لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۲۸

ارزیابی تحلیلگران از حمله موشکی جمهوری اسلامی: حکومت ایران اشتباه استراتژیک بزرگی مرتکب شد


جمهوری اسلامی با حدود ۲۰۰ موشک به اسرائیل حمله کرد که آمریکا و اسرائیل این حمله را ناکارآمد و خنثی شده توصیف کردند.
جمهوری اسلامی با حدود ۲۰۰ موشک به اسرائیل حمله کرد که آمریکا و اسرائیل این حمله را ناکارآمد و خنثی شده توصیف کردند.

چهار تحلیلگر سیاسی و نظامی در پی حمله موشکی روز سه‌شنبه ۹ مهر جمهوری اسلامی به اسرائیل، که توسط جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، به‌عنوان «گستاخانه» توصیف شده است، به صدای آمریکا گفتند که حکومت ایران اشتباه استراتژیک بزرگی مرتکب شد و اسرائیل امکان پاسخگویی گسترده‌تری دارد.

هوشنگ حسن‌یاری، متخصص مسائل نظامی و استراتژیک، درباره ابعاد این حمله و اشتباهات استراتژیک حکومت ایران گفت: «جمهوری اسلامی ادعا می‌کند که این حمله در پاسخ به کشته شدن اسماعیل هنیه، رهبر حماس، و حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان، توسط اسرائیل انجام شده است. اما در این حمله، منافع ملی ایران در نظر گرفته نشده که نشان‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهنده ضعف استراتژیک جمهوری اسلامی است.»

او تاکید کرد که جمهوری اسلامی با وجود میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری و چهار دهه تلاش، نتوانسته است قدرت بازدارندگی نظامی موردنظر خود را به دست آورد.

آقای حسن‌یاری افزود که از نظر نظامی، این حمله با استفاده از تعداد زیادی موشک بالستیک انجام شد، اما به نظر می‌رسد که خسارات جدی به اسرائیل وارد نکرده و این ناکامی نشان می‌دهد که ایران به اهداف نظامی خود نرسیده است.

هوشنگ حسن‌یاری: جمهوری اسلامی نشان داد قدرت بازدارندگی خود را از دست داده است
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

وی معتقد است که پاسخ اسرائیل محدود نخواهد بود و احتمالاً حمله‌ای جدی و گسترده به زیرساخت‌های نظامی جمهوری اسلامی انجام خواهد داد.

این متخصص مسائل نظامی و استراتژیک همچنین به احتمال حمله اسرائیل به تاسیسات اتمی ایران و فرصت نابودی زیرساخت‌های حیاتی جمهوری اسلامی اشاره کرد و افزود: جمهوری اسلامی با حمله روز سه‌شنبه یک اشتباه استراتژیک بزرگ مرتکب شد و بهانه‌ای به دست اسرائیل داده است؛ مشابه بهانه‌هایی که حماس و حزب‌الله پیشتر به اسرائیل داده بودند و اکنون عواقب آن را می‌بینیم.

سعید قاسمی‌نژاد، مشاور ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، نیز در پاسخ به این پرسش صدای آمریکا که حمله موشکی جمهوری اسلامی به اسراییل تا چه حد نمادین بوده است، گفت: ادعای این‌که جمهوری اسلامی با شلیک ۲۰۰ موشک صرفاً قصد پاسخی نمادین داشته اما عمداً اهداف مهمی را نزده است، چندان درست نیست.

او اشاره کرد: اگر جمهوری اسلامی واقعاً قصد داشت جایی را نزند، چنین حمله‌ای انجام نمی‌داد و افزود: اگر تکنولوژی ایران در برابر اسرائیل ضعیف‌تر است و نتوانسته اهداف استراتژیک را هدف قرار دهد، بحث دیگری است.

