خبرگزاری رویترز روزپنجشنبه ۲۹ آذر گزارش داد که دولت جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده، موظف است تا ۱۷ ژانویه سال آینده میلادی، ۲۸ دی، گزارشی درباره اعتبار تضمینهای امارات متحده عربی مبنی بر خودداری از ارسال تسلیحات به نیروهای شبهنظامی «پشتیبانی سریع» در سودان به قانونگذاران آمریکا ارائه کند.
رویترز اشاره کرد که امارات متحده عربی یکی از بزرگترین خریداران تسلیحات آمریکایی است و افزود: در اکتبر سال گذشته میلادی، دولت بایدن فروش تسلیحات پیشرفته به ارزش ۱.۲ میلیارد دلار به آن کشور را تأیید کرد.
بر اساس این گزارش، با وجود تعاملات صورت گرفته میان دولت بایدن و امارات متحده عربی، کاخ سفید تحت فشار دموکراتها قرار دارد تا فروش تسلیحات به آن کشور را متوقف کند، مگر این که تأیید شود ابوظبی تسلیحات به نیروهای پشتیبانی سریع، یکی از طرفین جنگ داخلی سودان، ارسال نمیکند.
این جنگ که از بهار سال گذشته میلادی آغاز شد، دهها هزار کشته و میلیونها بر جای گذاشته است.
در یک نامه که به رویت خبرگزاری رویترز رسیده، برت مکگورک، مشاور ارشد جو بایدن، اعلام کرده است که امارات متحده عربی اطمینان داده که هیچگونه تسلیحاتی به نیروهای پشتیبانی سریع ارسال نمیکند و در آینده نیز چنین کاری نخواهد کرد.
وی افزوده است: «دولت شاخصهای اعتبار این تضمینها را زیر نظر خواهد داشت و ارزیابی بهروزرسانیشدهای را به کنگره ارائه خواهد کرد.»
براساس قوانین ایالات متحده، معاملات عمده تسلیحاتی باید تحت بازنگری کنگره قرار گیرد. سناتورها میتوانند با ارائه قطعنامههایی، فروش این تسلیحات را مسدود کنند، اما این قطعنامهها برای اجرایی شدن باید از هر دو مجلس کنگره عبور کنند و همچنین به تصویب رئیسجمهوری ایالات متحده برسند.
دو سناتورمجلس سنا، کریس ون هولن و سارا جیکوبز، خواستار توقف فروش تسلیحات به امارات متحده عربی شدهاند. سناتور جیکوبز در بیانیهای گفت: «بدون حمایت امارات متحده عربی، نیروهای پشتیبانی سریع توانایی ادامه جنگ را نخواهند داشت، و این موضوع انجام مذاکرات و برقراری آتشبس را محتملتر میکند.»
سناتور ون هولن نیز تأکید کرد که پایبندی ابوظبی به این تضمینها به دقت نظارت خواهد شد و در صورت تخطی، قطعنامهای برای توقف فروش تسلیحات در کنگره ارائه خواهد شد.
طبق گزارش سازمان ملل متحد، نزدیک به ۲۵ میلیون تن از جمعیت سودان نیازمند کمکهای بشردوستانه هستند و حدود ۸ میلیون تن نیز آواره شدهاند. انتظار میرود آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در جلسه سازمان ملل بودجه اضافی برای کمکهای بشردوستانه به سودان را اعلام کند.
ارتش سودان، امارات متحده عربی را به حمایت نظامی و ارسال تسلیحات به نیروهای پشتیبانی سریع متهم کرده است؛ اتهامی که ابوظبی رد میکند. با این حال، ناظران تحریمهای سازمان ملل این ادعاها را موثق توصیف کردهاند.