دادن به ۱۰ ماه درگیری در غزه و بازگرداندن ۱۱۵ گروگان اسرائیلی و خارجی به خانه‌های خود است، در شرایطی برگزار می‌شود که جمهوری اسلامی پس از کشته شدن اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران، اسرائیل را تهدید به «انتقام‌گیری» کرده است. اسرائیل تاکنون مسئولیت کشته شدن اسماعیل هنیه را بر عهده نگرفته است.

ایالات متحده با اعزام ناوها، زیردریایی‌ها و هواپیماهای جنگی به منطقه برای دفاع از اسرائیل و جلوگیری از حملات احتمالی آماده شده ولی در عین حال امیدوار است که توافق آتش‌بس در غزه بتواند خطر یک جنگ منطقه‌ای گسترده‌تر را خنثی کند.

مقامات حماس که اسرائیل را به توقف مذاکرات متهم می‌کنند، در گفتگوهای روز پنجشنبه شرکت نکردند.

مقام مطلع از مذاکرات به رویترز گفت که پس از این نشست، قرار است واسطه‌ها با تیم مذاکره‌کننده حماس مستقر در دوحه نیز گفتگو کنند.

هیأت اسراییلی حاضر در نشست شامل دیوید بارنیا، رئیس سازمان اطلاعاتی اسرائیل؛ رونن بار، رئیس سرویس امنیت داخلی (شین‌بت)؛ و نیتزان آلون، رئیس امور رسیدگی به گروگان‌ها در ارتش است.

بیل برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)، و برت مک‌گورک، هماهنگ‌کننده کاخ سفید در امور خاورمیانه، نیز به نمایندگی از واشنگتن در این مذاکرات حضور دارند.

یکی از اعضای تیم مذاکره کننده اسرائیل پیشتر به رویترز گفته بود که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، آزادی عمل «قابل توجهی» در مورد برخی از اختلافات اساسی به تیم مذاکرکننده داده است.

سامی ابوزهری، از مقامات ارشد حماس، به رویترز گفت که این گروه به ‌روند مذاکرات پایبند است و از میانجی‌گران خواست تا از پایبندی اسرائیل به پیشنهادی که به ادعای او، حماس در اوایل ماه ژوئیه سال جاری میلادی با آن موافقت کرد، اطمینان حاصل کنند.

با افزایش تنش‌ها پس از کشته‌شدن اسماعیل هنیه در تهران و فواد شکر، فرمانده نظامی حزب‌الله، در بیروت، احتمال وقوع جنگ گسترده‌تر بیشتر شده است ولی ایالات متحده به عنوان مهم‌ترین متحد اسرائیل، می‌گوید آتش‌بس در غزه می‌تواند خطر گسترش جنگ در خاورمیانه را کاهش دهد.

پیش از آغاز دور جدید مذاکرات در دوحه، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده، در تماس با محمد بن‌عبدالرحمن آل‌ثانی، نخست‌وزیر و وزیر خارجه قطر، بر ادامه تلاش‌ها برای کاهش تنش در منطقه و اهمیت نهایی کردن آتش‌بس در غزه تأکید کرد.

جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده؛ عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهوری مصر؛ و شیخ تمیم بن حمد آل‌ثانی، امیر قطر؛ روز ۱۸ مرداد در بیانیه‌ای مشترک خواستار توافق نهایی اسرائیل و حماس برای آزادی گروگان‌ها و برقراری آتش‌بس در غزه شده و بر لزوم شرکت اسرائیل و حماس در دور نهایی مذاکرات تاکید کرده بودند.

با این حال، جو بایدن روز سه‌شنبه ۲۳ مرداد اذعان کرد که دستیابی به توافق آتش‌بس «در حال سخت‌تر شدن» است.

در مذاکرات دوحه، همزمان با گفتگو در مورد آتش‌بس، درباره آزادی گروگان‌های در دست حماس نیز گفتگو خواهد شد.

حدود ۱۰۰ تن از گروگان‌ها در آتش‌بس موقت جنگ در اواخر پاییز گذشته با زندانی‌های فلسطینی مبادله شدند.

اسرائیل معتقد است در حال حاضر کمتر از ۱۲۰ گروگان اسیر حماس هستند و مشخص نیست چند تن از آنها هنوز زنده‌اند.

XS
SM
MD
LG