لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۳۹

اعتراف یک حامی «فیلترینگ»؛ ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه «فیلترینگ هوشمند» دود شد


هزینه ۲۰۰ میلیارد تومانی جمهوری اسلامی برای فیلترینگ هوشمند
هزینه ۲۰۰ میلیارد تومانی جمهوری اسلامی برای فیلترینگ هوشمند

در جمهوری اسلامی برای ایجاد «فیلترینگ هوشمند» ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه شده است که به گفته روح الله مومن نسب، دبیر کل جبهه انقلاب اسلامی در فضای مجازی، «با عوض شدن الگوی کد اینستاگرام دور زده شد.»

این فعال سیاسی وابسته به «اصولگرایان» تاکید کرده است «باید اولویت با بستن محتوا باشد نه بستن پلتفرم‌ها.»

«جبهه انقلاب اسلامی در فضای مجازی» مجموعه‌ای است که با مدیریت مومن نسب تشکیل شده است تا به درخواست علی خامنه‌ای برای «تقویت جبهه انقلاب اسلامی در فضای مجازی» اقداماتی را انجام دهد.

روح‌الله مومن نسب عضویت در «کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه» را در کارنامه خود دارد که در چند دهه اخیر مسئولیت شناسایی وب‌سایت‌ها و شبکه‌های فضای مجازی به منظور فیلترینگ را برعهده داشت. از جمله فعالیت‌های این «جبهه» برگزاری «دوره‌های آموزش فضای مجازی و سواد رسانه» برای نیروهای حامی حکومت از جمله طلبه‌های حوزه‌های علمیه است.

فیلترینگ هوشمند پروژه‌ای بود که در دولت اول حسن روحانی کلید خورد و در ۱۳ مرداد ۱۳۹۴ وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات وقت تاکید کرده بود که «فیلترینگ هوشمند» با بهره گرفتن از توان و تخصص داخلی و خارجی اجرایی خواهد شد.

پس از شکست این پروژه، فیلترینگ با رویکرد دیگری دنبال شد و در تابستان سال ۱۴۰۱ گزارش‌های مردمی نشان دهنده این موضوع بود که دستگاه مخابراتی جمهوری اسلامی پیامک‌های حاوی کد ورود به تلگرام، توییتر و حتی واتس‌اپ را در «ایرانسل» و «همراه اول» مسدود می‌کند و به این ترتیب کاربران در ایران نمی‌توانند به این شبکه‌های اجتماعی دسترسی پیدا کنند.

بسیاری از صاحب‌نظران این اقدام را «فیلترینگ چراغ خاموش» دانستند و نسبت به اجرایی شدن «طرح صیانت» که مدت‌هاست در دست بررسی نمایندگان مجلس است (اما فعلا متوقف شده) هشدار دادند، اما عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات و فن‌آوری دولت ابراهیم رئیسی، روز پنجشنبه ۲۶ مرداد ۱۴۰۱ گفت: «در سرعت اینترنت ارتقا پیدا کردیم و رتبه ما ۷۰ شده و سرعت‌مان بهبود پیدا کرده است.»

زارع‌پور در گفت‌وگو با خبرگزاری «ایلنا» درباره کاهش سرعت اینترنت در ایران و اعتراضات نسبت به این مسأله گفت: «بخشی از این اختلالات طبیعی و بخش دیگر غیرطبیعی است که ما در حال بررسی هستیم تا علت را پیدا کنیم و با مقصران حتما برخورد خواهیم کرد.»

سحر تحویلی پژوهشگر فناوری اطلاعات در زمینه فیلترینگ و هزینه‌های آن در گفتگو با «صدای آمریکا» گفته است: «جمهوری اسلامی از جیب مردم برای فیلترینگ هزینه می‌کند.» به گفته این کارشناس این موضوع هزینه‌های بسیاری را به اقتصاد ایران تحمیل می‌کند که می‌توان در دو بخش هزینه‌های مستقیم بر کسب و کارها و همچنین هزینه‌های فیلترینگ و لشکر سایبری آن را تحلیل کرد.

هزینه‌هایی که در بهمن ماه سال قبل، رئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی زیان چهار ماه قطعی و اختلال اینترنت در کشور را «بیش از ۳۹ هزار میلیارد تومان» اعلام کرد.

فرزین فردیس قطع و فیلترینگ اینترنت را عامل زیان فراوان مالی و «فرار سرمایه‌گذاران از این حوزه» دانسته و گفته بود: «صاحبان سرمایه می‌دانند حضورشان در ایران خطرات زیادی دارد که این امر در دراز مدت باعث نابودی استارت‌آپها و شرکت‌های دانش‌بنیان خواهد شد.»

XS
SM
MD
LG