محمد حسینی، مستشار دیوان محاسبات جمهوری اسلامی، از «بلاتکلیفی مطالبات ۴۰ درصد از گندمکاران» خبر داده و همزمان گزارش شبکه های اجتماعی حاکی از تداوم اعتراضات کشاورزان شرق اصفهان است.
به گزارش کانال تلگرامی «نود اقتصادی»، محمد حسینی با تاکید پرداخت نشدن مطالبات کشاورزان گندمکار گفته مشکلات تامین بودجه باعث شده تا تنها ۴۳ درصد هزینههای یارانه دارو و شیرخشک در چهار ماهه ۱۴۰۳ پرداخت شود.
به گفته این مقام دیوان محاسبات، اکثر کشاورزان محصولات خود را تحویل داده اند و انتظار پرداخت مطالبات خود را دارند.
در این حال، عطاالله هاشمی، رئیس بنیاد ملی گندمکاران، روز پنجشنبه ۱۸ مرداد اعلام کرد که تاکنون ۵۰ درصد مطالبات گندمکاران، معادل ۹۴ هزار میلیارد تومان پرداخت شده، اما ۵۰ درصد پرداخت این طلب باقی مانده است.
مقامات جمهوری اسلامی در ماه های اخیر بارها وعده پرداخت کامل طلب این کشاورزان را داده اند اما این وعده ها تحقق نیافته اند.
شماری از کارشناسان کسری بودجه و نبود منابع برای پرداخت مطالبات کشاورزان را عامل اصلی بحران به وحود آمده میدانند.
در همین رابطه، پیمان فلسفی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، روز پنجشنبه به خبرگزاری مهر گفت که در کمیسیون کشاورزی چند موضوع اساسی از جمله مطالبات کشاورزان را در دستورکار داریم و بر اساس قانون، دولت باید طی ۲۴ ساعت پول خرید تضمینی گندم را پرداخت میکرد.
افزایش قیمت نان
کسری بودجه و ناتوانی دولت در تامین یارانههای پرداختی به چرخه گندم، آرد و نان منجر به افزایش قیمت نان شده است.
افزایش قیمت نان از روز دوشنبه ۱۵ مرداد و از استان قزوین شروع شد و پس از پیوستن استان های هرمزگان، همدان و اصفهان به چرخه افزایش قیمت، استاندار خراسان جنوبی نیز از افزایش ۲۵ درصدی قیمت نان در این استان خبر داد و گفت که نان در ۱۰ استان گران میشود.
روزنامه اعتماد نیز با اشاره به این موضع در روز چهارشنبه ۱۷ مرداد نوشت: «در نانواییهای سنتی ۸۰ درصد قیمت نهایی نان توسط یارانههای دولتی پرداخت میشود و مردم ۲۰ درصد قیمت واقعی نان را پرداخت میکنند. بر همین اساس، قیمت واقعی نان ۴ تا ۵ برابر قیمت فعلی است که با توجه به خط فقر در ایران بخش زیادی از مردم که زیر خط فقر قرار دارند، با حذف چنین یارانهای، فشار مضاعفی را متحمل خواهند شد.»
اعتماد افزود که یارانه نان در سال جاری برابر با ۱۴۳ هزار میلیارد تومان است که نسبت به سال ۱۴۰۲ به میزان ۱۵۰ درصد رشد کرده است.
شماری از کارشناسان این میزان افزایش را برای حمایت از این بخش ناکافی می دانند و بر این باورند که کاهش سهم سایر مواد غذایی در سبد غذایی خانوار باعث افزایش تقاضا برای نان شده و همین موضوع معادلات یارانهای دولت را بر هم زده است.
مرکز پژوهشهای مجلس نیز تخمین زده که اعتبار مورد نیاز برای یارانه نان در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ کمتر از میزان مورد نیاز برای پوشش حمایتی باشد.
ادامه اعتراضات کشاورزان شرق اصفهان
مشکلات خشکسالی و پرداخت نشدن حقآبه کشاورزان از زایندهرود باعث شده است تا طی روزهای گذشته کشاورزان شرق اصفهان دست به برگزاری تجمعات اعتراضی بزنند.
تصاویر و فیلم های منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشان میدهد که کشاورزان تا شامگاه روز پنجشنبه در تحصن بودهاند.
مشکلات ناشی از قطعی برق نیز تجمع اعتراضی کشاورزان و باغداران هومند آبسرد، کوهان و اهران را به دنبال داشته است. تصاویر منتشر شده نشان میدهد که کشاورزان به قطعی برق و مشکلات ایجاد شده برای محصولات زراعی خود اعتراض دارند.
در ماه های گذشته، گزارشها از ایران حاکی از برگزاری چندین تجمع توسط کشاورزان از جمله تجمع دستکم ۲۰۰ کشاورز گندمکار در مقابل ساختمان استانداری خوزستان در اهواز در اعتراض به پرداخت نشدن مطالباتشان داشت.