لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۰۸

تقدیر بلینکن از گروسی برای تلاش‌های آژانس در زمینه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی


آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز جمعه، ۲۵ اسفند، در دیدار با رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین، بر حمایت قاطع آمریکا از ماموریت این نهاد بین‌المللی در اطمینان از ایمنی و پادمان هسته‌ای، از جمله در نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا در اوکراین و حل و فصل مسائل پادمانی باقی‌مانده در برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد.

وزیر امور خارجه آمریکا در این دیدار نقش آژانس در کمک به کشورهای عضو برای توسعه و بهره‌مندی از کاربرد صلح‌آمیز انرژی هسته‌ای در مقابله با چالش تغییرات آب و هوایی را حیاتی خواند.

آنتونی بلینکن از نقش گروسی در رهبری آژانس تقدیر کرد و گفت که با تلاش‌های مستمر آژانس «به ویژه در رابطه با ایران» و «مقابله با چالش ناشی از تجاوز روسیه به اوکراین و تأسیسات هسته‌ای زاپروژیا» می‌توان از ایمنی تاسیسات هسته‌ای و امنیت آن در جهان اطمینان حاصل کرد.

رافائل گروسی نیز در این دیدار گفت بدون حمایت ایالات متحده آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قادر به انجام وظائف خود نبود. او تاسیس این نهاد بین‌المللی را مدیون سخنرانی ۷۰ سال قبل دوایت آیزنهاور در مجمع عمومی سال ملل توصیف کرد. آیزنهاور، سی و چهارمین رئیس جمهوری ایالات متحده در این سخنرانی، در ۱۷ آذر ۱۳۳۲، که به «سخنرانی اتم برای صلح» معروف شده است گفت آمریکا با راه‌اندازی برنامه «اتم برای صلح» تجهیزات و اطلاعات درباره کاربرد صلح آمیز انرژی اتمی را در اختیار مدارس، بیمارستان‌ها و نهادهای تحقیقاتی در آمریکا و سراسر جهان قرار می‌دهد.

گروسی روز دوشنبه ۱۴ اسفند در جلسه شورای حکام با ارائه گزارشی موارد نگرانی این نهاد نظارتی سازمان ملل متحد در رابطه با فعالیت‌های هسته‌ای حکومت ایران را مطرح کرد.

گروسی در این سخنان با ابراز «تاسف عمیق» از این که جمهوری اسلامی ایران هنوز تصمیم خود در مورد ممنوعیت فعالیت «چندین بازرس باتجربه آژانس» را تغییر نداده است، تاکید کرد که حکومت ایران سه سال است اجرای پروتکل الحاقی را متوقف و دسترسی آژانس را محدود کرده است.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همچنین با اشاره به فقدان هرگونه پیشرفت در «حل و فصل مسائل پادمانی» باقی‌مانده، تاکید کرد که جمهوری اسلامی «توضیحات فنی معتبری» را برای وجود «ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در ورامین و تورقوزآباد» ارائه نکرده است.

در همین حال، آمریکا روز پنجشنبه، ۱۷ اسفند، به حکومت ایران هشدار داد تداوم «سنگ‌اندازی» در مورد همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی زمینه را برای پیگیری اقدامات بیشتر شورای حکام، از جمله امکان صدور قطعنامه‌های بیشتر علیه جمهوری اسلامی، فراهم می‌کند.

ایالات متحده در نشست فصلی شورای حکام که با حضور ۳۵ عضو آن برگزار شد، از جمهوری اسلامی خواست با بازرسان آژانس که سال‌ها خواستار توضیح حکومت ایران درباره منشا ذرات اورانیوم در برخی سایت‌های اعلام‌نشده بوده‌اند، همکاری کند.

در نشست روز پنجشنبه شورای حکام، ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، و آلمان همانند نشست سه ماه پیش این شورا ترجیح دادند از پیگیری صدور قطعنامه‌ای جدید علیه حکومت ایران خودداری کنند. با این حال، ایالات متحده تهدید کرد چنان چه جمهوری اسلامی همچنان از همکاری سر باز زند، اقدامات دیگری علیه این حکومت انجام خواهد داد.

این در حالی است که سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا نیز روز چهارشنبه، ۱۶ اسفند، با انتشار بیانیه‌ای مشترک ضمن ابراز نگرانی از گسترش فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی، خواستار بازگشت تهران به تعهدات برجامی و توقف غنی‌سازی اورانیوم فراتر از حد مجاز شدند.

XS
SM
MD
LG