لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۴۳

مقام آمریکایی: مذاکرات اتمی پس از پایان ضرب الاجل ۳۰ ژوئن ادامه می یابد


رفت و آمد دیپلماتها به وین در آخرین روزهای مذاکرات هسته ای
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران اواخر روز یکشنبه از وین به تهران بازگشت. هدف از این سفر، مشورت با مقامات تهران عنوان شده است.

پیشتر یک مقام ارشد آمریکایی اعلام کرده بود همه طرف های شرکت کننده در مذاکرات اتمی با ایران، در نظر دارند که گفتگوها را پس از پایان ضرب الاجل ۳۰ ژوئن ادامه دهند.

این مقام آمریکایی اضافه کرد واشنگتن با بازگشت کوتاه جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران به تهران برای مشاوره با مقامات ایرانی مشکلی ندارد.

رسانه‌های ایرانی گفته اند قرار است محمد جواد ظریف فردا به وین بازگردد.

ماری هارف، مشاور ارشد وزارت خارجه آمریکا که مسئولیت ارتباطات راهبردی در مذاکرات هسته ای با ایران را دارد، در مصاحبه ای اختصاصی با صدای آمریکا گفت مذاکرات با ایران ممکن است چند روز پس از مهلت پایان سی ام ژوئن ادامه یابد.

او گفت: «من فکر می کنم، همانگونه که گفته ایم، برای آن که بتوانیم به قوی ترین توافق ممکن دست یابیم، احتمالاً چند روز اضافی پس از سی ام ژوئن صرف خواهیم کرد، مانند لوزان در ماه آوریل که پارامترها را نهایی کردیم. ما به دنبال تمدید طولانی مذاکرات به هیچ صورتی نیستیم اما اگر به چند روز اضافی نیاز باشد که به نظر می رسد ممکن است نیاز باشد، آن چند روز را برای حصول بهترین توافق ممکن صرف خواهیم کرد.»

خانم هارف همچنین گفت توافق جامع با ایران تمامی مسیرهای تولید سلاح هسته ای در ایران را مسدود خواهد کرد و پایه توافق رفع تحریم ها با ایران خواهد شد.

در همین حال، یک مقام ایرانی، در سخنانی مشابه با اظهارات مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفت علاقه ای به تمدید مهلت مذاکرات وجود ندارد.

فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، فیلیپ هموند وزیر خارجه بریتانیا و معاون وزیر امور خارجه چین به مذاکرات هسته‌ای در وین پیوستند.

فدریکا موگرینی، در حال گفتگو با خبرنگاران در وین ۲۸ ژوئن ۲۰۱۵
فدریکا موگرینی، در حال گفتگو با خبرنگاران در وین ۲۸ ژوئن ۲۰۱۵

همچنین لوران فابیوس وزیر امور خارجه‌ فرانسه برای شرکت در کنفرانس تغییرات اقلیمی که روز دوشنبه در نیویورک برگزار می‌شود، مذاکرات را ترک و سپس به وین باز می‌گردد.

فدریکا موگرینی روز یکشنبه به خبرنگاران گفت: «امروز تمرکز ما بر روی موضوعات سیاسی است که همچنان باز مانده است. تیم هایمان را راهنمایی می کنیم که کار را نهایی کنند و این کار را در چند روز پیش رو انجام دهیم.»

او اضافه کرد: «به این چارچوب زمانی تعیین شده پایبند هستیم. روشن است که ما انعطاف لازم را داریم که اگر همانند لوزان چند روز بیشتر شد، کار را ادامه دهیم. مهم این است که آن تفاهم سیاسی را که در ماه های پیش به دست آوریم به توافق جامع تبدیل کنیم. اگر اراده سیاسی لازم وجود دارشته باشه می توانیم به آنجا برسیم.»

خانم موگرینی گفت گفتگو ها دشوار خواهد بود اما رسیدن به توافق خوب «غیر ممکن نیست» و «اراده سیاسی» می خواهد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: «مهم تر از همه این است که این توافق در زمینه منع گسترش سلاح های هسته ای است، بنابر این موضوع امنیت ما و امنیت بین المللی است و به نظر من همه طرف ها واقف اند بر این موضوع که سرچشمه این روند قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل است و گویی همه جامعه بین المللی امروز و در روزهای آینده در حال انجام این مذاکرات است.»

اما فیلیپ هموند، وزیر امورخارجه بریتانیا گفت: «اگر بخواهیم به توافقی در چند روز آینده برسیم، همچنان چالش های بسیاری داریم که باید به آنها بپردازیم.»

آقای هموند گفت: «همه متعهدیم که روی این موضوعات کار کنیم تا در این چند روز به توافق برسیم.»

او تاکید کرد که «توافق نکردن بهتر از یک توافق بد است.»

به گفته وزیر امورخارجه بریتانیا، «خط قرمزهایی داریم که نمی توانیم از آنها بگذریم. اگر بخواهیم به توافق برسیم تصمیم های سخت و انتخاب های دشواری باید از همه سوی ما گرفته شود. ما همچنان در تفسیر جزئیات بخش‌هایی از آنچه در لوزان توافق شد، تفاوت اساسی داریم و باید کمی بده بستان کنیم اگر بخواهیم به نتیجه برسیم.»

معاون وزیر خارجه چین نیز که به مذاکرات اتمی در وین پیوسته، گفت «پیشرفت های بسیاری در زمینه های مختلف طی ماه های گذشته صورت گرفته است. شکی نیست که هنوز برخی موضوعات دشوار تر هنوز باقی مانده است. ولی امیدواریم در زمان باقی مانده به نتیجه برسیم.»

او گفت همه طرف های مذاکره به روند مذاکرات متعهد هستند. و ما سعی می کنیم همه گروه ها را تشویق کنیم که ارادهی سیاسی و انعطاف نشان دهند. به خصوص نگرانی های طرف مقابل را در نظر بگیرند و خود را با آن وفق دهند تا در یک نقطه ی میانی به هم برسند. چرا که این توافق نهایی بسیار مهم است و ابزاری بنیادی برای برقرای صلح و امنیت نه فقط در خاور میانه که درجهان است.»

آخرین‌ تلاش‌ها برای تکمیل نگارش متن توافق نهایی ایران و ۵+۱ در حالی دنبال می‌شود که مهلت دستیابی به توافق، در پایان روز نهم تیر ماه به اتمام می‌رسد.

برخی دیپلمات ها می گویند که ضرب الاجل واقعی برای مذاکرات اتمی با ایران، ۳۰ ژوئن نیست و ۹ ژوییه است.

طبق طرحی که کنگره آمریکا تصویب کرده، دولت اوباما تا ۹ ژوئیه فرصت دارد متن معامله نهایی را به کنگره بفرستد، تا طی یک دوره ۳۰ روزه قانونگذاران آن را بررسی کنند. اگر توافق اتمی بین ۱۰ ژوییه تا ۷ سپتامبر به کنگره داده شود، قانونگذارن ۶۰ روز فرصت تایید یا رد آن را خواهند داشت.

اگر تا ۷ سپتامبر توافق اتمی با ایران حاصل نشود، کنگره برای اعمال تحریم های جدید تر علیه ایران تصمیم گیری می کند.

XS
SM
MD
LG