بلغارستان سفیر روسیه در آن کشور را در رابطه با قرار دادن نام یک روزنامهنگار بلغارستانی در فهرست افراد تحت پیگرد احضار کرده است.
وزارت امور خارجه بلغارستان روز پنجشنبه، ۸ دی، سفیر روسیه را احضار کرد تا توضیح دهد که چرا مسکو یک روزنامهنگار بلغاری را که برای یک سایت تحقیقاتی بینالمللی کار میکرد در فهرست افراد تحت تعقیب قرار داده است.
کریستو گروزف، پژوهشگر برجسته مسائل روسیه که تحقیقاتی را در مورد مسمومیت الکسی ناوالنی، سیاستمدار مخالف، و سرگئی اسکریپال، جاسوس سابق روسیه، انجام داده است، در سال ۲۰۲۲ بر جنایات جنگی روسیه در اوکراین تمرکز داشت.
گالاب دونف، نخستوزیر بلغارستان، نیز گفت که کشورش از طریق مجاری رسمی از سوی روسیه درباره اتهامات وارده علیه گروزف مطلع نشده است.
او گفت: «این اقدام غیرقابل قبول است... این تجاوز به آزادی بیان و تلاش برای ارعاب یک شهروند بلغاری است.»
گروزف که به دلایل امنیتی موقعیت مکانی خود را به اشتراک نمیگذارد، در توییتی گفت که نمیداند کرملین بنا بر چه دلایلی او را در «فهرست افراد تحت پیگرد» خود قرار داده است و افزود: «به نوعی باید گفت که این موضوع مهمی نیست. آنها سالها است روشن کردهاند که از کار ما میترسند و برای از بین بردن آن دست از کار نمیکشند.»
گروزف در گفتگو با شبکههای تلویزیونی محلی از طریق لینک ویدیویی از یک مکان نامشخص، نسبت به جان خود و خانوادهاش ابراز نگرانی کرد و گفت که از دولت بلغارستان انتظار حمایت دارد.
او گفت که تاکنون چندین کشور اروپایی، از جمله اتریش، که گاهی در دهه گذشته در آنجا زندگی میکرد، به او پیشنهاد کمک دادهاند.
گروزف گفت که در چند سال گذشته او و همکارانش تلاش کردهاند کسی از برنامههای مسافرتی و یا موضوع تحقیق آنها مطلع نشود. وی افزود: «اکنون ما باید از ورود به قلمرو هر کشوری که ممکن است به کرملین کمک کند، خودداری کنیم.»
اقدام بلغارستان برای احضار سفیر روسیه پس از آن صورت گرفت که احزاب اصلی پارلمان بلغارستان خواستار حمایت از گروزف شدند.
بلغارستان که زمانی نزدیکترین متحد اتحاد جماهیر شوروی سابق بود، اکنون یکی از اعضای اتحادیه اروپا و ناتو است و از تحریمهای غرب علیه مسکو به دلیل جنگ با اوکراین شدیدا حمایت کرده است.
روسیه، در اواخر آوریل، عرضه گاز به بلغارستان را پس از رد درخواست مسکو برای پرداخت قبوض گاز به روبل، واحد پول روسیه، قطع کرد.
دو ماه بعد بلغارستان ۷۰ کارمند دیپلماتیک روسیه و خانوادههایشان را اخراج کرد. این اخراج دستهجمعی، که یکی از بزرگترین اخراجهای دیپلماتها در اروپا بود، تنشها را بین دو کشور افزایش داد.
تصمیم بلغارستان برای اخراج دیپلماتهای روس توسط کریل پتکوف، نخست وزیر وقت، اعلام شد. او پس از حمله مسکو به اوکراین در اسفند ۱۴۰۰، موضع شدیدی را علیه روسیه اتخاذ کرد.
پتکوف که در نهایت پس از کسب رای عدم اعتماد استعفا داد مدعی شد که مسکو از تاکتیکهای «جنگ ترکیبی» برای سرنگونی دولتش استفاده کرده است.