به گفته دو منبع اردنی آگاه، مقامات امنیتی یک توطئه مشکوک بهرهبری جمهوریاسلامی برای قاچاق سلاح به این کشور را، برای کمک به مخالفان پادشاهی اردن در انجام اقدامات خرابکارانه خنثی کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این تسلیحات از طریق نیروهای نیابتی تحت حمایت جمهوری اسلامی در سوریه به یک هسته اخوان المسلمین در اردن که با شاخه نظامی حماس ارتباط دارد، قاچاق شده بود. اما انبار این تسلیحات زمانیکه یک هسته خرابکاری از اردنیهای فلسطینی تبار در اوایل فروردین ماه دستگیر شدند، ضبط شد.
این دو منبع اردنی که بهدلیل مسائل امنیتی خواستند نامشان فاش نشود، مشخص نکردند که چه سلاحهایی در حمله فروردین ماه کشف و ضبط شده است، اگرچه گفته شده است که در ماههای اخیر سرویسهای امنیتی تلاشهای متعدد جمهوریاسلامی و گروههای متحدش برای قاچاق اسلحه از جمله مین، مواد منفجره، اسلحههای کلاشنیکف و راکتهای کاتیوشا ۱۰۷ میلیمتری را خنثی کردهاند.
توطئه و دستگیریهایی که برای اولینبار توسط این دو منبع آگاه گزارش شد، در زمان تنشهای سرسامآور خاورمیانه و اسرائیل در حال جنگ در غزه با حماس و توسط بخشی از شبکه «محور مقاومت» جمهوریاسلامی صورت گرفته است.
آنها گفتند که هدف از این توطئه بیثبات کردن اردن بهعنوان کشوری است که میتواند به نقطه عطف منطقهای در بحران غزه تبدیل شود.
همچنین اردن میزبان یک پایگاه نظامی ایالات متحده است و با اسرائیل و همچنین سوریه و عراق مرز مشترک دارد که هر دو خانه شبه نظامیان مورد حمایت حکومت ایران هستند.
به گفته منابع اردنی، بیشتر جریان مخفیانه تسلیحات به این کشور به سمت اراضی فلسطینی کرانه باختری، همسایه تحت اشغال اسرائیل بوده است. با اینحال، برخی از سلاحها، از جمله سلاحهایی که در فروردین ماه ضبط شد؛ برای استفاده در اردن توسط گروه اخوان المسلمین وابسته به شبه نظامیان حماس در نظر گرفته شده بود.
یک منبع آگاه به مسائل امنیتی گفت: «آنها این سلاحها را در گودالهایی بهنام نقاط مرده پنهان میکنند، از طریق جیپیاس موقعیت آنها را میگیرند و از محل آنها عکس میگیرند و سپس به افرادشان دستور میدهند که آنها را از آنجا بازیابی کنند.»
در حالیکه اعضای قدیمی حزب اخوان المسلمین چندین دهه است که بهطور قانونی در پادشاهی اردن فعالیت میکنند؛ اما مقامات اردن بر این باورند که جمهوری اسلامی و گروههای متحد آن مانند حماس و حزبالله لبنان در تلاش هستند تا اعضای جوان و رادیکال اخوانالمسلمین را به سمت مواضع ضداسرائیلی و ضدآمریکایی خود جذب کنند.
یکی عضو ارشد اخوان، که خواست نامش فاش نشود، به خبرگزاری رویترز گفت که اعضای هسته خرابکاری دستگیر شده توسط صالح العروری، نائب رئیس گروه حماس که در حمله ارتش اسرائیل در بیروت کشته شد، استخدام شدهاند.
مقامات اردن بهطور علنی در مورد ادعای توطئه تسلیحاتی و دستگیریها صحبت نکردهاند. با این حال یکی از دو منبع آگاه گفت که مقامات اطلاعاتی چندین شخصیت ارشد اخوان را فراخواندهاند تا به آنها اطلاع دهند که هسته خرابکاری را که به عنوان پل ارتباطی بین جنبش آنها و حماس عمل میکرد، دستگیر کردند.
طی سال گذشته، اردن گفته است که بسیاری از تلاشهای افراد نفوذی مرتبط با شبهنظامیان طرفدار جمهوری اسلامی در سوریه را که با پرتابکنندههای راکت و مواد منفجره از مرزهای این کشور عبور کردهاند، خنثی کرده است، اما برخی از سلاحها بهطور غیرقابل کشف از آن عبور کردهاند. جمهوری اسلامی وجود عملیات قاچاق ادوات نظامی را رد کرده است.
اردن میلیونها پناهنده فلسطینی را که در سالهای پرتلاطم پس از تأسیس اسرائیل از وطن خود گریخته بودند، پذیرفت که اکنون از مواضع پادشاهی اردن ناراضی هستند.
ماه گذشته، پس از پیوستن اردن به تلاشهای تحت رهبری ایالات متحده برای کمک به اسرائیل در سرنگونی پهپادها و موشکهای شلیک شده توسط جمهوری اسلامی، منتقدان تصاویر ساختگی را در شبکههای اجتماعی از پادشاه منتشر کردند که در پرچم اسرائیل پیچیده شده بود با عباراتی مانند «خائن»، «غربی» و «عروسک خیمه شب بازی».
بسام بداری، روزنامه نگار اردنی گفت: «پس از سرنگونی پهپادها، گسست بین موضع دولت و احساسات عمومی هرگز به این اندازه آشکار نشده است.»
او گفت: «نارضایتی وجود داشت. اردن بهطرز ماهرانهای در فاصله مساوی از همه کشورهای منطقه ایستاده بود، اما اردن با مداخله خود با محور آمریکا همسو شد.»
دو سیاستمدار اردنی که بهدلیل حساسیت موضوع خواستند نامشان فاش نشود، گفتند که بر نگرانیهای عبدالله دوم پادشاه اردن؛ هرگونه تنش با اخوان المسلمین نیز میتواند خطراتی را به همراه داشته باشد. زیرا این گروه از پشتیبانی گسترده مردمی در کشور برخوردار است.
مقامات اردن بهطور علنی در مورد ادعای توطئه تسلیحاتی منتسب به شاخه تندروی اخوان المسلمین و دستگیریها صحبت نکردهاند.