لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۴۰

زنان مصر و آینده، در حاکمیت رهبران جدید


با آن که برخی نگران هستند پیروزی احتمالی اسلام گرایان در انتخابات ریاست جمهوری هفته جاری به اعمال محدودیت بیشتر بر حقوق زنان مصری منتهی شود، اما دوران سیاسی نوین مصر برای برخی از زنان این کشور الهام بخش بوده است تا برای احقاق حقوق خود بیشتر تلاش کنند.

کنفرانس حقوق زنان
اخیراً برگزاری کنفرانسی در قاهره اقشار مختلف فرقه ها و جناحهای متفاوت مسلمان، مسیحی، چپ گرا و محافظه کار را گرد هم آورد.

برگزارکنندگان کارزار جدید با عنوان «یک زن مصری» می گویند در زمینه های اقتصادی، به سوی زنان، به ویژه اقشار فقیری که در دوران دولت پیشین حتی از حق رای برخوردار نبودند، دست همکاری دراز خواهد کرد.

امانی حسن، برگزارکننده این کنفرانس می گوید: «آنها (دولت) پیش از این آرا را خریداری می کردند و ما می خواهیم برای آنها آگاهی رسانی کنیم که (مردم) هم اکنون مسئول کشورشان هستند. آن ها باید بدانند که نامزدهای خود را بر اساس چه معیارهایی باید برگزینند و این نامزد چه تحولی را در آینده او و فرزندانش پدید خواهد آورد.»

این مسئله برای بسیاری از مردم مصر ایده جدیدی محسوب می شود.

حسن می گوید در گذشته به گروه های مدافع حقوق زنان، اغلب به دیده نهادهایی انحصاری و تا حدود زیادی ناکارآمد نگریسته می شد. زنان مصری (فعال) فقط از یک طبقه نخبگان جامعه برگزیده می شدند. آن ها هیچگاه معضلات و مشکلات روزمره و چالش های کلی زنان مصر را احساس نمی کردند.»

در مورد این که آیا در صورت برگزیده شدن یک رئیس جمهوری اسلام گرا، چالش های پیش روی زنان بیشتر و جدی تر خواهند شد، اختلاف نظرهایی وجود دارد.

چالش برخوردهای سنتی

طرفداران حقوق بشر خاطرنشان کرده اند که قانون گزاران اسلامگرا تلاش کرده اند تا حداقل سن ازدواج را پایین بیاورند و از ختنه زنان جرم زدایی کنند.

حسن که از یک نامزد اسلامگرا حمایت می کند، نگران این مسئله نیست. او می گوید «تردیدی نیست که آن ها (اسلام گرایان) افراطی هستند. اما من تصور نمی کنم که (این افراطی ها) در اکثریت باشند و نمی توانند صحنه گردان(سیاسی) در مصر باشند. من از این مسئله اطمینان دارم، انشالله.»

هنور توانایی رئیس جمهوری جدید برای مقابله با فشار اصول گرایان را نمی توان ارزیابی کرد. هنوز حوزه قدرت و اختیارات وی روشن نیست. اما برخی از افرادی که در کنفرانس (حمایت از) حقوق زنان شرکت کردند، گفتند رویکرد مردم عادی مصر نسبت به مذهب، پیروز این میدان خواهد بود.

نورا محمد اسماعیل، کارشناس جغرافیا در دانشگاه عین الشمس قاهره می گوید: «دینداری متعادل و در حد میانه بهترین رویکرد است و مصر یک کشور میانه رو است.»

اسماعیل می گوید بیشتر از این که نگران مذهب باشد، نگران رفتارهای فرهنگی و سنتی است که در یک جامعه تحت حاکمیت و تسلط مردان به زنان تحمیل می شود.

یک کارگر محلی نکته او را تایید می کند و می گوید «مردان جوان باید بیشتر از زنان کار کنند. زنان نباید به این دلیل که توانایی مردان از زنان بیشتر است، بار مسئولیت بیشتری را به دوش بکشند».

هنوز موضع رئیس جمهوری جدید مصر و احتمال تسلیم او در قبال چنین تعصبهایی، و این که آیا گروههای زنان قادر خواهند بود تا موضع زنان را تقویت، و به تغییر و جایگزین کردن این دیدگاه ها کمک کنند، روشن نیست.
XS
SM
MD
LG