محمدرضا فرزین، رئیسکل بانک مرکزی جمهوری اسلامی روز شنبه گفت که تجربه عملی «حذف دلار از مبادلات غیر تجاری و سیاحتی» در ایام «اربعین» امسال برای اولین بار در کشور اتفاق افتاد که به گفته او «تعمیم» این موضوع به سایر کشورهای منطقه «در حال بررسی کارشناسی» است و به زودی اجرا خواهید شد.
در صورت اجرای چنین طرحی، ایرانیانی که قصد سفر به کشورهای منطقه را دارند قادر نخواهند بود برای «ارز مسافرتی» سفر خود دلار دریافت کنند.
ارز مسافرتی نوعی کمک هزینه برای افرادی است که قصد سفر به کشورهای دیگر را دارند. هر کسی که قصد سفر «زیارتی و سیاحتی» به یکی از کشورهای خارجی را دارد، یک بار در سال میتواند ارز مسافرتی دریافت کنند.
با اینکه دریافت این ارز پیچیدگیهای مخصوص به خود را دارد، اما با توجه به اختلاف قیمت آن با نرخ آزاد، دریافت آن به صرفه است.
برای دریافت ارز مسافرتی افزون بر ارائه یک سری مدارک شناسایی و پرکردن فرمهای مختلف، باید «پرینت بلیت» را نیز داشته باشید.
علی خامنهای در سخنرانی نوروزی خود در روز نخست سال ۱۴۰۲با تاکید بر لزوم کاهش نقش دولت در اقتصاد کشور و عبور از دلار گفت: «یکی از مشکلات اقتصاد ما وابستگی به دلار است. بعضی از کشورهایی که تحریم شدند، وابستگی خودشان را به دلار قطع کردند، وضعشان بهتر شد این کار را ما هم باید بکنیم.»
اظهارات رهبر جمهوری اسلامی در همان زمان هم با واکنش اقتصاددانان داخل ایران مواجه شد به طوری که پیمان مولوی در این رابطه نوشت: «تمام ارزهای بزرگ در مقابل دلار تعریف میشوند چه ین، یورو، پوند و یوان. دلار ارز جهانشمولی است که کشورها برای ذخیره ارزی و تبادلات بهره میبرند، دلار در هیچ کشوری قابل حذف کردن نیست.»