لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۰۴

نشست «کشورهای محوری: چالش ایران» در بنیاد کارنگی؛ بررسی سیاست‌های جایگزین در قبال جمهوری اسلامی


حوثی‌های یمن، از گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی (آرشیو)
حوثی‌های یمن، از گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی (آرشیو)

موقوفه کارنگی برای صلح بین‌المللی در شهر واشنگتن در نشستی تحت عنوان «کشورهای محوری: چالش ایران»، پرسش‌هایی را در ارتباط با اوضاع جاری در خاورمیانه و نقش حکومت تهران در این وضعیت به بحث گذاشت.

از جمله این‌که اهداف جمهوری اسلامی در این میان چیست؟ و آمریکا باید از چه منافعی در خاورمیانه و چگونه، بدون تشدید بحران در منطقه حفاظت کند؟

در این نشست که روز سه‌شنبه برگزار شد، کریستوفر چیویس از مدیران کارنگی با مشارکت سوزان مالونی، مدیر سیاست خارجی موسسه بروکینگز، و کریم سجادپور، عضو ارشد کارنگی، جایگزین‌های راهبردی واشنگتن در سیاست آن در قبال جمهوری اسلامی را تحلیل کردند.

سوزان مالونی منافع مهم آمریکا در خاورمیانه را بازداری از گسترش بیشتر تسلیحات هسته‌ای و جلوگیری از تروریسم و تضمین امنیت انرژی، که با نقش جمهوری اسلامی طی چهاردهه گذشته با چالش روبرو بوده است، دانست.

سوزان مالونی افزود که از ارکان اصلی حکومت ایران «از بین بردن نقش آمریکا در جهان است.»

به گفته سوزان مالونی، مقامات حکومت ایران فکر می‌کنند که آنها ناگزیر نقش آمریکا را تضعیف خواهند کرد، و با این کار به دنبال همسویی با روسیه و چین هستند و به همین دلیل روابطی را ایجاد کرده‌اند که فرصت نزدیک شدن به این هدف را برای آنها فراهم می‌کند و ما شاهد نمایش آن در منطقه و در اروپا بوده ایم.»

کریم سجادپور نیز با تایید نظر سوزان مالونی مبنی بر این که یافتن رویکرد مناسب در برابر جمهوری اسلامی از زمان انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ مشکل بوده است، گفت:‌ «به نظر من، که حداقل ۱۵ سال پیش به آن نتیجه رسیدم، تا زمانی که حکومت فعلی در ایران قدرت داشته باشد ما هرگز نخواهیم توانست به نقطه‌ای برای همسویی با رژیم، که به ما به عنوان یک دشمن برای مشروعیت بخشیدن به خود نیاز دارد، برسیم.»

در بخش دیگری از این نشست، سوزان مالونی گفت جمهوری اسلامی در مقایسه با گذشته بسیارقوی‌تر شده است.

او افزود: «ایران امروز در مقایسه با سال ۱۳۵۷ از بسیاری جهات - هم به دلیل روابطش با چین و روسیه، و هم در نتیجه دستاوردهای راهبردی خود که از طریق پرورش گروه‌های نیابتی در نقاط مختلف به دست آورده، هم در منطقه و هم در جهان قوی‌تر است.»

او اسراییل را تنها کشور منطقه که قادر است جمهوری اسلامی را «به شکل قابل توجهی» به چالش بکشد، دانست و گفت که این بخشی از انگیزه حکومت ایران برای «دشمنی شدیدش با اسراییل» است.

هردو کارشناس در این زمینه که به نظر می‌رسد ایالات متحده و جهان ترکیبی از گزینه‌های دیپلماسی و فشار را در رویکرد با جمهوری اسلامی در آینده به کار خواهند گرفت، اتفاق نظر داشتند.

  • 16x9 Image

    شهلا آراسته

    شهلا آراسته در سال ۲۰۰۰، فعالیت خبری خود را در آمریکا با بنیاد تحقیاتی اطلس آغاز کرد و سپس در سال ۲۰۰۷ به صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG