لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۴۹

انتشار ویدیوی جعلی مجری صدای آمریکا خبرساز شد؛ افزایش نگرانی‌ها از گسترش کاربرد هوش مصنوعی


تصویری از ویدئوی جعلی کسنیا تورکوا
تصویری از ویدئوی جعلی کسنیا تورکوا

انتشار ویدئویی جعلی از کسنیا تورکوا، مجری بخش روسی صدای آمریکا، در فضای مجازی خبرساز شد. او در این «دیپ‌فیک» یا ویدئوی ساختگی و غیرواقعی، داخل استودیو با مهمانی درباره نرم‌افزار معاملات رمزارز گفت‌وگو می‌کند.

این ویدئوی جعلی که توسط هوش مصنوعی ساخته شده است، بسیار واقعی به‌نظر می‌رسد و مجری از نظر ظاهر، رفتار، و گفتار شباهت فوق العاده‌ای به کسنیا تورکوا دارد.

ویدئوی اخیر نمونه نگران‌کننده‌ای از قابلیت هوش مصنوعی برای ایجاد ویدیوهایی است که در آن مجریان واقعی اخبار در حال گزارش داستان‌های جعلی هستند. به گفته کارشناسان، این پدیده نگران‌کننده خطر انتشار اطلاعات نادرست و ایجاد بی‌اعتمادی به رسانه‌ها را افزایش می‌دهد.

سرویس روسی صدای آمریکا، جمعه ۵ آبان از انتشار این ویدئوی جعلی، و سوء استفاده از برند صدای آمریکا و مجری این سرویس در شبکه اجتماعی فیسبوک آگاه شد.

کسنیا تورکوا در این دیپ‌فیک، به جای خواندن اخبار در حال تبلیغ یک محصول تجاری است. او وقتی جمعه برای نخستین بار این ویدئو را دید، لحظاتی طول کشید تا متوجه شود که جعلی است.

صدای آمریکا تنها رسانه‌ای نیست که هدف چنین سواستفاده‌هایی قرار می‌گیرد؛ تاکتیکی که فراگیر بودن آن باعث نگرانی کارشناسان هوش مصنوعی و اطلاعات نادرست شده است.

این یک ترفند نسبتا جدید است، اما روزنامه‌نگاران رسانه‌های خبری از جمله سی‌بی‌اس، سی‌ان‌ان، و بی‌بی‌سی نیز هدف چنین حملاتی قرار گرفته‌اند؛ حملاتی که معمولاً به منظور انتشار اطلاعات نادرست مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تورکوا که اصالتاً اهل مسکو است، قبل از اینکه در سال ۱۳۹۶ برای کار در صدای آمریکا به ایالات متحده نقل مکان کند، به عنوان روزنامه‌نگار در روسیه و اوکراین کار می کرد. او می‌گوید که بیشتر نگران دیپ‌فیک‌های احتمالی آینده خود است تا این ویدیوی خاص که یک تبلیغ تجاری است.

او در ادامه می‌افراید: «اگر ویدیویی از من جعل کنند که می‌گویم برای مثال از جنگ پوتین [رئیس‌جمهوری روسیه] در اوکراین حمایت می‌کنم، یا بگویم که از حملات تروریستی حمایت می‌کنم، چه؟ یا اگر ویدئویی با محتوای پورنوگرافی باشد؟»

به گفته این مجری صدای آمریکا، او احساس آسیب‌پذیری می‌کند و نگران است که شهرت و اعتبارش به‌عنوان یک روزنامه‌نگار می‌تواند در خطر باشد.

این ویدئوی جعلی در حساب فیسبوک آژانس ارتباطات آرژانتینی «دیجیت استودیو» منتشر شد که به نظر می‌رسد از سال ۱۴۰۰ غیر فعال بوده است. صدای آمریکا نمی‌تواند مشخص کند که چه کسی این ویدئو را ساخته است. ولی این حساب فیسبوک و همچنین ویدیوها از دسترس خارج شده‌اند.

امیلی وب، سخنگوی صدای آمریکا، در بیانیه‌ای که دوشنبه ۸ آبان منتشر شد، گفت که صدای آمریکا هفته گذشته در مورد این ویدئو شکایتی به فیس‌بوک ارائه کرد، اما هنوز به نتیجه نرسیده است. او افزود: «ما در مورد تهدیدی که هوش مصنوعی برای مأموریت صدای آمریکا در جهت ارائه گزارش‌های بی‌طرفانه و واقعی ایجاد می‌کند، بسیار نگران هستیم.»

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز دوشنبه یک فرمان اجرایی را امضا کرد که در آن حفاظ‌های اولیه برای شرکت‌های هوش مصنوعی ایجاد می‌شود. کاخ سفید امیدوار است که این مقررات جامع، زمینه لازم را برای نظارت بیشتر ‌و جلوگیری از سواستفاده از قابلیت هوش مصنوعی فراهم کند.

XS
SM
MD
LG