لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۵۷

استفاده چین از چهره‌های مشهور برای «نفوذ» در شبکه‌های اجتماعی و تلاش برای «فریب» افکار عمومی 


تصویری از صفحه اینستاگرام یکی از چهره‌های چینی که خود را «بلاگر» معرفی کرده است
تصویری از صفحه اینستاگرام یکی از چهره‌های چینی که خود را «بلاگر» معرفی کرده است

چین تلاش گسترده‌ای را برای نفوذ و کسب اعتبار از طریق شبکه‌های اجتماعی آمریکایی آغاز کرده است. خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی این موضوع را بررسی کرده که چگونه چهره‌های محبوب شبکه‌های اجتماعی، در قالب «بلاگر»، میلیون‌ها دنبال‌کننده‌ جذب می‌کنند

شمار زیادی از حساب‌های کاربری این افراد توسط «سی‌جی‌تی‌ان»، شبکه تلویزیونی دولتی چین کنترل می‌شود و بیشتر آنها، چندین مدیر برای صفحات خود دارند.

این مجموعه از حساب‌ها تنها یکی از ابزار نفوذ سریع چین در پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی متعلق به ایالات متحده آمریکا است.

چین با ایجاد شبکه‌ای از شخصیت‌های محبوب بر روی این شبکه‌ها، دیدگاه‌های دولت را تبلیغ کرده‌، تمرکزها را از انتقادات بین المللی در رابطه با نقض حقوق بشر منحرف می‌کند و بحث‌های جهانی شکل گرفته در این رسانه‌های اجتماعی از جمله جنگ روسیه علیه اوکراین را به سمت دیدگاه پکن هدایت می‌کند.

بررسی خبرگزاری آسوشیتدپرس نشان می‌دهد که شماری از خبرنگاران وابسته به دولت چین خود را به عنوان «اینفلوئنسر» مد معرفی کرده‌اند. چین همچنین شرکت‌هایی را برای جذب این اینفلوئنسرها استخدام کرده است تا پیام‌هایی را که با دقت طراحی کنند و به دنبال‌کننده‌ها انتقال دهند.

لی جینگ جینگ، یکی از این چهره‌ها‌ است که خود را «مسافر»، «قصه‌گو» و «روزنامه‌نگار» معرفی کرده است. در حالی که بیشتر کشورهای جهان، تهاجم روسیه به اوکراین را محکوم کرده‌اند، او با انتشار ویديویی تحت عنوان «بحران اوکراین: غرب جنگ‌ها و ویرانی‌هایی که برای خاورمیانه به ارمغان می‌آورد را نادیده می‌گیرد» روایت متفاوتی را ارائه داده و خبرنگاران آمریکایی که جنگ را پوشش می‌دهند به سخره گرفته است.

بسیاری از اینفلوئنسرهای چینی به امید جذب مخاطب در سراسر جهان، از جمله آمریکا، مصر و کنیا، از طرح‌هایی مشابه استفاده می‌کنند. این شخصیت‌ها که بسیاری از آنها زن هستند، خود را «مسافر» می‌نامند و عکس‌ها و ویدیوهایی را به اشتراک می‌گذارند که چین را به عنوان مقصدی شگفت‌انگیز معرفی می‌کند.

تحقیقات شرکت «مایبرو» ( Miburo ) نشان می‌دهد حداقل ۲۰۰ چهره مرتبط با دولت چین یا رسانه‌های دولتی آن به ۳۸ زبان مختلف در حال فعالیت هستند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز ده‌ها مورد از این حساب‌ها را شناسایی کرده است که در مجموع بیش از ۱۰ میلیون دنبال کننده دارند. بسیاری از پروفایل ها متعلق به خبرنگاران رسانه‌های دولتی چین است که در ماه‌های اخیر حساب‌های فیس بوک، اینستاگرام، توییتر و یوتیوب خود را تغییر داده و به عنوان «بلاگر» "فعالیت می‌کنند. تقریباً همه آنها نیز پست‌های فیس بوک خود را برای کاربران خارج از چین تبلیغ می‌کنند و روابط خود را با دولت چین علنی نمی‌کنند.

در واکنش، شرکت‌های فن‌آوری مانند فیس‌بوک و توییتر متعهد شده‌اند که با برچسب زدن حساب‌های رسانه‌ای تحت حمایت دولت‌هایی مانند چین را برای کاربران آمریکایی مشخص کنند.

اما خبرگزاری آسوشیتدپرس می‌گوید در بررسی‌های خود دریافته که بیشتر حساب‌های اینفلوئنسر چینی در شبکه‌های اجتماعی به عنوان رسانه‌های دولتی برچسب‌گذاری شده‌اند.

لیو پنگیو، سخنگوی سفارت چین در واشنگتن، در بیانیه‌ای گفته است که «رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران چینی به طور مستقل فعالیت‌های عادی خود را انجام می‌دهند و نباید تصور شود که توسط دولت چین هدایت می‌شوند.»

در ماه دسامبر امسال، کنسولگری چین در نیویورک ۳۰۰ هزار دلار به شرکت «ویپی مدیا» در نیوجرسی پرداخت تا اینفلوئنسرها را برای ارسال پیام‌هایی به اینستاگرام و فالوورهای تیک‌تاک در طول المپیک پکن، برای تولید محتوا از جمله برجسته کردن نقش چین در حفظ محیط زیست استخدام کند.

اما در بسیاری از موارد نیز، پول و انگیزه‌های پشت پست‌های فیس‌بوک، ویدئوهای یوتیوب و پادکست‌ها به اندازه‌ای مبهم است که حتی کسانی که آن‌ها را تولید کرده‌اند می‌گویند از تأمین مالی این پروژه توسط دولت چین اطلاعی نداشتند.

XS
SM
MD
LG