لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۲۶

رابطه اردوی انقلاب ایران با آمریکا؛ اسنادی قدیمی که دوباره جنجالی شده است


آیت‌الله خمینی در بهمن ۱۳۵۷ از تبعید به ایران برگشت. کمی قبل‌تر مذاکرات انقلابیون و ارتش با توصیه آمریکا شکل گرفته بود.
آیت‌الله خمینی در بهمن ۱۳۵۷ از تبعید به ایران برگشت. کمی قبل‌تر مذاکرات انقلابیون و ارتش با توصیه آمریکا شکل گرفته بود.

این روزها و همزمان با سالمرگ آیت‌الله خمینی بار دیگر بحث ارتباط او با آمریکا پیش از پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ خبرساز شده؛ تا جایی که آیت‌الله علی خامنه‌ای نیز به آن واکنش نشان داده است.

رهبر جمهوری اسلامی می‌گوید که اسناد مربوط به رابطه آیت‌الله روح‌الله خمینی و مقامات آمریکایی "جعلی" است و رهبر سابق جمهوری اسلامی ایران همواره آمریکا را "دشمن" می‌دانسته است.

ابراهیم یزدی، از نزدیکان آیت‌الله خمینی در زمان تبعید در فرانسه و وزیر امور خارجه دولت موقت مهدی بازرگان نیز توضیح داده که آیت‌الله خمینی "پیام شخصی" برای جیمی کارتر، رئیس جمهوری وقت آمریکا نفرستاده است بلکه صرفا به پیام آقای کارتر پاسخ داده است.

بی‌‎بی‌سی فارسی به تازگی گزارشی با استناد به اسناد سازمان سیا منتشر کرد که در آن از ارتباط رهبر انقلابیون مذهبی و مقامات آمریکایی خبر داد و عنوان کرد که سطح این روابط به پیام‌های متقابل رهبر انقلابیون مذهبی ایران و رئیس جمهوری آمریکا هم رسیده است.

اما ارتباط آیت‌الله خمینی و حلقه اطرافیانش با مقامات آمریکایی، نه موضوع تازه‌ای است و نه صرفا منحصر به پیام‌های مابین خمینی و کارتر.

وبسایت صدای آمریکا در مهر ماه ۱۳۹۴ مقاله‌ای به قلم علی سجادی با عنوان "روابط اردوی انقلاب اسلامی با ایالات متحده آمریکا قبل از ۲۲ بهمن ۱۳۵۷" منتشر کرد که اسناد دو طرف ایرانی و آمریکایی در این رابطه بررسی شده است.

علی سجادی توضیح داده که وارن زیمرمن، دیپلمات آمریکایی سفارت ایالات متحده در پاریس مامور رد و بدل کردن پیام میان دو طرف بوده اما گزارش‌های او هنوز از طبقه‌بندی محرمانه خارج نشده است.

ابراهیم یزدی نیز تایید کرده که اولین پیام زیمرمن از جانب دولت آمریکا در روز ۲۶ دی ماه ۱۳۵۷ در مسافرخانه نوفل‌لوشاتو به او داده شده است.

طرف ایرانی پاسخ پیام را داده و پیام دومی دریافت می‌کند. نماینده دولت آمریکا در پیام دوم تاکید می‌کند که اولین نگرانی دولتش پایان دادن به "خونریزی‌ها در ایران" است. او همچنین با ضروری دانستن "مذاکرات بین آقای خمینی و ارتش" پیشنهاد می‌کند که زمینه این مذاکرات را فراهم کنند.

پس از آن سید محمد بهشتی، عضو "شورای انقلاب" و داریوش فروهر، عضو جبهه ملی ایران از طرف آیت‌الله خمینی مامور به مذاکره با سران ارتش می‌شوند.

مهدی بازرگان، نخست وزیر منصوب آیت‌الله خمینی نیز سه سال بعد تایید می‌کند که شورای انقلاب "با اجازه" آقای خمینی ملاقات‌هایی با آمریکایی‌ها داشته‌اند؛ از جمله مذاکره با ویلیام سالیوان، سفیر کبیر آمریکا.

جزئیات بیشتر روابط انقلابیون مذهبی با مقامات آمریکا را می‌توانید در مقاله تحقیقی صدای آمریکا که به شکل پی‌دی‌اف قابل دسترسی است، مطالعه کنید.

XS
SM
MD
LG