صدها نفر بهرغم هشدارهای مسکو، روز جمعه ۲۹ دی در پایتخت جمهوری باشقیرستان فدراسیون روسیه در حمایت از یک فعال زندانی که به عنوان قهرمان شناخته شده است، تظاهرات کردند.
فائل آلسینوف، ۳۷ ساله، برای مبارزاتش در حمایت از زبان، فرهنگ و حقوق قومی در میان قوم باشقیر از محبوبیت بسیاری برخوردار است.
او در سال ۲۰۲۰ تظاهرات موفقی را برای جلوگیری از عملیات حفاری معدن بر روی تپهای که مردم محلی آن را مقدس میدانند، رهبری کرد. او علیه جنگ در اوکراین گفته بود که مردان جوان باشقیر در ارتش روسیه «در آتش» یک تنش خارجی گرفتار شدهاند.
هزاران نفر روز چهارشنبه در مقابل دادگاهی در شهر کوچک بایمک که او را به اتهام تحریک برای نفرت قومی به چهار سال زندان محکوم کرد، تظاهرات کردند. مقامات روسی آلسینوف را در فهرست تروریستها و افراطگرایان قرار دادهاند.
او این اتهام را رد کرده است و طرفدارانش محکومیت او را انتقامی با تاخیر برای کارزار زیست محیطی موفقیتآمیز او میدانند که مقامات را مجبور کرد عملیات حفاری معدن را متوقف کنند.
گروه فعالان حقوق بشری «او وی دی» که به عنوان بزرگترین سازمان حقوق بشری غیردولتی روسیه شناخته شده است از بازداشت هفده نفر در تظاهرات روز چهارشنبه خبر داد. به گفته این سازمان پلیس با پرتاب گاز اشکآور و باتون به معترضان حمله کرد. در تظاهرات روز جمعه در اوفا، پایتخت باشقیرستان، نیز ده نفر بازداشت شدند. تصاویر پخش شده در رسانههای اجتماعی حاکی از مسالمتآمیز بودن این تظاهرات است.
رویترز به نقل از تحلیلگران میگوید که فشار بر رادی خبیروف، رهبر منطقهای باشقیرستان برای کنترل اوضاع زیاد است تا در مقابل پوتین در جریان انتخابات که شکی در پیروزی او نیست، شرمنده نباشد.
باشقیرستان، منطقهای با ۴.۱ میلیون نفر جمعیت در کوههای اورال جنوبی، جایی که اروپا و آسیا به هم میرسند، یکی از بیش از ۸۰ جمهوری است که فدراسیون روسیه را تشکیل میدهند.
خبیروف روز پنجشنبه گفت: «افراطگرایان و خائنان تلاش میکنند تا باشقیرستان را از روسیه جدا کنند.»
روسلان ولیف، روزنامهنگار باشقیری که اکنون در برلین زندگی میکند، به رویترز گفت که تنها اقلیت کوچکی از مردم باشقیر تمایل به جدایی از روسیه دارند.
اما گفت مسکو از حمایت عمیق مردمی از آلسینوف و مسائلی که او مطرح میکند نگران است، از جمله تعداد نامتناسب مردان از اقلیتهای قومی که برای جنگ در اوکراین اعزام میشوند.
مرکز «یادبود دفاع از حقوق بشر» در فروردین ۱۴۰۲ گزارش داد که دستکم ۵۵۸ نفر در روسیه زندانی سیاسی هستند. از جمله مخالفان سیاسی پوتین، الکسی ناوالنی و ولادیمیر کارا-مورزا هستند که هر دو پس از بازگشت به روسیه دستگیر و بر اساس دیدگاههای سیاسیشان به زندانهای طولانیمدت محکوم شدند.
روسیه همچنین شماری از روزنامهنگاران – از جمله آلسو کورماشِوا، شهروند دوتابعیتی آمریکایی-روسی که برای رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی کار میکند – را بازداشت کرده است. مدت بازداشت کورماشوا به دلیل ثبت نام نکردن به عنوان کارمند یک رسانه خارجی تمدید شد.
ایوان گرشکوویچ، خبرنگار وال استریت ژورنال مستقر در روسیه، در اسفند به اتهام جاسوسی بازداشت شد. در صورتی که گرشکوویچ مجرم شناخته شود، ممکن است به ۲۰ سال زندان محکوم شود.