لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۰۳

پکن اهداف سفر آسیایی اوباما را زير سوال برد


آقای باراک اوباما در لحظه ورود به فرودگاه مانيل، فیلیپین
آقای باراک اوباما در لحظه ورود به فرودگاه مانيل، فیلیپین
کاخ سفید سفر اخیر رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا به کشورهای آسیایی را به عنوان تلاشی برای تقویت مناسبات امنیتی و اقتصادی در آن منطقه توصیف کرد.

تعهد باراک اوباما به حمایت از ژاپن و فیلیپین با واکنش های رسانه ای گسترده ای در چين روبرو شده است. رسانه های چينی می گويند سفر رئيس جمهوری آمريکا به آسیا با هدف به تاخیر انداختن ظهور چین در صحنه بين المللی انجام شد و برخی از آن به عنوان «تور بازدارندگی چین» یاد کرده اند.

با وجود این که کاخ سفید اطمینان خاطر داده است که چنين نيست، اما برخی در پکن هنوز می پرسند، پس چرا وی از پکن دیدار نکرد.

دانشیار مهمان دانشگاه هنگ کنگ، الخاندرو ره يس، معتقد است که برای تغيير دادن چنين برداشتی در بین چينی ها، از دست آقای اوباما کار چندانی بر نمی آمد.

او می گوید «در حال حاضر مشاهده می کنیم که بازتاب اين سفر منفی بوده است. آنها سفر رئيس جمهوری آمريکا را تاکيدی بر نظر خود می بينند، که از دیدگاه پکن، محور آن بر جلوگيری از سربلندی و قد علم کردن چين است. اگر بخواهيم واقع بين باشيم، من فکر نمی کنم آقای اوباما قادر بود که آن را تغيير دهد.»

در تفسیرهايی که در چين درباره سفر رئيس جمهوری ایالات متحده ارائه می شود، ادعا شده است که اوباما در مذاکره با ژاپن برای عقد قرارداد تجارت آزاد با کشورهای حوزه اقيانوس آرام شکست خورد و برای نزديک کردن رهبران کره جنوبی و ژاپن به يکديگر پیشرفت کمی داشت.

سردبير روزنامه انگليسی زبان چاينا ديلی وابسته به دولت چین، در یادداشتی آمریکا را به يارگيری و همدستی با آنچه که آن را «متحدان دردسرساز واشنگتن در منطقه» خواند، متهم کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز چهارشنبه ۱۰ ارديبهشت (۳۰ آوريل) به خبرنگاران گفت که پکن دلايل خوبی برای اين درخواستش از واشنگتن دارد که در مورد پیمان امنیتی جدید خود با فیلیپین توضیح دهد و بگويد چطور ممکن است چنين پيمانی به ثبات منطقه آسیب نزند.

آقای اوباما در طول سفر خود، با دقت، بر جنبه های انسان دوستانه تمرينات نظامی مربوط به پيمان امنيتی جديد با فيليپين تاکيد کرد.

الخاندرو ره يس معتقد است جستجو برای هواپيمای گم شده خطوط هوایی مالزی، و گردباد ویرانگر سال گذشته در فیلیپین، نیاز به تقویت حضور ایالات متحده در منطقه و لزوم ساختار امنیتی قوی تر در آن را، روشن تر و برجسته تر از قبل کرده است.

او می گويد «اين اقدامات، با آنچه که آمریکا در منطقه انجام می دهد در تناقض نيست. پيوند بين نيروهای انتظامی دو کشور ضروری است. شما بايد در منطقه ای که هيچگونه ساختار امنيتی - مثل آنچه که مثلا کشورهای ناتو ایجاد کرده اند - ندارد، اين پيوندها را ايجاد کنيد و توسعه دهيد.»

در همان حال، ره يس اضافه می کند، آمریکا باید به دنبال روابط عمیق تر نظامی با چین هم باشد.

مذاکره کننده پیشین تجاری ایالات متحده و رئيس موسسه استراتژی اقتصادی، کلايد پرستويتس، می گويد، اما برخی در ایالات متحده استدلال می کنند که تمرکز بیش از حدی بر روی چین قرار گرفته است، و به اين توجه نمی شود که متحدان واشنگتن در منطقه چه منافعی ارائه می کنند.

پرستويتس گفت، «آیا چین برای ژاپن، کره، فیلیپین و مالزی یک تهدید است؟ می توان گفت، خير. اما حتی اگر هم بود، آيا اين تهديدی برای ایالات متحده است؟ جواب قطعا نه است. بنابراین اگر پاسخ منفی است، پس چرا ما حمايت می کنيم و قول حفاظت می دهيم؟ ایالات متحده چه سودی در اين ميان می برد؟

همزمان با بالارفتن هزينه های نظامی پيش بينی شده چين، انتظار می رود واشنگتن از بودجه دفاعی آمريکا بيشتر بکاهد. پس ارزيابی مزايای ملموس استراتژی محوری آسیا در سال های آینده می تواند حتی مهم تر هم بشود.

هنگامی که از دولت چین خواسته شد درباره عدم توقف اوباما در پکن چه فکر می کند، وزارت امور خارجه اهمیت آن را ناچيز قلمداد کرد و گفت، «صرف نظر از این که او بياید یا نه، ما کماکان در این جا خواهيم بود.»

در اواخر سال جاری چین میزبان اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری های اقتصادی حوزه اقیانوس آرام (APEC) در پکن خواهد بود، و انتظار می رود که باراک اوباما نیز در اين نشست حضور داشته باشد.
XS
SM
MD
LG