لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۳۴

نشست وزیران امور خارجه «بریکس»؛ ایران و عربستان در صف انتظار پیوستن به این بلوک


وزیران خارجه کشورهای بریکس و نمایندگانی از کشورهای دیگر در جریان اجلاسی در کیپ تاون. امیر عبداللهیان،‌ وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران (نفر هفتم ردیف بالا از راست)، و عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان (نفر چهارم ردیف بالا از راست) در تصویر دیده می‌شوند (۱۲ خرداد ۱۴۰۲)
وزیران خارجه کشورهای بریکس و نمایندگانی از کشورهای دیگر در جریان اجلاسی در کیپ تاون. امیر عبداللهیان،‌ وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران (نفر هفتم ردیف بالا از راست)، و عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان (نفر چهارم ردیف بالا از راست) در تصویر دیده می‌شوند (۱۲ خرداد ۱۴۰۲)

ایران و عربستان سعودی برای مذاکره در مورد پیوستن به بلوک موسوم به «بریکس» متشکل از اقتصادهای نوظهور جهان نماینده‌هایی را به کیپ‌‌تاون، محل برگزاری نشست سران این بلوک فرستاده‌اند.

نالدی پاندور، وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی، به عنوان میزبان این نشست روز جمعه ۱۲ خرداد در سخنان افتتاحیه از این بلوک به عنوان قهرمان «جهان در حال توسعه» نام برد و گفت در دوران همه‌گیری کرونا، دولت‌های ثروتمند آن را رها کرده بودند.

او افزود: «کشورهای توسعه یافته هرگز به تعهدات خود در قبال کشورهای در حال توسعه عمل نکرده‌اند و تلاش می‌کنند کل مسئولیت را به جهان جنوب منتقل کنند.»

«بریکس» در حال حاضر متشکل از کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است و به دنبال گسترش خود است و تعداد دیگری از کشورها نیز برای پیوستن به آن ابراز علاقه کرده‌اند.

جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، کوبا، جمهوری دموکراتیک کنگو، کومور، گابن و قزاقستان نماینده‌های خود را برای مذاکره به این نشست فرستاده‌اند.

مصر، آرژانتین، بنگلادش، گینه بیسائو، و اندونزی هم به صورت مجازی در این گفتگوها شرکت کردند.

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بیانیه‌ای برای پیوستن به این بلوک ابراز تمایل کرد و خواستار تصمیم‌گیری سریع در مورد سازوکار عضویت جدید در بریکس شد.

بلوک «بریکس» در سال‌های اخیر توانسته شکل منسجم‌تری به خود بگیرد.

این گروه در پی تهاجم روسیه به اوکراین، به دنبال این است که خود را به عنوان وزنه‌ای در برابر برتری ژئوپولتیک غرب نشان دهد.

چین که عضو پرنفوذ بریکس است سال گذشته اعلام کرد که تمایل دارد این بلوک فرآیندی را برای پذیرش اعضای جدید آغاز کند.

مقامات می‌گویند هنوز کارهای زیادی برای انجام دادن هست و باید «با دقت» پیش رفت.

مائورو ویرا، وزیر امور خارجه برزیل از بریکس به عنوان یک «برند و دارایی» نام برد و خواستار «مراقبت» از آن شد.

سوبرهمانیام جایشانکار، وزیر امور خارجه هند، گفته است که مذاکرات جاری شامل بررسی اصول، استانداردها، معیارها و فرآیندهای مربوط به ساختار و فعالیت بریکس است.

وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی می‌گوید این وزیران امور خارجه قصد دارند پیش از نشست سران کشورهای عضو بریکس در ژوهانسبورگ که در ماه اوت برگزار خواهد شد، چارچوبی را برای پذیرش اعضای جدید تعیین کنند.

حضور احتمالی ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، که از سوی دادگاه کیفری بین‌المللی تحت پیگرد است، موجب حساس شدن این نشست شده است. آفریقای جنوبی به عنوان یکی از اعضای دیوان کیفری بین‌المللی، برای دستگیری پوتین در صورت سفر به این کشور تحت فشار قرار خواهد گرفت.

XS
SM
MD
LG