لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲ تیر ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۰۹

دشوار شدن شرایط برای کارگران مشاغل سخت و زیان‌آور؛ بخشنامه‌های دردسر ساز


کارگران در ایران
کارگران در ایران

یک دستورالعمل و اصرار وزارت کار جمهوری اسلامی مبنی بر انتقال پرداخت ۴ درصد سهم بازنشستگی «سخت و زیان‌آور» از کارفرمای مادر به پیمانکار، با انتقاد فعالان کارگری روبه‌رو شده، چراکه به باور آنها این دستورالعمل «ضد کارگری» بوده و باعث سخت‌تر شدن بازنشستگی مشاغل سخت و زیان‌آور می‌شود.

در همین رابطه خبرگزاری ایلنا به نقل از سعید فتاحی، رئیس کانون انجمن‌های صنفی کارگران استان آذربایجان شرقی نوشته است که «اصلی‌‎ترین و حیاتی‌ترین قوانین کارگران، به طورِ کامل کنار گذاشته شده است و دستورالعملی نوشته‌اند که کارگرانِ مشاغلِ سخت و زیان‌آور را بیش از پیش در تنگنا قرار دهند.»

فتاحی معتقد است این اقدام فرصتِ بازنشستگیِ پیش از موعد را از بسیاری از کارگران خواهد گرفت و کارگران بعد از رسیدنِ موعدِ بازنشستگیِ نخواهند توانست پیمانکارانی که پیش‌تر با آن‌ها کار کرده‌اند را پیدا کنند و در نتیجه باید خودشان این ۴ درصد را پرداخت کنند و یا قید بازنشستگیِ پیش از موعد را بزنند.

خبرگزاری ایسنا نیز ۲۳ خرداد ماه در واکنش به این اتفاق نوشته بود که به موجب دستورالعمل شماره ۵۷ روابط کار وزارت کار، اگر در پرداخت ۴ درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور اختلافی پیش آید، کارگر باید علیه پیمانکار اقامه دعوا کند.

ایسنا مشخصا تاکید کرده بود که این دستورالعمل کارگر را سردرگم و در زمان بازنشستگی دچار مشکل می‌کند. این خبرگزاری در انتقاد از وزارت کار نوشته بود: «پیدا کردن پیمانکارانی که سال‌ها قبل از آن مجموعه رفته‌اند و اقامه دعوا علیه آنها غیرممکن است.»

بنابر گزارش‌ها مشکلات کارگران مشاغل سخت و زیان‌آور در ماه‌های اخیر بیشتر نیز شده است بطوریکه خبرگزاری ایلنا بهمن ماه سال گذشته تاکید کرده بود که «اجرای یک بخشنامه‌ جدید در شعب تامین اجتماعی برای بازنشستگیِ پیش از موعدِ کارگران مشاغل سخت و زیان‌آور به طور جدی دردسرساز شده است.»

اشاره این خبرگزاری به بخشنامه ۱۷۷۷ بود که به موضوعِ «اصلاح عناوین شغلی و تعیین دستمزد سوابق ناشی از کمیته‌های احتساب سوابق» پرداخته بود.

پس از صدور این بخشنامه فعالان کارگری اعلام کردند این اصلاحات برای کارگرانِ سخت و زیان‌آور که در آستانه بازنشستگی قرار گرفته‌اند، دردسرهای جدی به وجود آورده است.

برهمین اساس کارفرمایان ملزم به پرداخت وجوه مابه‌التفاوت اصلاحات مورد اشاره شده و با عدم پرداخت آن، درخواست بازنشستگی کارگران معلق شد.

بازرس کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور نیز ۲۹ اردیبهشت ماه گفته بود «این فرایند، موانع بر سر راه بازنشستگی مشاغل سخت و زیان‌آور را افزایش داده و به نارضایتی کارگران ختم شده است.»

بنابر این گزارش افراد دارای مشاغل سخت و زیان آور اگر دارای سابقه بیمه ۲۰ سال مستمر یا ۲۵ سال غیرمستمر باشند، بدون شرط سنی می‌توانند برای بازنشستگی اقدام کنند که دستورالعمل‌های جدید وزارت کار موجب اخلال در روند قانونی بازنشستگی آنان شده است.

XS
SM
MD
LG