کشورهای عضو «گروه هفت» روز جمعه، ۲۵ اسفند، به جمهوری اسلامی هشدار دادند که اگر موشکهای بالستیک را برای استفاده در جنگ اوکراین به روسیه بدهد، تحریمهای جدید «شدیدی» را علیه ایران اعمال خواهند کرد.
این گروه که شامل ایالات متحده، ژاپن، آلمان، فرانسه، بریتانیا، ایتالیا و کانادا میشود، در بیانیهای گفتند: «ما بار دیگر از طرفهای ثالث میخواهیم که فوراً حمایت مادی از جنگ تجاوزکارانه غیرقانونی و غیرقابل توجیه روسیه علیه اوکراین را متوقف کنند، در غیر این صورت با هزینههای سنگینی مواجه خواهند شد.»
گروه هفت اعلام کرد که اگر جمهوری اسلامی به ارائه موشکهای بالستیک یا فناوریهای مرتبط با آن «به روسیه ادامه دهد، ما آماده پاسخگویی سریع و هماهنگ از جمله اتخاذ اقدامات جدید و قابلتوجهی هستیم.»
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، نگرانیهای واشنگتن در این ارتباط را در جریان دیدار روز جمعه خود در وین بیان ابراز کرد.
او به خبرنگاران گفت: «ما پیامهای بسیار روشنی به ایران فرستادیم که این کار را انجام ندهد... و من فکر میکنم که نگرانی در مورد این احتمال و تعهد به واکنش در قبال آن در صورت لزوم، بسیار واقعی و قاطعانه خواهد بود.»
یک مقام ارشد دولت آمریکا نیز به خبرنگاران گفت که اگر ایران تصمیم به فروش موشکهای بالستیک به روسیه بگیرد، هزینههای آن بسیار بیشتر از منافع آن خواهد بود و افزود: «هنوز اتفاق نیفتاده است، اما خطر آن واقعی است.»
در همین حال، به گزارش رویترز، یک مقام ارشد آمریکایی که نخواست نامش فلاش شود روز جمعه به خبرنگاران گفت: «امروز پیام ما واضح است. اگر ایران به روسیه موشکهای بالستیک بدهد، واکنش جامعه بینالمللی سریع و شدید خواهد بود.»
او از «ممنوعیت پروازهای ایرانایر در اروپا» بعنوان یکی از گزینههای در دست بررسی نام برد.
این مقام در عین حال افزود اگر چه آمریکا نتوانسته است انتقال موشکها از ایران به روسیه را تایید کند، اما جمهوری اسلامی به وضوح در تلاش برای پیشبرد مذاکرات با مسکو در این باره است.
پیشتر جان کربی، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز پنجشنبه سوم اسفند گفته بود که هنوز شواهدی مبنی بر انتقال موشک بالستیک از ایران به روسیه وجود ندارد.
او گفت در حالی که جمهوری اسلامی تعداد قابل توجهی پهپاد، بمب هدایتشونده و مهمات توپخانه را در اختیار روسیه قرار داده است، اما واشینگتن هنوز نمیتواند تایید کند که موشک بالستیک از ایران به روسیه منتقل شده است.
محدودیتهای شورای امنیت سازمان ملل برای صادرات برخی از موشکها، پهپادها، و فناوریهای حکومت ایران که قرار بود در چهارشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۲ پایان یابد، همزمان با ادامه فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی و گسترش نگرانیها درباره انتقال تسلیحات به شبهنظامیان شیعه در خاورمیانه و همچنین روسیه، از سوی ایالات متحده و اتحادیه اروپا تمدید شد.