نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سوریه روز جمعه گفت تنها مردم سوریه هستنمد که باید درباره آینده بشار اسد رئیس جمهوری آن کشور تصمیم بگیرند و هیچ تصمیمی از جانب دیگران نباید پیش از آن اتخاذ شود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، استفان دی میستورا در گفتوگو با شبکه تلویزیونی فرانس۲۴، ضمن بیان این مطلب گفت که ما همواره گفتهایم چاره بحران سوریه باید یک راه حل سوری و متعلق به خود مردم آن کشور باشد.
وی با این پرسش که چرا نباید امکان تصمیمگیری واقعی را به مردم سوریه بدهیم، گفت "وقتی آنها این آزادی و این فرصت را در اختیار داشته باشند، چرا ما باید پیش از آنها (درباره سرنوشت بشار اسد) صحبت کنیم."
همزمان خبرگزاری آسوشیتدپرس از تظاهرات مخالفان اسد در سوریه خبر داد و نوشت، تظاهرکنندگان که از فرصت آتش بسی که در طول یک هفته گذشته برقرار شده برای تجمع استفاده کردهاند، معتقدند شرایط برای مذاکرات سیاسی فراهم نیست.
بر اساس این گزارش، تظاهرکنندگان خواستار آزادی زندانیان و همچنین رفع محاصره مناطق تحت کنترل مخالفان از سوی دولت شدهاند؛ شرایطی که پیش از این گروه عمده اپوزیسیون سوریه برای ازسرگیری مذاکرات در ژنو "کلیدی" خوانده بود.
وزیران خارجه سه کشور عمده اروپایی پیشتر در روز جمعه از گروههای عمده مخالف دمشق خواستند در گفتوگوهای صلح سوریه که قرار است چهارشنبه آینده در سوئیس از سر گرفته شود، شرکت کنند.
یکی از چالشهای موجود در مذاکرات سیاسی با هدف پیدا کردن راه حلی برای پایان دادن به جنگ داخلی پنج ساله سوریه، عدم هماهنگی گروههای مختلف اپوزیسیون و پیش شرطهای برخی آنها برای کنارهگیری اسد بوده است.
وزیران خارجه فرانسه، بریتانیا و آلمان از گروههای عمده مخالف دولت حاکم بر دمشق خواستند در مذاکرات هفته آینده شرکت کنند؛ با این حال هشدار دادند که این مذاکرات تنها زمانی موفق میشود که آتش بس محترم شمرده شود و ارسال کمکهای انساندوستانه به سوریه ادامه یابد.
دیدار ژان مارک ارو وزیر خارجه فرانسه با فیلیپ هاموند و فرانک والتر اشتاین مایر همتایان بریتانیایی و آلمانی خود در پاریس، در حالی انجام شد که رهبران این سه کشور عمده اروپایی نیز همزمان یک کنفرانس تلفنی برای بررسی آخرین تحولات سوریه و پیشبرد مذاکرات سیاسی به منظور پایان دادن به جنگ داخلی در آن کشور را برگزار کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وزیر خارجه فرانسه پس از این دیدار به خبرنگاران گفت تا زمانی این دو شرط، یعنی پایبندی به توافق ترک مخاصمه و تسهیل ارسال کمکهای بشردوستانه به مناطق تحت محاصره در سوریه رعایت نشود، "گفتوگوهای سیاسی راه به جای نخواهد برد؛ و این چیزی نیست که ما بخواهیم."
نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه روز سه شنبه اعلام کرد که به دلایل تدارکاتی و فنی و نیز برای آنکه آتش بس بهتر جا بیافتد، مذاکرات صلح سوریه که ماه گذشته در شهر ژنو سوئیس متوقف شده بود، از روز نهم مارس (۱۹ اسفند ماه) از سر گرفته خواهد شد.
مذاکرات سه کشور اروپایی یا روسیه در هر دو سطح سران و وزیران خارجه، پیش از آغاز مذاکرات سیاسی میان دولت و اپوزیسیون سوریه، به منظور تحت فشار گذاشتن مسکو برای استفاده از نفوذ خود بر روی بشار اسد رئیس جمهوری سوریه صورت گرفت.
جان کری و سرگئی لاوروف وزیران خارجه ایالات متحده و روسیه نیز عصر روز جمعه بار دیگر بطور تلفنی درباره سوریه گفتگو کردند و بر اساس بیانیه وزارت خارجه روسیه، دو طرف خواستار از سرگیری سریع مذاکرات صلح به میزبانی سازمان ملل شدند.
آمریکا و روسیه سوم اسفند ماه بر سر طرحی به توافق رسیدند که بر مبنای آن، آتش بس سراسری یا به بیان دقیقتر ترک مخاصمه میان دو طرف درگیر در سوریه از شنبه هشتم اسفند ماه به اجرا در آید؛ توافقی که مبارزه علیه گروههای افراطی داعش و جبهه النصرت را شامل نمیشود.
از زمان اجرای این توافق دولت بشار اسد و گروههای مخالف آن، بارها یکدیگر را به نقض توافق متهم کردهاند.