کتابهایی درباره تأثیر شگفتانگیز اینترنت و هوش مصنوعی در میان فینالیستهای جایزه جدیدی هستند که هدفش، کمک به رفع نابرابری جنسیتی در انتشار آثار غیرداستانی است.
به گزارش آسوشیتدپرس، نائومی کلاین، نویسنده و فعال کانادایی، با کتابی درباره انتشار اطلاعات نادرست در اینترنت، و مادومیتا مورگیا، روزنامهنگار بریتانیایی، با اثری درباره زندگی در سایه هوش مصنوعی، از جمله شش نویسندهای هستند که به مرحله پایانی نخستین دوره اهدای این جایزه رسیدند.
این جایزه ۳۰ هزار پوندی، که قدمتی ۲۹ ساله دارد، هر سال به نویسندگان زن انگلیسیزبان از کشورهای مختلف در ژانر داستانی اهدا میشود.
صفیه سینکلر، شاعر و نویسنده جامائیکایی؛ لورا کامینگ، نویسنده و منتقد بریتانیایی؛ نورین مسعود، نویسنده بریتانیایی؛ و تیا مایلز، نویسنده و پژوهشگر آمریکایی، سایر فینالیستهای این جایزه جدید هستند.
سوزانا لیپسکامب، مورخ بریتانیایی، که ریاست هیئت داوران را بر عهده دارد، میگوید: «خوانندگان پس از خواندن این کتابها، هرگز جهان را از منظر هنر، تاریخ، چشمانداز، سیاست، مذهب یا فناوری، مانند گذشته نخواهند دید.»
برندگان جوایز آثار غیرداستانی و داستانی، روز ۱۳ ژوئن (۲۴ خرداد) در مراسمی در لندن معرفی میشوند.
این جایزه پاسخی به وجود عدم تعادل جنسیتی در دنیای کتاب است که در آن، مردان بیشتر از زنان، آثار غیرداستانی میخرند، نویسندگان مرد کتابهای غیرداستانی بیشتری مینویسند، و صاحب جوایز بیشتری میشوند.
نتایج یک پژوهش نشان میدهد در حالی که زنان ۵۹ درصد کتابهای فروخته شده در بریتانیا را خریداری میکنند، مردان خریدار بیش از نیمی از آثار غیرداستانی بزرگسالان هستند.
سازماندهندگان این جایزه میگویند که در سال ۲۰۲۲ میلادی، تنها ۲۶.۵ درصد از کتابهای غیرداستانی بررسیشده در روزنامههای بریتانیا به دست زنان نوشته شده بود ولی نویسندگان مرد اکثر جوایز آثار غیرداستانی را تصاحب کردند.