لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۰۵

هر انتخاباتی برازنده نام انتخابات نیست


جفری گدمین در مطلبی که نشریه آمریکایی فارن پالیسی آن را منتشر کرده به اظهارات اخیر جان کری، وزیر خارجه آمریکا درباره انتخابات ریاست جمهوری پیش روی ایران اعتراض کرده است. او می گوید انتخابات امری مهم است و به همین دلیل است که جان کری اخیرا تاکید کرد «ایران دولتی منتخب دارد» و چاک هیگل در جلسه معارفه خود به عنوان وزیر دفاع آمریکا در اظهاراتی مشابه گفت ایرانی‌ها دارای «یک دولت مشروع منتخب» هستند. انتخابات به تنهایی سازنده دمکراسی نیست اما هیچ دمکراسی را نمی توان یافت که بدون انتخابات باشد و دولت‌های جهان همواره تلاش می کنند تا با نتیجه‌ای که از صندوق‌های رای خارج می شود مشروعیت کسب کنند.

گدمین سپس می نویسد فرانسیس فوکویاما معتقد بود که مردم اغلب به همان اندازه‌ای برای شرافت و کرامت انسانی ارزش قائلند که برای غذا و قلمرو. مدیر موسسه پژوهشی لگاتوم در لندن می نویسد: بله، ایران دولتی منتخب دارد. اما همانطور که حتما جان کری و چاک هیگل می دانند برگزاری انتخابات در همه جای جهان برابر نیست.

او سپس برگزاری انتخابات در آلمان شرقی کمونیستی و انتخابات چندحزبی کره شمالی، انتخابات اخیر در کوبا که رهبر ۵۵ سال گذشته این کشور را یک بار دیگر تثبیت کرد و همچنین انتخابات در زمان استالین در شوروی سابق به عنوان نمونه اشاره می کند و این پرسش را مطرح می کند که: روند انتخابات در ایران چگونه است؟ و می نویسد وزیر اطلاعات ایران اخیرا نظارت قوی نهادهای تحت نظرش بر وضعیت جامعه در پیشاپیش برگزاری انتخابات ریاست جمهوری را تصریح کرد. نتیجه انتخابات قبلی ایران در سال ۲۰۰۹، تظاهرات گسترده مردمی را به دنبال داشت و جنبش سبز در دل آن متولد شد با این شعار ساده: «رای من کو؟»

نویسنده در ادامه این مطلب به اقدامات حاکمیت ایران در آن زمان اشاره می کند و می گوید حکومت دسترسی به فیسبوک را مسدود کرد و بر امواج ماهواره‌ای رسانه‌های خبری فارسی زبان خارجی مانند بی‌بی سی، رادیواروپای آزاد/رادیوآزادی و صدای آمریکا پارازیت انداخت و سرعت اینترنت و دسترسی به آن را محدود و همچنین ارتباطات تلفنی را مختل کرد.

پس از اعتراضات صدها تظاهرکننده و فعال سیاسی و اجتماعی بازداشت و زندانی شدند و میرحسین موسوی و مهدی کروبی، دو رقیب انتخاباتی معترض به نتیجه انتخابات مورد آزاد و اذیت قرار گرفتند و در حبس خانگی گرفتار شدند. شیرین عبادی، برنده جایزه نوبل صلح نیز مجبور به ترک کشور شد.

گدمین سپس می پرسد: این بار چه؟ و به نقل از گلناز اسفندیاری، خبرنگار رادیواروپای آزاد/ رادیو آزادی مانند گذشته شورای نگهبان رهبری صلاحیت نامزدهای انتخابات را بررسی می کند. این روند «اصلاح طلبان، لیبرال ها، افراد مستقلی که در صف حاکمیت نیستند، و زنان» را از رده خارج می کند. همزمان نویسنده به نقل از دنیس آژیری از وبسایت دیدبان انتخابات ایران، که برای پوشش خبری انتخابات ۲۰۱۳ ریاست جمهوری راه اندازی شده می گوید به نظر می رسد که حاکمیت سعی می کند که سیاست ایجاد فضای ارعاب و ترس را بر جامعه ادامه دهد. فضایی که از جمله در آن دو دختر میرحسین موسوی در تهران بازداشت شدند و دست کم ۱۷ روزنامه نگار به پشت میله‌های زندان افتادند.

XS
SM
MD
LG