لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۲۷

نشست تاریخی سران کشورهای قاره آمریکا با حضور رئیس جمهوری کوبا


یکی از نگهبانان حاضر در محل برگزاری نشست سران کشورهای قاره آمریکا در پاناماسیتی، پایتخت پاناما
یکی از نگهبانان حاضر در محل برگزاری نشست سران کشورهای قاره آمریکا در پاناماسیتی، پایتخت پاناما

باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا روز جمعه درپی دیدار از جامایکا برای شرکت در اجلاس کشورهای قاره آمریکا وارد پاناما شد. آقای اوباما روز چهارشنبه پیش از ترک واشنگتن با همتای کوبایی خود، که او نیز در این اجلاس شرکت دارد، تلفنی صحبت کرد.

برای کشورهای لاتین قاره آمریکا این اجلاسی تاریخی است، زیرا علاوه بر آن که برای نخستین بار کوبا نیز در آن شرکت دارد، احتمال می رود که دو رئیس جمهوری آمریکا و کوبا ملاقاتی رو در رو هم داشته باشند.

به گزارش خبرنگار صدای آمریکا وقتی هواپیمای حامل رئیس جمهوری آمریکا در پاناما بر زمین نشست شاید تنها چشمان ماموران امنیتی نبود که به آسمان دوخته بود، بلکه دست کم رهبران کشورهای قاره آمریکا را نیز چشم به راه دیدن یک لحظه تاریخی کرد. لحظه احتمالی ملاقات رو در روی باراک اوباما با رائول کاسترو همتای کوبایی او در جریان نشست سران کشورهای قاره آمریکا.

همزمان با ورود آقای اوباما به پاناماسیتی، پایتخت پاناما، برای شرکت در این نشست، یک کارمند کمیته روابط خارجی سنای آمریکا به خبرگزاری‌ها خبر داد که وزارت خارجه آمریکا به رئیس جمهوری پیشنهاد کرده که کوبا را از فهرست کشورهای حامی تروریسم خارج کند.

دقایقی پیش از این که این خبر منتشر شود، اعلام شده بودکه وزیران خارجه آمریکا و کوبا پنج‌شنبه شب ملاقات خواهند کرد. که اولین دیدار در این سطح پس از ۵۴ سال قطع رابطه میان دو کشور، یعنی از اوان انقلاب کمونیستی کوبا به رهبری فیدل کاسترو، به شمار می‌رود. سال‌هایی که نه فیدل کاسترو و نه رؤسای جمهوری آمریکا علاقه‌ای به برقراری رابطه نشان نمی‌دادند.

اکنون، رائول، برادر فیدل کاسترو، رئیس جمهوری کوباست. او که چند سال پیش نشانه هایی از وجود چنین علاقه ای بروز داده بود، پنج‌شنبه شب وارد پاناماسیتی شد تا در این اجلاس شرکت کند. حضوری که تاریخی شمرده می شود.

معاون وزیر خارجه پاناما که از رائول کاسترو در فرودگاه استقبال کرد، گفت این نخستین بار است که هر ۳۵ کشور این قاره بر سر یک میز می‌نشینند. در ۷ اجلاسی که از زمان پرزیدنت بیل کلینتون، مبتکر و مؤسس آن تشکیل شده، ایالات متحده همواره مانع حضور کوبا شده بود.

اما زمانی که هیلاری کلینتون وزیر خارجه باراک اوباما بود، چرخ‌های بررسی تجدید روابط با کوبا به گردش درآمد تا در ۲۶ آذر ماه گذشته رئیس جمهوری آمریکا خبر تغییر سیاست آمریکا درقبال کوبا را اعلام کرد. خبری که تغییر رابطه با کوبا و عادی سازی روابط میان دو کشور را وعده می داد.

همزمان، رائول کاسترو نیز شهروندان کوبایی رااز این چرخش سیاسی آگاه کرد.

از آن زمان تاکنون، هیات‌های دیپلماتیک دو کشور با تشکیل نشست‌های متعدد سرگرم زمینه سازی برای بازگشایی سفارتخانه‌های خود در خاک کشور دیگر و برقراری مناسبات دیپلماتیک هستند.

XS
SM
MD
LG