لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۰۸

واکنش جامعه جهانی به وقایع مصر


سرکوب مرگبار دولت مصر علیه هواداران محمد مرسی، رئیس جمهوری اسلامگرای پیشین این کشور محکومیت رهبران آن دسته از کشورهای مسلمان را به همراه داشته که از این رهبر مخلوع حمایت می کردند.

قدرت های اروپایی مصرانه از مخالفان اسلامگرا و دولت موقتی که با پشتیبانی ارتش به قدرت رسید خواسته اند تا از افزایش خشونت ها اجتناب کنند و به گفتگوی سیاسی باز گردند.

رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه روز چهارشنبه اقدام نیروهای امنیتی مصر در سرکوب معترضان هوادار مرسی را «قتل عام» خواند. او مصرانه از شورای امنیت سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب خواست تا برای توقف خشونت ها به سرعت وارد عمل شود.

عبدالله گل، رئیس جمهوری ترکیه نیز دولت مصر را به مداخله مسلحانه علیه غیرنظامیان متهم کرد و آن را «غیرقابل پذیرش» خواند. مقامات مصر اعلام کردند تعدادی از معترضان مسلح بودند و به سمت نیروهای امنیتی شلیک کرده بودند.

آنکارا یکی از منتقدان سرسخت تصمیم ارتش مصر برای خلع مرسی بود که روز ٣ ژوئیه از قدرت برکنار شد.

ارتش مصر ادعا کرده است مداخله نیروهای نظامی واکنش به خواست و اراده مردم و اعتراض های عمومی سکولارهای مصر بوده است که دولت آقای مرسی را متهم می کردند که عملکرد غیر دموکراتیک دارد.

سخنگوی بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد خشونت های مصر را با شدیدالحن ترین لحن محکوم و نسبت به اقدام مقامات مصری برای اعمال زور علیه معترضان اسلام گرا ابراز تاسف کرد.

با این وجود، سخنگوی آقای بان گفت دبیر کل سازمان ملل متحد از «اکثریت مردم مصر از مختل شدن زندگی روزمره خود و مقابله با تظاهرات و رویارویی با تحصن ها خسته و درمانده شده اند و خواهان برقراری آرامش و صلح در روندی هستند که با خواست مردم مصر اجرا می شود».

ایران نیز همصدا با ترکیه سرکوب معترضان را «قتل عام» خواند و خشونت های مصر را محکوم کرده است.

خبرگزاری نیمه رسمی فارس به نقل از وزیر امور خارجه ایران هشدار داده است که اگر مسیر تحولات در مصر تغییر نکند، اسرائیل و قدرت های مستکبر جهانی انقلاب مردم مصر را از منحرف خواهند کرد.

پس از انقلاب مردمی سال ۲۰۱۱ در مصر و سرنگونی حسنی مبارک و به قدرت رسیدن محمد مرسی، رهبری اسلام گرای ایران درصدد بهبود مناسبات با مصر، قدرت رقیب منطقه ای برآمد.

قطر نیز که از جمله حامیان جنبش اخوان المسلمین آقای مرسی بود اعمال زور علیه «معترضان آرام» را محکوم کرده است. وزیر امور خارجه قطر با انتشار بیانیه ای از مقامات مصر خواست تا از «جان تظاهرکنندگان» محافظت کنند.

پیتر استانو، سخنگوی اتحادیه اروپا در بروکسل گفته است گزارش های رسیده از قاهره «بسیار بسیار نگران کننده» هستند. او گفت خشونت راه حل بحران مصر نیست. او مصرانه از همه گروه های درگیری خواست تا «نهایت تلاش خود را برای خویشتنداری» به کار گیرند.

ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا با اتخاذ موضع سختگیرانه تری علیه دولت مصر «بهره گیری از زور برای پراکنده کردن معترضان را محکوم کرد». او گفت رهبران همه طرفین درگیری «باید برای کاهش خطر افزایش خشونت ها همکاری کنند».

کانادا نیز نسبت به خشونت های مرگبار روزهای اخیر در مصر ابراز نگرانی عمیق کرده و مصرانه از همه تصمیم گیران خواسته است تا از خشونت بپرهیزند و وارد یک گفتگوی سیاسی معنادار شوند که برای همه مردم مصر خوب باشد.
XS
SM
MD
LG