هواپیمای ایوو مورالس، رئیسجمهوری بولیوی، به ظن همراه داشتن ادوارد اسنودن، پیمانکار امنیتی سابق آمریکا مجبور شد در اتریش فرود آید و بیش از ۱۲ ساعت در آنجا معطل شود.
مقامات میگویند اسنودن سوار این هواپیما نیست. هواپیمای آقای مورالس پس از آن در اتریش فرود آمد که فرانسه و پرتغال به آن اجازه عبور از حریم هوایی خود را ندادند.
دیوید چکوهانسا، وزیر خارجه بولیوی ظن مقامات به این که اسنودن سوار هواپیما باشد را یک «دروغ بزرگ» خواند و گفت مجبور کردن هواپیما به فرود در اتریش، زندگی رهبر بولیوی را به خطر انداخت. کریستینا کیرشنر، رئیسجمهوری آرژانتین در توئیتر خود نوشت که با مورالس هنگامی که در اتریش گرفتار شده بود، در تماس بوده است.
مورالس از نشستی در مسکو به کشورش باز میگشت. ادوارد اسنودن نیز بیش از یک هفته قبل، پس از پرواز از هنگکنگ، چند روزی است که در محوطه ترانزیت فرودگاه بینالمللی شرمتیوو در مسکو به سر میبرد. آقای مورالس گفته است در صورتی که اسنودن تقاضای پناهندگی از بولیوی کند، تقاضای او را میپذیرد.
گزینههای اسنودن برای پناهجویی در حال کم شدن است چرا که از میان کشورهای مد نظر او، دست کم ۱۹ کشور میگویند او تنها در صورتی میتواند تقاضای پناهندگی کند که در خاک آن کشور باشد و در غیر این صورت تقاضای او درجا رد میشود.
روز سهشنبه، یک مقام روسی گفت اسنودن در روسیه تقاضای پناهندگی داده است. به گفته او این اقدام پس از آن بود که ولادمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه گفت تنها در صورتیکه اسنودن دست از افشای اطلاعات حساس اطلاعاتی آمریکا بردارد، میتواند در آن کشور بماند.
پوتین گفته است که روسیه قصد ندارد اسنودن را به آمریکا تحویل دهد.
گروه افشاگر ویکیلیکس که از اسنودن حمایت کرده، میگوید از سوی اسنودن از چندین کشور تقاضای پناهندگی کردهاست. به گفته ویکیلیکس، تقاضاهای جدید علاوه بر تقاضاهای قبلی پناهجویی در اکوادور و ایسلند بوده است.
نیکولاس مادورو، رئیس جمهوری ونزوئلا روز سهشنبه گفت که اسنودن «سزاوار حمایت جهانی است.» او گفت اسنودن نه آدمکشی کرده و نه «بمب کار گذاشته». آقای مادورو این سخنان را در مسکو و همزمان با ملاقات با ولادیمیر پوتین ایراد کرد.
ادوارد اسنودن، پیمانکار سابق سازمان امنیت ملی ایالات متحده آمریکا است که به دنبال افشای اطلاعات محرمانه امنیتی، در آمریکا به جاسوسی متهم شده است.