طی شش ماهه نخست سال جاری خروج سرمایه از بورس ۲۵ هزار میلیارد تومان با میانگین روزانه ۱۴۰ میلیارد تومان بوده است که پس از اعتراضات سراسری با رشد ۲.۵ برابری همراه شده است.
گزارش رسانههای داخلی حاکی از آن است که در ده روز کاری گذشته، بیش از سه هزار و ۶۵۰ میلیارد تومان پول با میانگین روزانه ۳۶۵ میلیارد تومان، از سوی اشخاص حقیقی، از بورس خارج شده و صفهای فروش در بازار، همچنان سنگین است.
رضا غیبی روزنامهنگار اقتصادی میگوید: «روند خروج سرمایه از بورس از سالهای پایانی ریاست جمهوری حسن روحانی آغاز شده بود که با روی کار آمدن ابراهیم رئیسی شدت گرفت. بی اعتمادی به دولت به گونهای بود که ایلنا در مهرماه نوشت که در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۲۵ هزار میلیارد تومان پول از بازار سرمایه خارج شد.»
به گفته او سرمایه نقدشونده دارایی، در بازارهای مختلف بر خلاف گذشته سر از بازارهای موازی در نمی آورد و راهی خارج از مرزها میشود.
در همین رابطه رییس اتاق بازرگانی تهران، در آخرین روز شهریور با اشاره به خروج ۴۵ میلیارد دلار سرمایه در چهار سال اخیر، گفت: «به نظر میرسد، خروج سرمایه از کشور بیش از این رقم باشد چرا که بخش قابل توجهی از اقتصاد ایران به صورت زیرزمینی است.»
بررسی آمارهای اعلام شده از سوی بانک مرکزی نشان میدهد که طی شانزده سال یعنی از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۹ حدود ۱۷۰ میلیارد و ۶۱۷ میلیون دلار سرمایه از کشور خارج شده که در چند سال اخیر اوج آن را در خرید و سرمایهگذاری مسکن در کشورهای همسایه مثل ترکیه، گرجستان و امارات توسط ایرانیان میبینیم.
مسعود دانشمند، عضو اتاق بازرگانی ایران نیز در شهریور ماه گفت که بر اساس آمارهای غیر رسمی در سال حدود ۱۰ میلیارد دلار خروج سرمایه از ایران داریم و نگهداری سرمایه در داخل کشور منفی هشت میلیارد دلار در سال است.