لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۴۶

مسئول سابق ایران در کاخ سفید: گزارش ها درباره ارتباط پنهانی خمینی و آمریکا مطلب تازه ای نیست


مشاور امنیت ملی جیمی کارتر می‌گوید جزئیات تماس های میان خمینی و واشنگتن دست کم سه دهه است که در دسترس عموم است
مشاور امنیت ملی جیمی کارتر می‌گوید جزئیات تماس های میان خمینی و واشنگتن دست کم سه دهه است که در دسترس عموم است

گری سیک در وبسایت خود درباره گزارش اخیر بی بی سی درباره روابط مخفیانه آیت الله خمینی و آمریکا می نویسد آن زمان که این ارتباط ها میان دو طرف صورت گرفت، در کاخ سفید و در حوزه ایران کار می کرده است و این نقل قول ها را پیش از این بارها گفته است.

مشاور امنیت ملی جیمی کارتر، رئیس جمهوری اسبق آمریکا می گوید که در کتابش تحت عنوان "همه سقوط می کنند" به تفصیل درباره ارتباط ها میان ایران و آمریکا نوشته است. او می گوید: "روایت من مستقیما از این اسناد برداشته شده و بارها نقل قول های مهمی را که بی بی سی مطرح کرد گفته ام، به علاوه نکات بااهمیت دیگری را هم آورده ام که در گزارش بی بی سی به آن اشاره نشده است."

بی‌بی‌سی فارسی هفته گذشته گزارشی با استناد به اسناد سازمان سیا منتشر کرد که در آن از ارتباط آیت الله خمینی و مقامات آمریکایی خبر داده و گفت که سطح این روابط به پیام‌های متقابل رهبر انقلابیون مذهبی ایران و رئیس جمهوری آمریکا هم رسیده است.

وبسایت صدای آمریکا در مهر ماه ۱۳۹۴ مقاله‌ای با عنوان "روابط اردوی انقلاب اسلامی با ایالات متحده آمریکا قبل از ۲۲ بهمن ۱۳۵۷" منتشر کرد و اسناد دو طرف ایرانی و آمریکایی در این رابطه را بررسی کرد.

گری سیک سپس درباره روابط میان آیت الله خمینی و واشنگتن نکاتی را به این ترتیب برمی شمرد:

  • اول این که مذاکرات میان ورن زیمرمن از سفارت آمریکا در پاریس و ابراهیم یزدی، مشاور نزدیک آیت الله خمینی، در هتلی کوچک نزدیک نوفل لوشاتو، پیشتر با شاه و شاپور بختیار درمیان گذاشته شده بود و شاه برای پرهیز از خونریزی در ایران، از برقرار شدن این تماس ها حمایت کرده بود.
  • دوم این که، این تماس ها مذاکراتی بود درباره نقش ارتش ایران و روند قانونی پس از ترک شاه. آمریکا می خواست نهاد ارتش را حفظ کند اما نیروهای خمینی از وقوع یک کودتای نظامی در هراس بودند. هر دو طرف به دنبال حفظ نظم و پرهیز از حمام خون بودند. مذاکرات بی نتیجه بود و در نهایت تاثیری اندک بر روند وقایع داشت.
  • هیچکس نه در دولت آمریکا (و نه تا جایی که من می دانم در ایران) سخنان خمینی در این پیام ها و در سخنرانی هایش را در بات صلح، ثبات، دمکراسی، حقوق بشر، و حقوق زنان، به عنوان شاهدی از خواست یا توقع او به تداوم رابطه با آمریکا تفسیر نکرد.
  • و در نهایت این که من چیزی درباره تماس هایی که گفته می شود در سال ۱۹۶۳ از سوی خمینی با کندی برقرار شده چیزی نمی دانم و مشخص است که نتیجه ای نیز به بار نیاورده است.

گری سیک می گوید "سوای نقل قول های گزینشی بی بی سی" برخی اشتباهات نیز دارد. مثلا ادعا می کند که در یک تلگرام نهم نوامبر ۱۹۷۸ که اکنون مشهور شده، ویلیام سولیوان سفیر وقت آمریکا در ایران هشدار می دهد که شاه محکوم به شکست است و واشنگتن باید شاه و ژنرال های ارشد او را از ایران خارج کرده و با فرماندهان رده پایینتر و خمینی به توافق برسد." گری سیک می گوید تاریخ این پیام در واقع دوم نوامبر است، هیچ ادعایی مبنی بر محکومیت شاه به شکست ندارد، و توافق سولیوان با اپوزیسیون ایران بدون تایید یا آگاهی واشنگتن صورت گرفت. بدون شک در تلگرام دوم نوامبر کوچکترین ذکری از این توافق نرفته است.

گری سیک در آخر می گوید همه چیز هیاهو بر سر هیچ است و "طوفانی در یک قوری" بیش نیست. او می گوید جزئیات تماس های میان خمینی و واشنگتن دست کم سه دهه است که در دسترس عموم است و انتشار این اسناد چیزی به آنچه که تاکنون می دانستیم نمی افزاید.

XS
SM
MD
LG