به رغم تلاشهای سازمان ملل متحد برای به نتیجه رساندن مذاکرات وحدت قبرس و با وجود افزایش امیدها، این گفتوگوها روز جمعه با شکست مواجه شد؛ به نحوی که یک مقام سازمان ملل گفته است به زودی گزارشی در این زمینه به شورای امنیت ارسال خواهد شد.
پس از دو سال تلاش دیپلماتیک و یک هفته گفتوگوی مستمر در سوئیس، دور نهایی این مذاکرات از صبح پنجشنبه با میانجیگری دبیرکل سازمان ملل متحد و با حضور رؤسای دولت دو بخش یونانی و ترکنشین قبرس آغاز شد و تا ساعت ۳ بامداد جمعه ادامه یافت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آنتونیو گوترس دبیرکل سازمان ملل در نشست خبری پس از پایان مذاکرات گفت، «بسیار متأسفم که بگویم با وجود تعهد و تلاش همه هیئتهای مذاکره کننده و دیگر طرفها ... کنفرانس قبرس بدون رسیدن به نتیجه پایان یافت.»
این مذاکرات در حالی ناکام ماند که آقای گوترس از روز پنجشنبه بطور مستقیم در مذاکرات حضور داشت و سعی کرد نیکوس آناستاسیادیس رئیس دولت بخش یونانی و مصطفی آکینچی رئیس دولت بخش ترکنشین را مجاب کند تا به توافق نهایی دست یابند.
به نوشته رویترز، مایک پنس معاون رئیس جمهوری ایالات متحده نیز از طریق تلفن با طرفین گفتوگو کرد و از آنها خواست همه تلاش خود را برای «استفاده از این فرصت تاریخی» و رسیدن به توافق نهایی بر سر وحدت این جزیره واقع در دریای مدیترانه بکنند.
از سال ۱۹۷۴ میلادی که قبرس دوپاره شد و شهروندان یونانی و ترک آن از یکدیگر جدا شدند، مذاکرات متعددی برای وحدت دوباره این جزیره برگزار شد، اما امیدها به این مذاکرات، با توجه به نتایج دو سال گذشته و بویژه یک هفته اخیر، بیش از همیشه بود.
گفته میشود دلیل عمده شکست مذاکرات اختلاف بر سر موضع آنکارا در حفاظت از منافع اقلیت ترک و خروج ۳۵ هزار سرباز ترکیه از قبرس است. آنکارا گفته است بخش بزرگی از نیروهای خود را خارج میکند، اما بخشی از آنها باید حداقل تا ۱۵ سال در آنجا باقی بمانند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز روز جمعه از قول یکی از سخنگویان سازمان ملل نوشت، گزارشی در مورد این دور از مذاکرات وحدت قبرس و دلایل شسکت تلاشهای دیپلماتیک صورت گرفته، ظرف چند روز آینده به شورای امنیت این سازمان ارائه خواهد شد.
به گفته آساندرا ولوچی، اسپن بارت آید مشاور ویژه سازمان ملل متحد در امور قبرس در مقام خود باقی خواهد ماند و به تلاش های خود برای از سرگیری گفت وگوها با هدف وحدت دوباره قبرس همچنان ادامه خواهد داد.