هیلاری کلینتون داوطلب پیشتاز نامزدی انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ آمریکا از حزب دموکرات، روز دوشنبه در سخنانی در نشست کمیته روابط عمومی آمریکا و اسرائیل، آیپک، ضمن انتقاد از ادامه سیاستهای ضداسرائیلی ایران، گفت این رفتارهای تهاجمی تهران موجب میشود همپیمانی آمریکا و اسرائیل بیش از هر زمان دیگری اجنتاتبناپذیر باشد.
نشست سالانه سیاسی آیپک، بزرگترین لابی طرفدار اسرائیل در آمریکا، از یکشنبه ۲۰ مارس آغاز و تا سه شنبه ادامه خواهد داشت. دونالد ترامپ، تد کروز و جان کیسیک داوطلبان جمهوریخواه انتخابات نوامبر نیز قرار است عصر دوشنبه سخنرانی کنند. اما برنی سندرز، دیگر داوطلب دموکرات که خود نیز یهودی است، دعوت آیپک را نپذیرفته است.
وزیر خارجه پیشین ایالات متحده در سخنران خود خطاب به هزاران نفر از افراد حاضر در نشست صبح روز دوشنبه، گفت آمریکاییها و اسرائیلیها امروز با انتخابهای خطیری روبر هستند که آینده روابط دو ملت را ترسیم خواهند کرد. به گفته خانم کلینتون نخستین انتخاب این است که "آیا برای ارتقای همپیمانی آمریکا و اسرائیل به سطحی جدید آماده هستیم؟"
وی اضافه کرد که روابط بین آمریکا و اسرائیل همواره مستحکمتر و عمیقتر از آن بوده است که سرخط خبرها بتواند آن را به نحوی توصیف کند که شما بتوانید آن را باور کنید. "همکاری ما برای ساخت (سامانه دفاع موشکی) گنبد آهنین، جان بسیاری از اسرائیلیها را در برابر حملات راکتی حماس حفظ کرده است."
بانوی اول پیشین ایالات متحده با تاکید بر این که واشنگتن باید پیشرفتهترین فناوری های دفاعی را در اختیار اسرائیل قرار دهد تا بتواند از خود در برابر تهدیدها محافظت کند، گفت در صورتی که به ریاست جمهوری انتخاب شود، یکی از نخستین کارهایی که انجام خواهد داد دعوت از نخست وزیر اسرائیل برای دیدار در کاخ سفید خواهد بود.
این اظهارات نامزد پیشتاز دموکراتها در حالی بیان می شود که برخی اختلاف نظرها میان باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در چند سال اخیر، به ویژه بر سر مذاکرات اتمی با ایران و توافق جامع هستهای با تهران، روابط نزدیک دو دولت را تحت الشعاع قرار داده است.
همانظور که همواره انتظار میرود، در نشستهای مربوط به اسرائیل، تهدیدهای ناشی از ایران – که اسرائیل را به رسمیت نمیشناسد و رهبران آن بارها آن کشور را تهدید به نابودی کردهاند – یکی از موضوعهای ثابتی است که سخنرانان درباره آن صحبت میکنند.
هیلاری کلینتون نیز در همین ارتباط گفت، دومین انتخابی که آمریکا و اسرائیل امروز با آن روبرو هستند این است که آیا برای مقابله با دشمنانی که ما را تهدید میکنند – بویژه در برابر ایران – از توانایی و تعهد لازم برخوردار هستیم یا خیر.
وی با اشاره به تلاشهای ایالات متحده برای اعمال محدویدت بر برنامه هستهای بحثبرانگیز ایران و اطمینان یافتن از ماهیت صلحآمیز آن گفت، به همین دلیل است که من رهبری سیاستهایی را به عهده گرفتم که سختترین تحریمها را علیه تهران اعمال کرد تا آن کشور را به پای میز مذاکره کشاند و سپس از توافق جامع با آن کشور حمایت کردم.
به گفته خانم کلینتون، با اجرای توافق جامع اتمی بین ایران و جامعه جهانی، خطر غنی سازی اورانیوم در ایران بر طرف شده و زمان گریز هستهای برای تهران افزایش یافته و ساز و کارهای نظرتی دقیق و گستردهای بر روی فعالیتهای هستهای ایران اعمال شده است و در نتیجه آن "حقیقتا معتقدم که ایالات متحده، اسرائیل و جهان امنتر شده است."
بنیامن نتانیاهو و برخی سیاستمداران حامی او در آمریکا، به ویژه جمهوریخواهان، از ابتدا با این استدلال که جمهوری اسلامی ایران قابل اعتماد نیست، با گفتوگوهای هستهای دولت باراک اوباما و هر توافق برآمده از آن مخالف بودهاند و تلاش زیادی برای به سرانجام نرسیدن آن انجام دادند.
با این حال با نتیجه دادن مذاکرات و حصول توافق در ۲۳ تیر ماه ۱۳۹۴ و اعلام رسمی اجرای آن در دی ماه گذشته، تمرکز دو طرف، چه دموکراتها و چه جمهخوریخواهان، بر اجرای دقیق و نظارت بر تعهدات ایران در توافق و لزوم برخورد با هرگونه انحراف احتمالی از سوی تهران بوده است.
خانم کلینتون در این زمینه گفت، با تمام این پیشرفتها، همانطور که سال گذشته در سخنرانی خود در مرسسه بروکینز گفتم، اعتماد و راستی آزمایی به تنهایی کافی نیست، بلکه "رویکرد ما باید بیاعتمادی و راستیآزمایی باشد."
این در حالی است که دولت باراک اوباما بارها تاکید کرده است که توافق بین جامعه جهانی و ایران بر اساس اعتماد بنا نشده است، بلکه بر اساس راستیآزمایی – که بر در چارچوب ساز و کارهای مشخص، دقیق و گسترده که توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام خواهد شد – استوار است.
خانم کلینتون با در ادامه سخنان خود، با اشاره به فعالیتهای بی ثبات کننده ایران در منطقه گفت، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و عوامل آن در منطقه در تلاش هستند تا موقعیتی را در بلندیهای جولان برای خود ایجاد کنند که از آن طریق بتوانند اسرائیل را تهدید و "ترویستهای فلسطینی" را تجهیز کنند.
وی با بیان این که امشب نیز سخنرانیها و لفاظیهای زیادی را در ارتباط با ایران از سوی دیگر داوطلبان نامزدی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا خواهید شنید، گفت "اما تفاوت بسیاری است بین صحبت کردن صرف درباره پاسخگو نگه داشتن ایران، و انجام دادن اقدامات عملی در این راستا."
هیلاری کلینتون در ادامه گفت که رئیس جمهوری بعدی ایالات متحده باید قادر باشد که، در صورت کوچکترین تخلف ایران از تعهدات خود در توافق، با استفاده از ائتلاف جهانی موجود، به آن پاسخ دهد و برای این منظور باید ساختارهای قانونی و دیپلماتیک برای باز گرداندن تحریمها حفظ شوند.