آقای قاسمی‌نژاد اضافه کرد: جمهوری اسلامی در یک سال اخیر در یک بن‌بست استراتژیک گرفتار شده است؛ توانایی دفاع از نیروهای نیابتی خود را از دست داده و در عین حال، حماس تا حد زیادی نابود شده و اسرائیل بخش عمده‌ای از رهبری و بدنه زبده حزب‌الله را از بین برده است و حزب‌الله نیز طی یک هفته اخیر پاسخی به حملات اسرائیل نداده است.

سعید قاسمی‌نژاد: جمهوری اسلامی در یک بن‌بست استراتژیک گیر افتاده است
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

وی گفت: جمهوری اسلامی در فروردین ماه، علی‌رغم شلیک صدها موشک و پهپاد، نتوانست هیچ هدف استراتژیک مهمی را در اسرائیل با موفقیت بزند.

سعید قاسمی‌نژاد گفت که اسرائیلی‌ها در حال حاضر با توجه به حمله گسترده جمهوری اسلامی، امکان پاسخگویی گسترده‌تری دارند. امید جمهوری اسلامی این است که دولت بایدن، مانند گذشته، مانع از این پاسخ شود. اما به نظر می‌رسد که اسرائیل این بار کمتر به درخواست‌های دولت بایدن توجه کند.

همچنین امیر طاهری،‌ روزنامه نگار، به صدای آمریکا گفت که این حمله در شرایطی انجام شد که در داخل ایران، برخی از مسئولان تلاش دارند تا خونسردی خود را حفظ کنند، اما فشار برای انتقام‌گیری نیز شدید بود و علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، به‌طور معمول سعی داشت میان این دو فشار، تعادل برقرار کند.

او افزود در این راستا، گزارش‌هایی از دیدار اخیر نخست‌وزیر روسیه با مقامات ایرانی انتشار یافت که در آن گفته شد این حمله به اطلاع ایالات متحده رسیده و هدف آن نشان دادن قابلیت‌های نظامی ایران بدون ایجاد خسارت برای دیگران است.

تحلیل امیر طاهری از چرایی و تبعات حمله موشکی حکومت ایران به اسرائیل
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:05:55 0:00

این روزنامه نگار با تاکید بر اشتباه بودن حمله موشکی جمهوری اسلامی افزود که این وضعیت به اسرائیل این امکان را می‌دهد که به‌عنوان قربانی ظاهر شود و ادعا کند که در حال دفاع از خود است.

آقای طاهری در مورد تبعات این حمله و واکنش‌های آینده عقیده دارد که از زمان آغاز حملات حماس، گفت‌وگوهای غیرمستقیم بین جمهوری اسلامی و ایالات متحده از طریق عمان و قطر ادامه دارد تا هر دو طرف اوضاع را تحت کنترل نگه‌دارند و اضافه کرد در این مدت، جمهوری اسلامی حملات نیابتی خود را علیه اهداف آمریکایی متوقف کرده و سعی کرده است از درگیری مستقیم پرهیز کند.

او با اشاره به گزارش‌ها مبنی بر این‌که ۱۲ کشور در مقابله با موشک‌های جمهوری اسلامی نقش داشته‌اند و این نشان می‌دهد که ایران با صرف هزینه‌های کلان برای نیروی نیابتی‌اش، از جمله ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون دلار برای حزب‌الله، به نتیجه‌ای نرسیده است.

جلیل روشندل، تحلیلگر سیاسی و نظامی، هم درباره تاثیر حمله موشکی جمهوری اسلامی بر وضعیت گروه‌های نیابتی، به ویژه حزب‌الله، به صدای آمریکا گفت: مشخص نیست چه کسی در حال تصمیم‌گیری برای حزب‌الله است و آیا در شرایط کنونی برای این گروه به‌صرفه است که عملیات نظامی گسترده‌ای علیه اسرائیل انجام دهد.

به گفته آقای روشندل، «پرتاب ۱۸۰ موشک به سوی اسرائیل» حتی اگر خساراتی به بار آورده باشد، باعث تقویت توان گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی نخواهد شد.

او اشاره کرد: به عنوان مثال، حوثی‌های یمن در لاک خود فرو رفته‌ و از ورود به عملیات جدید خودداری کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG