یک خبرنگار ارشد نیویورک تایمز میگوید که ممکن است دولت آمریکا برای دور زدن قطع اینترنت توسط حکومت ایران و کمک به مخالفان جمهوری اسلامی برای برقراری ارتباط با جهان خارج، از سازمانهای اطلاعاتی-امنیتی بخواهد تجهیزات اینترنت ماهوارهای را به داخل ایران برسانند.
دیوید سَنگِر، خبرنگار ارشد نیویورک تایمز که به منابع آگاه در سازمانهای اطلاعاتی-امنیتی آمریکا دسترسی دارد، سهشنبه ۵ مهر مینویسد احتمال دارد تجهیزات شرکت استارلینک همراه بار کالاهای قاچاق یا به کمک پهپاد به داخل ایران رسانده شوند. دولت بایدن بعد از لغو تحریم ارسال فناوری آمریکایی به ایران، با شرکت استارلینک تماس گرفت.
نویسنده نیویورک تایمز سرعت واکنش دولت بایدن به اعتراضات کنونی به کشته شدن مهسا امینی در بازداشتگاه پلیس گشت ارشاد را با واکنش دولت اوباما مقایسه میکند.
سَنگِر مینویسد، برخلاف دولت باراک اوباما که از جنبش گسترده اعتراض به کشته شدن ندا آقاسلطان در تظاهرات سال ۱۳۸۸ حمایت نکرد، دولت جو بایدن کشته شدن مهسا امینی را طی سخنرانی تاریخی از تریبون مجمع عمومی سازمان ملل، محکوم کرد.
درنگ دولت اوباما در ابراز حمایت آشکار از معترضان سال ۱۳۸۸ به این سبب بود که میترسید حکومت جمهوری اسلامی ادعا کند ناآرامیها را سازمان «سیا» جرقه زده است.
نیویورک تایمز مینویسد سیزده سال بعد، در شرایطی مشابه، دولت بایدن روش دیگری برگزیده. رئیس جمهوری آمریکا در سخنرانی خود در سازمان ملل آشکارا جانب معترضان را گرفت و هفته گذشته به سرعت برای اعمال تحریم علیه گشت ارشاد اقدام کرد. به علاوه، دولت آمریکا اجازه داد که پیوندهای ماهوارهای و دیگر خدمات اینترنتی، فعال شوند به این امید که علیرغم تلاش مقامات ایران برای در تاریکی نگاه داشتن معترضان، ارتباط معترضان با جهان از بین نرود.
سَنگِر مینویسد حالا مسابقهای برای رساندن تجهیزات اینترنت ماهوارهای به دست تظاهرکنندگان آغاز شده است و این کار سادهای نیست، آن هم در کشوری که دولت آن مصمم است عمق سرکوب اعتراض گسترده به کشته شدن مهسا امینی ۲۲ ساله در بازداشتگاه پلیس را از نظر جهانیان مخفی نگاه دارد.
روز جمعه اول مرداد، وزارت امور خارجه و وزارت دارایی آمریکا به سرعت تحریمهایی را که از رسیدن فناوری آمریکایی به ایران جلوگیری میکرد، لغو کردند. این تحریمها بخشی از اقدامات گستردهتر آمریکا برای قطع دسترسی حکومت ایران به جهان است تا مذاکره بر سر توافق هستهای جدید به نتیجه برسد و جمهوری اسلامی از کمک به گروههای تروریستی دست بردارد.
نویسنده نیویورک تایمز مینویسد جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید که در زمان اعتراضات ۱۳۸۸ در ایران مشاور هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه وقت آمریکا بود، اذغان کرد که خود او و دیگران، در باره هزینه اقدام محتاطانه، درسهای تلخی گرفتهاند.
سالیوان در مصاحبه با شبکه انبیسی گفت او و همکارانش تصور میکردند حمایت آمریکا به تضعیف معترضان در داخل ایران منجر میشود، در حالی که اینک پی برده است مهمترین کار آمریکا این است که پابرجا و به صراحت و اصولی از شهروندان هر کشوری که حقوق خود را مطالبه میکنند، حمایت کند.
سَنگِر مینویسد حمایت از تظاهرکنندگان یک چیز است و درهم شکستن توانایی حکومت ایران برای بستن اینترنت، چیزی دیگر.
به فاصله کوتاهی بعد از رفع تحریمها، ایلان ماسک، با انتشار بیانیهای از طریق کریم سجادپور از بنیاد صلح کارنگی، اعلام کرد که سیستم استارلینک در ایران فعال است.
نویسنده نیویورک تایمز یادآور میشود که بعد از قطع اینترنت اوکراین توسط نیروهای روسیه، مقامات امنیتی-اطلاعاتی آمریکا از سرعت دستیابی نظامیان اوکراین به تجهیزات استارلینک و برقراری ارتباط اینترنتی، حیرت کردند و به فاصله چند روز، وزیران کابینه اوکراین هم به اینترنت دسترسی یافتند.
البته در اوکراین دولت مشتاق بود جعبههای استارلینک را به کشور وارد کند و محمولههای هوایی شامل ۱۵ هزار جعبه استارلینک به سرعت با قطار به مرز منتقل شدند.
آقای سجادپور در توئیتر نوشت، نظام ایران میخواهد اینترنت از دسترسی مردم کشور دور باشد که سرکوب در تاریکی بماند.
نویسنده نیویورک تایمز مطمئن نیست دولت آمریکا یا اسرائیل برای رساندن تجهیزات اینترنتی به داخل ایران همان تلاشی را انجام دهند که در برنامههای محرمانه برای تضعیف تاسیسات غنیسازی اورانیوم ایران، به کار بردند.
دیوید سَنگِر که در سازمانهای اطلاعاتی-امنیتی آمریکا منبع دارد، مینویسد احتمال دارد این کار به زودی به سازمانهای امنیتی-اطلاعاتی محول شود. روز دوشنبه ۴ مهر، نشانههای بروز کرد حاکی از آن که مقامات دولت بایدن قصد دارند راههایی برای رساندن استارلینک به ویژه به دست تظاهرکنندگان در ایران پیدا کنند.
سَنگِر میافزاید مقامات آمریکا فاش نمیکنند که میخواهند چه بکنند؛ ولی تماسهایی با استارلینک گرفته شده و مذاکراتی در جریان است که سیستمهای قدرتمند ماهوارهای به دست رهبران مخالف حکومت رسانده شود. از جمله راههای مختلفی که بررسی میشود، فرستادن جعبهها به داخل کشور در میان کالاهای قاچاقی دیگر، یا با استفاده از پهپاد است.
نویسنده نیویورک تایمز تاکید دارد که در هر صورت، مقامات آمریکا مصمم هستند که با سرعتی بیشتر از سال ۱۳۸۸ پیش بروند.