در روزهای اخیر نام «کمبریج آنالیتیکا» زیاد شنیده می شود. یک شرکت داده پرداز که از طریق دسترسی به اطلاعات کاربران در آمریکا، گفته می شود توانسته بر روی رای دهندگان در انتخابات ۲۰۱۶ تاثیر بگذارد. اما برخی اطلاعات نشان می دهد این شرکت پیشتر هم در چند کشور دیگر، تاثیر گذاشته است.
به گزارش بخش انگلیسی صدای آمریکا، مدتها پیش از آنکه نقش «کمبریج آنالیتیکا» در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، و نیز در خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا- برگزیت- افشا شود این شرکت در انتخابات چندین کشور آفریقایی مداخله کرده بود.
این شرکت داده پرداز اکنون متهم شده است که با استفاده از اطلاعات شخصی ۵۰ میلیون مشترک فیسبوک، به نفع دونالد ترامپ، کاندیدای ریاست جمهوری آمریکا و نیز در چند انتخابات در کنیا، و نیجریه مداخله کرده است.
تاریخ اولین مداخله این شرکت در انتخابات آفریقا به سال ۱۹۹۴ و انتخابات ریاست جمهوری در آفریقای جنوبی در پایان آپارتاید و روی کارآمدن نلسون ماندلا برمی گردد. در آن سال اختلاف های گسترده قومی و خشونت ها، انتخابات ریاست جمهوری این کشور را بشدت تهدید می کرد.
مارتین پلات روزنامه نگار و پژوهشگر ارشد مرکز مطالعات کامنولث در دانشگاه لندن به صدای آمریکا می گوید: «انتخابات ریاست جمهوری آفریقای جنوبی در سال ۱۹۹۴ در حساس ترین وضعیت قرار داشت.کسی باور نمی کرد که بدون خونریزی انتخابات برگزار شود.»
«حزب آزادی اینتاکا» از گروه قومی زولو، با حزب «کنگره ملی آفریقا» به رهبری ماندلا اختلاف داشت. به گزارش وبسایت «کمبریج آنالیتیکا» در چنان هنگامه ای یک حزب سیاسی بدون نام-احتمالا کنگره ملی آفریقا- با استخدام این شرکت تلاش کرد جلوی خشونت ها را بگیرد. با آنکه نقش دقیق این شرکت مستقلا مورد بررسی قرار نگرفته است اما در جریان برگزاری انتخابات و پس از آنکه ماندلا انتخاب شد خشونت ها فروکش کرد.
در انتخابات اخیر در کنیا از شرکت کمبریج آنالیتیکا استفاده شد اما نه برای ایجاد اجماع بلکه برای کمک به پیروزی اوهورو کنیاتا رئیس جمهوری از حزب جوبیلی.
به گزارش گاردین روزنامه بریتانیایی، در انتخابات ریاست جمهوری نیجریه از شرکت کمبریج آنالیتیکا به زیان محمدو بوهاری استفاده شد و هکرهای اسرائیلی با دستیابی به ایمیل آقای بوهاری اطلاعات زیادی را درباره سلامت او به کمبریج آنالیتیکا دادند و یک میلیاردر نیجریایی با پرداخت ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار به این شرکت از آن خواست به نفع جاناتان گودلاک رئیس جمهوری وقت و رقیب بوهاری وارد عمل شود.
مارتین پلات به صدای آمریکا می گوید اتحادیه آفریقا که دیده بان و پاسدار دموکراسی در قاره است، باید با اعمال نظارت گسترده بر انتخابات کشورها در تقویت دموکراسی قاره تلاش کند.