لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۰۶:۰۸

فدریکا موگرینی: از ایران می‌خواهیم به برجام پایبند باشد؛ راهکار مالی را اجرایی می‌کنیم


همزمان با دیدار وزیر خارجه ایالات متحده و همتایان اروپایی درباره ایران، مسئول امور سیاست خارجی اتحادیه اروپا از ایران خواست به توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ پایبند باشد و اروپا ساز و کار مالی را اجرایی خواهد کرد.

فدریکا موگرینی روز دوشنبه ۲۳ اردیبهشت بعد از نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا و پس از دیدار با مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در بروکسل بر چند نکته از جمله اهمیت گفتگو، دوری از تنش نظامی، و خویشتن‌داری در مقابله با ایران تاکید کرد.

وی گفت: «همان‌گونه که من طی روزهای اخیر گفتم، ما به عنوان اتحادیه اروپا از ایران می خواهیم که کاملا به اجرای برجام پایبند بماند. ما به نقش خود را در اجرای کامل توافق اتمی متعهد هستیم. می دانید که امروز من ریاست دیداری با شرکت وزرای خارجه بریتانیا، آلمان و فرانسه را با محوریت موضوع ایران بر عهده داشتم. ما درباره عملیاتی کردن اینستکس یعنی اجرای آن طی یکی دو هفته آینده، صحبت کردیم. تمامی اعضای اتحادیه اروپا عزم راسخ دارند که اجرای برجام با ایران را به طور کامل ادامه دهند.»

او این توافق را «یک ستون کلیدی برای امنیت اروپا» نامید و گفت به نظرم هم واشنگتن و هم تهران خیلی خوب به این موضع واقف هستند.

اتحادیه اروپا هفته گذشته در واکنش به ضرب‌الاجل ایران درباره توافق هسته‌ای (موسوم به برجام) گفته بود هیچ‌گونه ضرب‌الاجلی رادر این زمینه نخواهد پذیرفت.

شورای عالی امنیت ملی ایران در سالگرد خروج ایالات متحده از برجام، در بیانیه‌ای اعلام کرده بود جمهوری اسلامی برخی تعهدات خود در چهارچوب برجام را لغو می‌کند.

این تعهدات مربوط به «رعایت محدویت‌های مربوط به نگهداری ذخایر اورانیوم غنی شده و ذخایر آب سنگین» است.

ایران در این نامه به کشورهای باقی‌مانده در توافق هسته‌ای مهلتی ۶۰ روزه داده بود تا «تعهدات خود به ویژه در حوزه‌های بانکی و نفتی» را عملی کنند و تهدید کرده بود در صورتی که این اتفاق رخ ندهد جمهوری اقدام به متوقف کردن «رعایت محدودیت‌های مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرن‌سازی رآکتور آب سنگین اراک» خواهد کرد.

نگرانی های ایالات متحده از اقدامات جمهوری اسلامی و فشار بیشتر

ایالات متحده می‌گوید که توافق هسته ای با ایران در رفتار این کشور تاثیر مثبتی نداشته است. پرزیدنت ترامپ با خروج از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، در دو مقطع در مرداد و آبان سال گذشته، دستور بازگشت تحریم‌های هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.

ایالات متحده می‌گوید که جمهوری اسلامی بزرگترین دولت حامی تروریسم است، برنامه موشکی بالیستیک خود را برخلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ادامه می دهد، و عامل بی‌ثباتی در خاورمیانه است.

آزمایش‌های موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آنها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشک‌ها را متوقف کند.

ایران طی سال‌های اخیر دست به انجام آزمایش‌های موشکی زده است که روی برخی از آنها به زبان‌های مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.

در سال ۹۷ همچنین چند نقشه افراد وابسته به جمهوری اسلامی برای ترور مخالفان سیاسی در اروپا نیز کشف و منجر به اقدام دیپلماتیک از سوی کشورهای فرانسه،‌ آلمان، دانمارک، و هلند علیه رژیم ایران شد.

وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواسته‌های ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.

برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.

آمریکا در ابتدای سال ۹۸، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد. این نخستین بار بود که ایالات متحده نیروی نظامی یک کشور را در چنین فهرستی در کنار گروه‌هایی چون القاعده و داعش قرار می‌داد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG