خانوادههای چهار اروپایی زندانی در ایران، روز سهشنبه ۱۵ شهریور، اتحادیه اروپا را به نادیده گرفتن مشکلات عزیزانشان، که به گفته آنها گروگان جمهوری اسلامی هستند، متهم کردند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، بستگان این زندانیان در نامهای سرگشاده به جوزپ بورل، نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امور امنیتی، با اشاره به بازداشت غیرقانونی اعضای خانوادههایشان توسط جمهوری اسلامی نوشتهاند که «از اتحادیه اروپا که این جنایات را نادیده میگیرد، خشمگین هستیم.»
آنها نوشتهاند: «همه آنها (زندانیان) متعجبند که نکند مقامات اتحادیه اروپا آنها را فراموش کرده باشند و این که چقدر دیگر باید این مصیبت را تحمل کنند.»
در این نامه که توسط خواهر بنجامین بریر از فرانسه، همسر کامران قادری از اتریش، همسر احمدرضا جلالی از سوئد، و دختر جمشید شارمهد از آلمان امضاء شده است آمده است که نشانههای اندکی از پیشرفت در مذاکرات برجام - که به عقیده آنها میتواند به آزادی عزیزانشان سرعت بخشد - دیده میشود.
بریر دو سال و قادری نزدیک به هفت سال است که در بازداشت به سر می برند.
جلالی شش سال است که در زندان به سر میبرد و به اتهام جاسوسی به اعدام محکوم شده است. شارمهد نیز پس از حدود دو سال حبس برای اتهاماتی محاکمه میشود که شاید منجر به صدور حکم اعدام علیه او شود.
در این نامه آمده است: «این شهروندان اروپایی تحت شکنجه، محاکمههای به شدت ناعادلانه بر اساس اتهامات ساختگی، بدون دسترسی به مشاور حقوقی یا مراقبت های پزشکی مناسب قرار گرفتهاند.»
خانوادههای زندانیان اروپایی نوشتهاند: «همه آنها گروگان یک رژیم دیکتاتوری هستند که حتی حداقل معیارهای حقوق بشری و حقوق بینالمللی را رعایت نمیکند.»
این درحالی است که جمهوری اسلامی اصرار دارد که اتباع خارجی یا چند ملیتی کاملاً مطابق با قانون بازداشت میشوند. فعالان و مبارزان حامی حقوق بشر اما با این ادعا مخالفت می کنند و میگویند که جمهوری اسلامی در گذشته زندانیان خارجی را در ازای پول یا مبادله با زندانیان خود، آزاد کرده است.
بنا بر گزارش «مرکز حقوق بشر در ایران»، سازمان مردمنهاد آمریکایی مستقر در نیویورک، در حال حاضر حدود ۲۰ شهروند خارجی و دو تابعیتی با گذرنامههای آمریکایی یا اروپایی در ایران زندانی هستند.