لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۷ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۵۲

اعدام هفت زندانی توسط مقامات قضایی جمهوری اسلامی در ایران


تداوم موج اعدام‌ها در ایران
تداوم موج اعدام‌ها در ایران

منابع خبری و حقوق بشری روز پنج‌شنبه پنجم مهر از اعدام دست‌کم هفت زندانی دیگر توسط مقامات قضایی جمهوری اسلامی در زندان‌های مختلف ایران خبر دادند.

بر اساس گزارش وب‌سایت حال‌وش، امان‌الله نهتانی، شهروند ۴۱ ساله اهل زابل و دارای پنج فرزند روز پنج‌شنبه پنجم مهر در ارتباط با جرایم مربوط به مواد مخدر در زاهدان اعدام شده است.

همچنین، بنا بر اعلام سازمان حقوق بشر ایران در روز پنج‌شنبه پنجم مهر، قوه قضاییه جمهوری اسلامی شهروندی به نام یاسر بالنده را در زندان جیرفت، یک تن دیگر به نام خدامراد زندی را در زندان بروجرد، و یک زندانی را به نام کام‌بخش محمودی در زندان دیزل‌آباد کرمانشاه اعدام کردند.

بر اساس این گزارش، اعدام خدامراد زندی در روز دوشنبه، یاسر بالنده در روز سه‌شنبه، و کام‌بخش محمودی در روز چهارشنبه انجام شد و اتهام این سه زندانی «قتل» اعلام شده است.

همچنین، منابع حقوق بشری اعلام کردند که یک زندانی دیگر به نام حسین ترکاشوند، روز چهارشنبه ۴ مهر در خرم‌آباد در ارتباط با جرایم مربوط به مواد مخدر اعدام شده است.

علاوه بر این، رکنا، خبرگزاری حوادث در ایران نیز گزارش داد که سحرگاه چهارشنبه، دو زندانی با اتهام «قتل» و «تجاوز» در زندان قزل‌حصار استان البرز اعدام شدند. هویت این دو زندانی در این گزارش اعلام نشده است.

گزارش‌ها در روز چهارشنبه نیز حاکی از اعدام شماری دیگر از زندانیان، از جمله یک شهروند که حین بازداشت ۱۶ ساله بوده، توسط قوه قضاییه جمهوری اسلامی است.

آمار اعدام در جمهوری اسلامی همواره یکی از بالاترین آمارها در سطح جهان بوده است. تداوم روند اعدام‌ها در حالی است که در روزهای گذشته مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی، ادعا کرده بود که ایران «خیلی امن تر و آزادتر از آنی است که رسانه‌ها برایش تصویرسازی کرده‌اند.»

در این حال، کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» که به ابتکار شماری از زندانیان سیاسی در زندان قزل‌حصار استان البرز در بهمن سال گذشته آغاز شد و با پیوستن زندانیان دست‌کم ۲۰ زندان دیگر ادامه یافت، با اعتصاب غذای گروهی در روزهای سه‌شنبه، توجه افکار عمومی را به صدور و اجرای احکام اعدام در ایران جلب می‌کند.

زندانیان عضو این کارزار اعلام کرده‌اند که «احکام غیرانسانی اعدام که با نقض تمامی موازین حقوق‌بشری صادر می‌شود، تنها در راستای ایجاد فضای رعب و وحشت در جامعه و جلوگیری از به راه افتادن موج تازه‌ای از اعتراضات سراسری و استفاده مردم از حق بنیادین اعتراض صورت می‌گیرد.»

شیرین عبادی، حقوقدان و برنده جایزه صلح نوبل، کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» را «حاصل تسلیم نشدن در برابر فشار و سرکوب» و همچنین «تأکید بر اتحاد و عمل جمعی» دانسته است.

بر اساس آمار سازمان حقوق بشر ایران، از سال ۲۰۱۰ میلادی برابر با ۱۳۸۹ تاکنون دست‌کم ۷۱ «کودک مجرم» در ایران اعدام شده‌اند.

مای ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور ایران، به تازگی با اشاره به اعدام دست‌کم ۹۳ نفر در ایران تنها در ماه میلادی گذشته، گفت که تنها بخشی از این اعدام‌ها به طور رسمی توسط جمهوری اسلامی گزارش شده است.

بنا بر گزارش مای ساتو و شماری دیگر از کارشناسان سازمان ملل متحد، شمار اعدام‌ها توسط جمهوری اسلامی در ماه اوت بیش از دو برابر ۴۵ مورد اعدام اجرا شده در ماه ژوئیه بوده و در سال جاری میلادی تاکنون، دست‌کم ۴۰۰ شهروند ایرانی، از جمله ۱۵ زن، توسط حکومت ایران اعدام شده‌اند.

علاوه بر این، متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، آمار اعدام در ایران و همچنین روند قضایی منجر به صدور چنین احکامی را «مایه نگرانی» خوانده است. او با انتقاد از قوه قضاییه جمهوری اسلامی گفته است که این نهاد «به هیچ عنوان مستقل یا در برگیرنده محاکمه عادلانه نیست.»

سازمان عفو بین‌الملل گزارش داده است که جمهوری اسلامی مسئول ۷۴ درصد از اعدام‌های ثبت‌شده در سراسر جهان در سال گذشته میلادی بوده است.

XS
SM
MD
LG