لایحه برنامه هفتم توسعه برای تایید به شورای نگهبان ارسال شده اما یکی از نکات این لایحه افزایش قیمت گازويیل از سال ۱۴۰۴ بصورت پلکانی است؛ موضوعی که به باور تحلیلگران مقدمه ای برای افزایش قیمت حاملهای انرژی به سطوح جهانی، در ایران است.
تسنیم در گزارشی از برنامه هفتم توسعه نوشته است که «از سال دوم برنامه یعنی ۱۴۰۴ گازوئیل سهمیهای صرفاً بر اساس میزان پیمایش و بارنامه برخط توزیع می شود و مازاد بر آن مشمول عوارض مصرف به صورت افزایشی - پلکانی می شود.»
برهمین اساس در صورت تایید شورای نگهبان این موضوع به صورت قانون درآمده و اجرایی خواهد شد.
پیشبینی میشود قیمت گازوئیل در صورت اجرای این قانون به بالای هزار تومان در هر لیتر افزایش پیدا کند. در حال حاضر قیمت گازوئیل سهمیه ای لیتری ۳۰۰ تومان و آزاد ۶۰۰ تومان است.
قیمت بنزین نیز یکی از مواردی است که دولتیها و بهارستاننشینان با کمک رسانهها و کارشناسان نزدیک به حاکمیت سعی در همراه ساختن افکار عمومی برای افزایس قیمت آن دارند.
به نظر میرسد نخستین گام برای افزایش قیمت بنزین ایجاد تغییرات در میزان سهمیه ماهانه و کاهش آن است تا از این طریق بنزین آزاد با افزایش تقاضا مواجه شود.
کارشناسان مستقل بر این باورند که افزایش قیمت ۳ هزار تومانی بنزین آزاد نیز یکی از اقدامات اصلاحی دولت خواهد بود و زمزمههای مطرح شده مبنی بر ضرورت جراحی اقتصادی با محویت بنزین نیز در همین راستا صورت میگیرد.
در همین رابطه محسن زنگنه، سخنگوی تلفیق برنامه هفتم توسعه گفته است: «در برنامه هفتم مصوب کردیم که قیمت یارانهای بنزین نباید تغییر بکند اما اینکه چقدر سهمیه یارانه در اختیار مردم قرار بگیرد دست دولت است.»
اقدامی که به باور بسیاری راه را برای افزایش قیمتها باز گذاشته است. این درحالی است که هرگونه تغییر در قیمت بنزین بصورت مستقیم و غیر مستقیم بر قیمت تمام کالا و خدمات تاثیرگذار خواهد بود.
نگرانی از این تاثیرپذیری زمانی جدیتر میشود که اطلاعات منتشر شده توسط منابع خبری نشان می دهد دولت برنامه خاصی برای حمایت از اقشار فرودست و کارگران ندارد و در نهایت باید منتظر افزایش تا ۲۰ درصدی حداقل دستمزد بود.
گفتنی است این تصمیم دولت در حالی است که خط فقر در کشور از ۲۰ میلیون تومان عبور کرده و تورم کماکان در بالای ۴۰ درصد قرار دارد.